Transplantatie Centrum

Leefstijl na transplantatie

Patiënten met een gezonde leefstijl hebben niet alleen een betere levensverwachting en betere transplantaatoverleving: ze voelen zich ook fitter en zitten lekkerder in hun vel.
Alle reden dus om aandacht te hebben voor leefstijl.
Dat is de reden dat het LUMC Transplantatie Centrum heeft in samenwerkingsverband met stichting ‘Beterschappen’ een netwerk van coaches opgestart om u te kunnen helpen met het verbeteren van uw leefstijl.

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?

Uw levensverwachting wordt beter en uw transplantaat gaat langer mee. U voelt zich bovendien ook fitter en u zit lekkerder in uw vel.

Wat betekent een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl betekent gezonde voeding, voldoende beweging, niet roken, geen alcoholgebruik, goed omgaan met stress en een goed slaappatroon.

Hoe zorg ik voor een gezonde leefstijl?

Om uw leefstijl te verbeteren is het allereerst belangrijk inzicht te hebben in uw huidige leefstijl en te kijken of (en waar) er verbetermogelijkheden liggen.

Hoe krijg ik inzicht in mijn leefstijl?

Vanuit het LUMC hebben we een online vragenlijst opgesteld, waarin we uw voedings- en bewegingspatroon, alcoholgebruik, rookgedrag, stress en slaappatroon in kaart brengen. De rapportage geeft inzicht in uw huidige leefstijl.

Hoe kan ik mijn leefstijl in kaart brengen?

Als u een e-mailadres in het patiëntportaal mijnLUMC heeft staan, dan krijgt u jaarlijks als getransplanteerde een vragenlijst per mail (deze mail wordt verstuurd via noreply@radquest.org). Als u deze vragenlijst invult en verstuurt, dan wordt er automatisch een rapportage gemaakt. Deze rapportage kunt u downloaden vanuit het Medical Dashboard (klik hier voor uitleg).

Wat kan ik met de rapportage van mijn leefstijl?

Aan de hand van uw eigen rapportage heeft u verschillende mogelijkheden:

  1. U vindt uw leefstijl prima zo en gaat op de huidige voet verder.
  2. U ziet verbetermogelijkheden en wil er zelf mee aan de slag. U kunt dan gebruikmaken van de informatiebronnen die als link opgenomen zijn in de rapportage.
  3. U ziet verbetermogelijkheden, maar weet niet hoe u dit het beste kunt aanpakken. In dit geval kunt u gebruikmaken van een eenmalig (via video of telefonisch) gesprek met een coach. Op basis van het gesprek met de coach kunt u zelf aan de slag. U kunt er ook voor kiezen om verder begeleid te worden door de betreffende coach. Dit kan individueel of in groepsverband.

Hoe kan ik met een coach in gesprek gaan over mijn leefstijl?

Vanuit het LUMC hebben we samen met stichting Beterschappen een netwerk van coaches opgezet. Deze coaches hebben allemaal een nascholing gevolgd over transplantatie. U kunt u via de website van Beterschappen aanmelden voor een eerste gesprek over de rapportage. Zij zullen u in contact brengen met één van de coaches binnen het netwerk.

Zijn er kosten verbonden aan het gesprek met de coach?

Zowel de kosten voor een eenmalige gesprek als de begeleiding vallen onder ‘dieetzorg’ en worden vanuit de basiszorgverzekering vergoed (3 behandeluren per kalenderjaar). Sommige zorgverzekeraars bieden vanuit de aanvullende verzekering een grotere dekking.

Wordt mijn arts op de hoogte gehouden?

Uw arts kan de rapportage van de vragenlijst inzien vanuit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). De arts krijgt hiervan geen apart bericht, maar kan de rapportage tijdens een polikliniekbezoek dus wel inzien. In het geval dat u kiest voor begeleiding door een coach, dan doet de coach hiervan verslag aan uw arts. Hiermee wordt leefstijlbegeleiding onderdeel van uw totale behandeling.

Wat wil het transplantatieteam van het LUMC hiermee bereiken?

Een gezonde leefstijl draagt bij aan een langer en betere kwaliteit van leven. Hier staat ons transplantatieteam voor.