Willem-Alexander Kinderziekenhuis

Kinderorthopedie

Kinderorthopedie houdt zich bezig met afwijkingen van de botten, gewrichten, banden, spieren en pezen van kinderen (0 tot 18 jaar). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om aangeboren ziekten, waaronder heupdysplasie en klompvoeten, groei-afwijkingen, botbreuken, infecties (osteomyelitis, artritis) of zeldzame ziektes, zoals tumoren.

De afdeling kinderorthopedie in het WAKZ is uniek, door de uitgebreide samenwerking van (inter)nationaal getrainde kinderorthopeden met div. andere afdelingen binnen het LUMC/WAKZ, maar ook met andere ziekenhuizen binnen en buiten de regio.

Daarnaast verricht de afdeling kinderorthopedie veel wetenschappelijk onderzoek, en zijn de kinderorthopedisch chirurgen aangesloten bij diverse (inter)nationale organisaties op het gebied van kinderorthopedie.

Wat kunnen wij voor uw kind betekenen?

Als uw kind naar het Willem-Alexander Kinderziekenhuis is verwezen, bespreken we met de ouders en het kind wat we gaan doen om een verklaring voor de klachten te vinden (diagnose). Het is mogelijk dat er onderzoeken gaan plaatsvinden, zoals lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s, echo-onderzoek, of een CT- of MRI-scan.

Als de verklaring voor de klachten is gevonden, geven we uitleg en advies, en maken we met de ouders en het kind een plan om de aandoening te behandelen.

Afspraak en opname

Afspraak polikliniek

Een poliklinische afspraak bij arts van Kinderorthopedie gebeurt op de polikliniek orthopedie, of op de afdeling Stad binnen het WAKZ.

Soms wordt er van tevoren een röntgenfoto gemaakt, of wordt het kind bijv. gemeten en gewogen door de doktersassistent.

Opgenomen in het ziekenhuis

Als het nodig is, worden kinderen opgenomen op de verpleegafdeling Bos of Strand voor verdere behandelingen en of onderzoeken.

 

Behandelingen

We behandelen kinderen met allerlei afwijkingen van de botten, gewrichten, banden, spieren en pezen. Bijvoorbeeld:

Voetafwijkingen

Onze kinderorthopeden zijn onder meer gespecialiseerd in de behandeling van klompvoeten (pes equinovarus). Dit is een aangeboren voetafwijking die vaak met gips kan worden behandeld. Daarnaast is er ruime ervaring met vergroeiingen van de voetwortelbeentjes (tarsale coalitie), platvoeten (pes planovalgus), holvoeten (pes cavovarus) en andere voetafwijkingen bij kinderen.

We behandelen kinderen met allerlei afwijkingen van de botten, gewrichten, banden, spieren en pezen. Bijvoorbeeld:

Voetafwijkingen

Onze kinderorthopeden zijn onder meer gespecialiseerd in de behandeling van klompvoeten (pes equinovarus). Dit is een aangeboren voetafwijking die vaak met gips kan worden behandeld. Daarnaast is er ruime ervaring met vergroeiingen van de voetwortelbeentjes (tarsale coalitie), platvoeten (pes planovalgus), holvoeten (pes cavovarus) en andere voetafwijkingen bij kinderen.

Heupafwijkingen

Daarnaast is er veel kennis en ervaring omtrent de behandeling van heupafwijkingen, waaronder coxitis fugax, epifysiolyse van de heup (SCFE), de ziekte van Perthes en heupdysplasie (DDH).
Bij DDH ontstaan er ontwikkelingsproblemen aan de heup op babyleeftijd. Zonder behandeling kan dit leiden tot klachten of gewrichtsslijtage op jonge leeftijd of tot een heupkop die niet stabiel in de heupkom zit. Bij tijdige diagnose kan DDH vaak goed behandeld worden met een spreidbroek.

Beenlengteverschil, X-benen en O-benen

Gedurende de groei kan de vorm of lengte van de benen veranderen en dit kan soms klachten geven: bijv. bij een links-rechts verschil in beenlengte, X-benen (valgus), of O-benen (varus). Er is veel ervaring in de diagnostiek en eventuele behandeling van deze problemen, met bijvoorbeeld ingrepen aan de groeischijf (hemi-epifysiodese, of epifysiodese). Ook kunnen er groeischijf-operaties (groeiremming) verricht worden bij kinderen die een zeer lange lengte hebben, wat bijv. bij het syndroom van Weaver of Marfan kan gebeuren.

Scoliose

Er is een speciaal spreekuur voor kinderen met scheefgroei van de wervelkolom, een zogenoemde scoliose. De patiënten worden op de polikliniek gezien door een team dat is samengesteld uit de kinderorthopedisch chirurg, kinderfysiotherapeut en orthopedisch instrumentmaker (voor een evt. brace).

Oncologie

Er is uitgebreide ervaring met goedaardige en kwaadaardige tumoren van het steun- en bewegingsapparaat. Het LUMC is een landelijk, internationaal erkend centrum voor behandeling van deze groep zeldzame aandoeningen.

Voor behandelingen van kinderen met een bottumor zijn speciale behandeltechnieken noodzakelijk. Soms moet een bot, gewricht of been worden gereconstrueerd met een bottransplantatie, een groeiende gewrichtsvervangende prothese of een omkeerplastiek.

Van deze kinderchirurgische expertise wordt overigens ook gebruikt voor de behandeling en evt. reconstructieve operaties bij kinderen met bijv. een aanlegstoornis van het been.

Kwaadaardige (bot)tumoren bij kinderen worden behandeld in, of in samenwerking met, het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Hier is de zorg voor kinderkanker in Nederland gecentreerd. Eén van onze kinderorthopeden, prof. van de Sande, werkt op beide locaties.

Multidisciplinaire spreekuren 

Er zijn ook multidisciplinaire spreekuren waarin wordt samengewerkt met bijvoorbeeld kinderreumatologen, kinderendocrinologen, kinderrevalidatieartsen, kindercardiologen, en/of kinderneurologen. Op deze manier wordt kennis van en ervaring met complexe kinderziektebeelden gebundeld, zoals bij fibreuze dysplasie, reumatologie, ontwikkelingsachterstanden, zenuwletsels (w.o. plexus brachialis), Spina Bifida, de ziekte van Duchenne en div. neurmusculaire aandoeningen.   

Indien nodig wordt uw kind na overleg besproken met aangelegen (academische) centra waar meer expertise op dat specifieke gebied aanwezig is. Soms leidt dit tot een doorverwijzing.  

Wetenschappelijk onderzoek

In 2020 is ons team mede uitgebreid om onderzoek op het gebied van kinderorthopedie in het LUMC, maar ook met samenwerkende centra in Nederland, een impuls te geven. Hierin richten we ons met name op:

  • kinderoncologie (i.s.m. Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie)
  • heupdysplasie (i.s.m. Erasmus MC-Sophia)
  • beenlengte- en standsafwijkingen
  • rol van Artificial Intelligence bij de diagnostiek naar kinderorthopedische aandoeningen
  • heupprothesiologie bij kinderen en (jong)volwassenen
  • Optimaliseren van zorg rondom behandelingen (beperken van bloedverlies tijdens operaties, valideren van vragenlijsten voor ouders en kinderen).

Ons team

Er zijn drie kinderorthopeden werkzaam in het LUMC, die tevens veel samenwerken met andere centra binnen en buiten de regio.  

  • Prof. Dr. M.A.J. Van de Sande (ook werkzaam in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie)
  • Dr. P.B. De Witte
  • D.R.J. Kempink (ook werkzaam in het Erasmus MC-Sophia)

Daarnaast is er een speciaal spreekuur i.s.m. de revalidatiearts, fysiotherapie en neurologie, voor kinderen en (jong)volwassenen met zenuwletsel, waaronder plexus brachialisletsel (schade aan de zenuwen naar de arm, ontstaan tijdens de geboorte of n.a.v. een ongeval).
Onderstaande orthopedisch chirurgen zijn hierin gespecialiseerd:

  • Dr. R.G.H.H. Nelissen
  • J. Nagels