Op weg naar herstel met een hartaandoening
Ondanks verbeteringen in preventie en behandeling zijn er ook in Nederland nog veel mensen die last hebben van problemen aan het hart of de vaten, naar schatting zelfs zo’n 1.7 miljoen mensen. Een ziekte van het hart, zoals een hartinfarct of een recente hartoperatie, kan een behoorlijke impact hebben op het leven als patiënt, zowel fysiek als mentaal. Hartrevalidatie kan in veel gevallen helpen in het herstel en hoe om te gaan met een hartziekte. Enkele feiten op een rij:
Wanneer kom je in aanmerking voor hartrevalidatie?
- na een hartinfarct
- na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie
- na een hartklepoperatie
- als je een pacemaker of ICD hebt
- als je hartfalen hebt
- als je veel last hebt van angina pectoris
- bij een aangeboren hartafwijking
Wat houdt hartrevalidatie in?
Hartrevalidatie wordt gevolgd op een specifieke locatie, zoals in het ziekenhuis of in een revalidatiecentrum. Het programma is meestal poliklinisch, al hebben sommige revalidatiecentra zoals Basalt een beperkt aantal klinische revalidatieplekken voor mensen die meer zorg dan normaal nodig hebben zoals bij complexe hartproblematiek of bijvoorbeeld na een steunhart. Meestal duurt hartrevalidatie zo’n 6 tot 12 weken, met van tevoren een intakegesprek. Bij de hartrevalidatie is aandacht voor zowel fysiek als mentaal herstel. Door middel van een groepsprogramma wordt gewerkt aan opbouw van conditie onder medische begeleiding. Ook is er aandacht voor omgaan met angst en onzekerheid en het oppakken van het sociale leven.
Wie zijn er bij hartrevalidatie betrokken?
De hartrevalidatie wordt begeleid door een multidisciplinair team waaronder een cardioloog, revalidatiearts, verpleegkundig specialist, maatschappelijk werker, psycholoog, diëtist en een fysiotherapeut. Patiënten worden regelmatig besproken in teamverband, waardoor met een brede blik wordt gekeken en goede zorg kan worden geleverd. Ook worden naasten betrokken bij de hartrevalidatie. Leven met een hartaandoening doe je namelijk niet alleen. Naasten worden vaak ook uitgenodigd om mee te komen naar onderdelen van de hartrevalidatie, dan krijgen zij ook weer vertrouwen in het lichaam van de patiënt.
Is hartrevalidatie effectief?
Hartrevalidatie is zeker effectief! Patiënten krijgen hierna meer vertrouwen in hun lichaam en leren omgaan met de gevolgen van hun hartaandoening. Patiënten die een hartrevalidatieprogramma volgen hebben 50% minder kans op een herhaling van het hartprobleem en 35% minder kans om in de jaren erna te overlijden. Dit komt onder andere omdat hartrevalidatie bijdraagt aan een beter cholesterolgehalte en een betere bloeddruk.
Wordt hartrevalidatie vergoed?
Zodra je een verwijzing hebt voor hartrevalidatie wordt de revalidatie vergoed vanuit de basisverzekering. Toch zijn er soms onduidelijkheden.
Hieronder een kort overzicht over de vergoeding:
- Hartrevalidatie in het ziekenhuis of revalidatiecentrum wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook tele-hartrevalidatie in het ziekenhuis of revalidatiecentrum wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
- Hartrevalidatie bij een fysiotherapeut buiten het ziekenhuis wordt vaak alléén vergoed vanuit een aanvullende verzekering (uit budget voor fysiotherapie).
- Vervoerskosten naar hartrevalidatie worden niet vergoed door de verzekeraar
Bronnen
- Patiëntfolder “Hartrevalidatie”, Leids Universitair Medisch Centrum
- Hartstichting
- Blog Sander Rodrigo, cardioloog bij Basalt Revalidatie
- Onderzoek “Association of Cardiac Rehabilitation with All-Cause Mortality Among Patients With Cardiovascular Disease in the Netherlands” door T.M.H. Eijsvogels et al., gepubliceerd in 2020 in JAMA Network Open.
- Harteraad