Transplantatie Centrum

De dienst door met een transplantatiechirurg

Hoe zit een dagdienst van een transplantatiechirurg in elkaar? Verpleegkundig manager Caroline Vrijenhoek liep een dagdienst mee en vroeg verpleegkundige Laura naar haar werk op de verpleegafdeling van het Transplantatie Centrum.

7.30 uur

De dagdienst begint om 7:30 uur, maar de meeste verpleegkundigen zijn al eerder op de afdeling en beginnen de dag met het ‘lezen’ van de patiënten. Dit betekent dat je als verpleegkundige weet hoe de laatste diensten zijn geweest van de patiënt. Hoe het met de patiënt gaat, wat de belangrijkste zaken zijn die in de aankomende dienst geregeld moeten worden.

Tussen 7:30 en 7:45 uur draagt de verpleegkundige van de nachtdienst de laatste zaken mondeling over aan de verpleegkundige van de dagdienst. De nachtzusters (in dit geval) worden uitgezwaaid en we wensen ze welterusten.

7.45 uur

Om 7:45 uur is er een dagstart in de koffiekamer. De STIP verpleegkundige, de hoofdverpleegkundige van de dag, leidt de dagstart. Ze vraagt of de indeling klopt, of er op dit moment hulp nodig is, of er mensen voor dialyse moeten, welke patiënten nuchter zijn en verder worden de afspraken van de dag doorgenomen.

8.00 uur

Even voor 8 uur gaat iedereen aan het werk. Patiënten voorbereiden op een operatie of een andere ingreep. Helpen bij wassen, medicatie uitdelen. Tussen 9 en 11 uur lopen de artsen en physician assistants (PA) of verpleegkundig specialist visite, dan word je als verpleegkundige gebeld om samen met de arts en PA visite te lopen aan bed. De arts of PA maakt tijdens de visite afspraken met de patiënt, welke behandeling wordt er gestart. De input van de verpleegkundige wordt ook in de plannen meegenomen. 

10.00 uur

Om 10 uur wordt een patiënt opgenomen op onze afdeling. Deze meneer gaat vanmiddag naar de operatiekamer om misschien een niertransplantatie te ondergaan. Er wordt gestart met de anamnese (intakegesprek), daarna volgt het meten van de bloeddruk, temperatuur en pols. Ook wordt er heel wat bloed en urine naar het laboratorium gestuurd. Later volgt nog een foto van de longen en een hartfilmpje. Als dit is geregeld, is meneer klaar voor de operatie. Nog even wachten voor meneer, dit is spannend.

10.30 uur

Rond 10.30 uur is het tijd voor koffiepauze, koffiedrinken en iets lekkers erbij. We hebben vaak iets lekkers op tafel staan. We kletsen even bij met collega's en studenten.

11.15 uur

Om 11:15 uur hebben we een kort overleg, de doorstart. Hier overleggen we welke patiënten die dag met ontslag gaan en welke patiënten we opnemen van de acute opnameafdeling. Daarnaast vragen we wie hulp nodig heeft of wie hulp kan bieden. We zijn één team dus we helpen elkaar waar dit nodig is.

Na de doorstart, het is bijna middag, is het tijd om opnieuw medicatie uit te delen. Op dit moment start ook de servicemedewerker met het uitdelen van lunch aan onze patiënten. Enkele patiënten observeren wij regelmatig, daarom wordt opnieuw de bloeddruk, pols en temperatuur gemeten.  Daarna is het tijd om het patiëntendossier bij te werken. De verpleegkundige legt in het dossier verslag van de dienst. Daarnaast is er controle of er orders van artsen zijn geplaatst en of er medicatie in dosering is aangepast.

12.00 uur

Vanaf 12:00 uur gaan we lunchen. De helft van het team blijft op de afdeling, de andere helft kan gaan lunchen in de koffiekamer. Na de lunch is er tijd om het dossier verder bij te werken. Medicatie voor te bereiden voor een later moment deze dag. Nadat twee verpleegkundigen de medicatie en oplossingsberekening hebben gecontroleerd, maken we de medicatie klaar in de LAF kast. Deze laminair airflow kast is een speciale werkplek (kast) waar we medicatie veilig en hygiënisch kunnen oplossen.

Als verpleegkundige kan je de tijd na de lunch ook gebruiken om een patiënt voorlichting te geven over ‘leven na een transplantatie’ of om een familiegesprek bij te wonen. Daarnaast vinden er ook gesprekken tussen verpleegkundigen (werkbegeleiders) en studenten plaats. Hoe is de voortgang van de student, worden de doelen van deze stage behaald?

14.00 uur

Rond 14.00 uur gaat de patiënt die in de ochtend werd opgenomen voor een niertransplantatie, naar de operatiekamer. De nier is goedgekeurd. Naar verwachting zien we de patiënt na een nacht op de intensive care, morgen weer op de afdeling*.

15.00 uur

Vanaf 15.00 uur is de avonddienst op de afdeling, ook zij gaan eerst lezen. Daarna draagt de verpleegkundige van de dag ook mondeling over. Tussen 15.15 en 16.00 uur krijgen de verpleegkundigen regelmatig een klinische les om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het LUMC en op onze afdeling. Om 15:45 uur wordt de dag met het team geëvalueerd en om 16.00 uur zit de dienst erop! Morgen weer aan de slag maar dan in de avonddienst!

16.00 uur einde werkdag!

* De patiënt die werd opgenomen voor een niertransplantatie en om 14.00 uur naar de operatiekamer ging, is die middag succesvol getransplanteerd. De dag na de transplantatie kwam de patiënt terug op de afdeling en na een week in het ziekenhuis mocht de patiënt met ontslag.