Onderzoek naar gepersonaliseerde toediening van albumine aan patiënten met levercirrose

6 september 2024
leestijd
Gepersonaliseerde behandelingen om de gevolgen van levercirrose, ofwel verlittekening van de lever, te voorkomen en te behandelen. Dat is het doel van het internationale MICROB-PREDICT project, waar ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deel van uitmaakt. Dit consortium is afgelopen juli 2024 gestart met een onderzoek naar een biomarker die moet voorspellen welke patiënten baat hebben bij een behandeling met albumine.

In een eerdere studie binnen het MICROB-PREDICT consortium is een biomarker in het bloed van patiënten gevonden die mogelijk voorspelt welke patiënten met levercirrose reageren op behandeling met albumine. Uit de studie die nu start moet blijken of dit ook echt zo is.  “We hopen uiteindelijk dat een gepersonaliseerde toediening van albumine leidt tot betere overleving, minder klachten en een betere kwaliteit van leven. Zo voorkomen we ook dat albumine wordt toegediend aan mensen die er geen baat bij hebben,” aldus prof. dr. Minneke Coenraad, hoogleraar Leverfalen en Levertransplantatie in het LUMC.

Albumine versus placebo

In deze studie krijgen patiënten elke 10 dagen albumine of een placebo toegediend, voor 6 maanden op rij. De klachten die patiënten ondervinden van hun cirrose, zoals een infecties of bloeding uit spataders in de slokdarm of maag, worden verzameld en vergeleken tussen de albumine- en placebogroep. “Daarnaast wordt er ook gekeken naar de kwaliteit van leven, ziekenhuisopnames en economische gevolgen. Denk bij dat laatste aan langdurig ziekteverzuim,” voegt Coenraad toe. De resultaten van dit onderzoek brengen gepersonaliseerde behandeling voor deze patiënten dichterbij.

Onnodig leed voorkomen

Eindstadium cirrose veroorzaakt vervelende klachten, verlies van kwaliteit van leven, verhoogt het risico op overlijden en heeft een grote sociaaleconomische impact. Daarom is het van belang nieuwe behandelingen te ontwikkelen en patiënten eerder en beter te helpen. Albumine is het meest voorkomende eiwit in het bloed en heeft verschillende belangrijke functies, zoals het remmen van ontstekingen. Dit eiwit is om die reden ook gunstig voor patiënten met eindstadium cirrose, vooral bij langdurige en regelmatige toediening. “Uit eerdere klinische studies blijken echter niet alle patiënten hier baat bij te hebben. Daarom is het belangrijk om aan de hand van een biologische marker het succes van de behandeling per patiënt te voorspellen. Op deze manier worden onnodige bijwerkingen voorkomen en kan er op tijd gezocht worden naar een alternatief.”

MICROB-PREDICT project

Het LUMC neemt deel aan het 6 jaar durende MICROB-PREDICT-project, waarin onderzoekers uit 22 instellingen uit 10 Europese landen samenwerken om uit te zoeken hoe het microbioom bijdraagt aan de ontwikkeling van levercirrose en leverfalen. Het doel van het MICROB-PREDICT project is om een gepersonaliseerde behandeling te ontwikkelen die complicaties van cirrose tegengaat en het risico op overlijden vermindert. Dit project wordt gefinancierd vanuit het Horizon2020 programma.