Transplantatie Centrum

Jaarrecept

Medicijnen op de juiste wijze innemen en de balans houden tussen werking en bijwerking is één van de meest belangrijke onderdelen in de zorg na transplantatie. Voor het kunnen volhouden van het trouw slikken van medicijnen zijn er een paar belangrijke factoren te benoemen. Onder andere het hebben van een goede voorraad aan medicijnen in de thuissituatie. Niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Toegang hebben tot de juiste medicijnen. Het op de hoogte zijn van werking en bijwerkingen van med

Na transplantatie moet de patiënt een vast regime aan medicatie slikken. Deze medicatie heeft als doel afstoting te voorkomen en de patiënt te beschermen tegen mogelijke bijwerkingen op langere termijn. Om afstoting te voorkomen is het noodzakelijk dat er continue medicatiespiegels aanwezig zijn in het bloed. Daarom is het van groot belang dat patiënten op een juiste wijze en op vaste tijden deze medicatie innemen. 

Om de patiënt hier zo goed mogelijk toe in staat te stellen, wordt de patiënt hierin voorgelicht, getraind en begeleid tijdens het eerste jaar na transplantatie. 

Factoren die dit proces beïnvloeden zijn onder andere; polyfarmacie (5 of meer verschillende medicamenten), substitutie (het wisselen van merk/fabrikant van een medicijn), regelmatige aanpassingen in voorschrift, tekort aan transplantatie specifieke medicatie kennis en voorraad bij lokale apotheken.

Om deze complexe factoren aan te pakken is het Transplantatie Centrum een intensieve samenwerking gestart met de Poli Apotheek van het LUMC. In het eerste jaar na transplantatie begeleidt de Poli Apotheek van het LUMC de patiënt met het volledige proces rondom medicatie. 

Voordelen van de samenwerking; 

  • Medicatie wordt aan huis geleverd.
  • Er zijn geen herhaalrecepten nodig.
  • Voorraadbeheer samen met patiënt, de patiënt heeft nooit te veel of te weinig medicatie in  
  • Er is altijd voldoende voorraad bij de Poli Apotheek van het LUMC.
  • De medewerkers van de Poli Apotheek beschikken over specifieke kennis m.b.t. transplantatie gerelateerde medicatie en interacties met andere medicatie. 
  • Er vindt op vaste momenten uitgebreide gedocumenteerde medicatieverificatie plaats door de Poli Apotheek, bevindingen worden direct teruggekoppeld aan de behandelaar. 
  • De patiënt heeft altijd een bijgewerkt Actueel Medicatie Overzicht.
  • Spoedwijzigingen zijn gemakkelijk door te voeren.
  • Bij onduidelijkheden is er laagdrempelig contact tussen patiënt, Poli Apotheek en  
  • Relevante wijzigingen in vergoedingen door zorgverzekeraar worden tussen behandelaren en apotheek afgestemd.
  • Er vindt een overdracht plaatst tussen de Poli Apotheek LUMC en de thuisapotheek wanneer de patiënt na een jaar teruggaat naar het verwijzende centrum. 
  • Garantie op juiste communicatie met het Landelijk Schakelpunt (LSP) en straks Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO).

De samenwerking heeft als effect gehad dat er een nieuwe standaard van zorg is ontstaan voor al onze orgaantransplantatie patiënten. Uiteraard zullen wij de samenwerking en het proces met elkaar blijven evalueren ter optimalisatie. Het Transplantatie Centrum bedankt de Poli Apotheek van het LUMC voor hun toewijding en inzet en is dankbaar voor de mooie samenwerkingsrelatie die we met elkaar hebben opgebouwd.