Uw behandeling in het LUMC
Deel deze pagina
Rechten en plichten
Behandelovereenkomst
U krijgt van uw behandelend arts te horen welke onderzoeks- en/of behandelmogelijkheden er zijn. Daarna komt een zogenoemde behandelovereenkomst (of ‘geneeskundige behandelingsovereenkomst’) tot stand tussen u en het LUMC. U stelt met uw arts vervolgens een behandelplan op.
Overeenkomst opzeggen
U kunt de behandelovereenkomst met het LUMC altijd en zonder opgave van reden opzeggen. Moet hierdoor een behandeling moet worden afgezegd of stopgezet? Dan informeert de arts u over de mogelijke gevolgen hiervan. De arts werkt zo goed als mogelijk mee aan het ergens anders voortzetten van de behandeling. Een arts kan de behandelovereenkomst alleen beëindigen bij zwaarwegende redenen. Bijvoorbeeld als er geen vertrouwen (meer) is tussen arts en patiënt of bij agressief gedrag.
Behandelaar en hoofdbehandelaar
Uw arts (in opleiding tot specialist), verpleegkundig specialist (VS), psycholoog of physician assistant (PA) bepaalt samen met u uw behandeling. Ook begeleidt hij/zij u tijdens uw behandeling en is hij/zij daarvoor verantwoordelijk. Dit noemen wij een behandelaar.
Physician assistant(PA)
Een PA is medisch opgeleid en neemt sommige taken van een arts over. Zoals patiënten behandelen en een diagnose stellen.
Verpleegkundig specialist (VS)
Een VS is een verpleegkundigen die specifieke deskundigheid, kennis en ervaring heeft. Zij combineren medische en verpleegkundige behandelingen.
Lees meer over PA of VS op zorgmasters.nl.
Daarnaast heeft u in het LUMC een hoofdbehandelaar. De hoofdbehandelaar is een medisch specialist. Hij/zij is verantwoordelijk voor de coördinatie en voortgang van de medische zorg aan u.
Informatie rechten en plichten
U heeft recht op goede en volledige informatie over uw onderzoek, diagnose en behandeling. De arts bespreekt met u de mogelijke risico’s, eventuele alternatieven (zoals andere behandelingen) en vooruitzichten. U beslist samen met de behandelaar wat het beste bij uw situatie past. Er wordt van u verwacht dat u de behandelaren zo goed mogelijk informeert. En dat u zo goed mogelijk meewerkt aan het onderzoek en uw behandeling.
Toestemming onderzoek en behandeling
U beslist zelf of u een onderzoek of behandeling ondergaat in het LUMC. Uw behandelend arts zal altijd uw toestemming vragen voor het behandelplan. Dit kan anders zijn in levensbedreigende omstandigheden waarin de hulpverlener acuut moet handelen. U bent dan zelf niet in staat om toestemming te geven. De behandeling start dan zonder uw toestemming. Lees meer over de voorbereiding op uw behandeling bij het LUMC.
Toestemming en behandeling kinderen
Voor een onderzoek of behandeling van kinderen gelden verschillende regels voor toestemming.
- Kinderen tot 12 jaar: toestemming nodig van de ouders of voogden.
- Kinderen van 12 tot 16 jaar: zowel toestemming van het kind als ouders of voogden. Hierop zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het niet ondergaan van een behandeling ernstig nadelig is. Dan is alleen toestemming van het kind nodig.
- Kinderen vanaf 16 jaar: geven zelf toestemming.
Vertegenwoordiging (machtigen bij wilsonbekwaamheid)
Als u wilsonbekwaam bent, dan beslist iemand anders namens u over uw onderzoek of behandeling. Bijvoorbeeld als u bewusteloos bent of in coma, dement of verstandelijk beperkt. U kunt zelf een vertegenwoordiger kiezen op het moment dat u nog wilsbekwaam bent via een schriftelijke machtiging. Bespreek vooraf uw wensen en opvattingen met hem of haar. Is er geen vertegenwoordiger vastgelegd? Dan wijst de wet iemand aan als uw vertegenwoordiger. Dit is meestal uw partner of echtgenoot en anders een familielid (ouder, kind, broer of zus).
Opleidingsziekenhuis
Het LUMC is een academisch ziekenhuis en opleidingsziekenhuis. Het opleiden van zorgprofessionals is een belangrijk onderdeel van het LUMC. U kunt als patiënt dan ook te maken krijgt met medewerkers in opleiding, zoals artsen en verpleegkundigen. Mogelijk moet u hierdoor zaken meerdere malen vertellen. Ook kunnen consulten (afspraken met uw behandelaar) langer duren dan u gewend bent.
Artsen in opleiding
U kunt geholpen worden door co-assistenten (geneeskunde studenten) en arts-assistenten. Arts-assistenten zijn artsen in opleiding tot medisch specialist. Zij kunnen uw behandeling (zoals een operatie of anesthesie) ook deels of helemaal uitvoeren. Zij zijn hiertoe bekwaam en bevoegd. Dit betekent dat ze de benodigde medische kennis en vaardigheden hebben. Een arts-assistent werkt onder de supervisie en verantwoordelijkheid van een medisch specialist en een hoogleraar.
Recht op second opinion
Twijfelt u over de diagnose die het LUMC stelt of over de voorgestelde behandeling? Vraag dan om een second opinion. U krijgt dan een onafhankelijk oordeel van een andere medisch specialist dan uw behandelend arts. Dit kan een specialist uit een ander ziekenhuis zijn. Let op: deze specialist geeft alleen zijn of haar mening. Hij of zij neemt niet de behandeling over.
Second opinion aanvragen
Overweegt u om een second opinion aan te vragen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts of uw huisarts. Zij kunnen u doorverwijzen. Informeer voordat u een second opinion aanvraagt bij uw zorgverzekeraar naar mogelijke vergoedingen.
Uitstel ingreep door overmacht
Een geplande operatie of behandeling kan worden uitgesteld. U krijgt hierover vooraf bericht of op de dag van de ingreep. Het LUMC probeert dit uiteraard zoveel mogelijk te voorkomen. U wordt zo snel mogelijk over het uitstel geïnformeerd en krijgt een nieuwe afspraak.
Een ingreep verplaatsen is soms nodig als:
- een operatie uitloopt en de operatiekamer niet beschikbaar is;
- er onverwachts traumapatiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) moeten worden geopereerd of opgenomen;
- patiënten onverwachts langer blijven door complicaties;
- patiënten langer blijven omdat er bijvoorbeeld geen plek is in een revalidatiecentrum of verpleeghuis;
- er personeelsgebrek is op de afdeling, zoals door ziekte.