Na een katheterablatie worden alle patiënten door de verpleegkundig specialist gedurende een jaar vervolgd op de Mission! AF Polikliniek. Dat gebeurt in principe via e-health waarbij de eerste twee afspraken via een videoconsult plaatsvinden, voor de laatste afspraak komen patiënten naar de polikliniek. Voorafgaand aan het polikliniekbezoek maken patiënten via e-health zelf hartfilmpjes of wordt er een holteronderzoek verricht. Tijdens deze bezoeken wordt veel aandacht besteed aan het verbeteren van de leefstijl. Obesitas, hypertensie, slaapapnoesyndroom en alcoholgebruik zijn risicofactoren die de laatste jaren steeds vaker voorkomen. Behandeling van deze risicofactoren zorgt voor minder recidieven van atriumfibrilleren en een reductie van klachten. Na een jaar neemt de eigen cardioloog of de huisarts de behandeling weer over.
Mission projecten
Mission! Aorta
De aorta is de hoofdslagader van het menselijk lichaam. De aorta vervoert het zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam. Vanuit de aorta ontspringen kleinere slagaders naar alle organen en weefsels. Het wordt ook wel de levensslagader genoemd. Er zijn meerdere aortaziekten waar controle van een cardioloog en/of verpleegkundig specialist noodzakelijk is. In enkele gevallen is er een nauwe samenwerking met de cardiochirurg en/of de vaatchirurg.
Mission! Acuut Aorta Syndroom
De term "acuut aorta syndroom" beschrijft een groep van potentieel levensbedreigende aandoeningen van de grote lichaamsslagader, de aorta. De aorta vervoert het bloed van het hart naar het lichaam. Bij een acuut aorta syndroom kan er sprake zijn van een scheur van de binnenste wand van de aorta (aortadissectie), een stolsel in de wand van de aorta (intramuraal hematoom), een atherosclerotische zweer (ulcus) of een instabiele verwijding van de aorta (aneurysma). De afwijking kan gelokaliseerd zijn in het opstijgende deel van de aorta (type A) of het afdalende deel van de aorta (type B).
Patiënten met een acuut aorta syndroom hebben een plotselinge, zeer hevige, scheurende pijn tussen de schouderbladen en op de borst, soms uitstralend naar de schouder, nek, arm, kaak, buik of heupen. Een snelle diagnose is essentieel om de kans op overleven te vergroten. De diagnose wordt gesteld aan de hand van een CT-scan waarna een team, bestaande uit de thoraxchirurg, vaatchirurg en cardioloog, bepaalt of een spoedoperatie noodzakelijk is en/of dat behandeling met medicijnen is aangewezen. De medicijnen hebben als doel de bloeddruk te verlagen, hierdoor daalt namelijk de druk in de aorta.
Mission! Marfan
Patiënten met kenmerken van of verdenking op het Marfan syndroom (verwijding of scheur van de aorta, lensloslating van het oog of 1e graads familieleden met Marfan Syndroom) of verwante erfelijke bindweefselaandoeningen die ook gepaard gaan met een verwijding of scheur van de aorta, worden op deze polikliniek gezien.
Na diagnostiek met beeldvorming (echocardiografie of MRI, CT scan van de aorta) wordt in eerste instantie eventueel gestart met medicijnen om de bloeddruk in de aorta zo laag mogelijk te houden. Regelmatig vindt controle op de polikliniek plaats om de groei van de aorta te bepalen. Indien de aorta te groot wordt, vindt in overleg met de thoraxchirurg een operatie plaats, waarbij de verwijde aorta wordt vervangen. Ook wordt advies gegeven over zwangerschap, bevalling en leefstijl ten aanzien van sport.
Mission! Atriumfibrilleren
Atriumfibrilleren (AF), ook wel boezemfibrilleren genoemd is de meest voorkomende en ook de meest behandelde ritmestoornis van het hart. Het is een hartritmestoornis waarbij de boezems (atria) van het hart niet zoals normaal rustig en regelmatig samentrekken maar veel te snel en onregelmatig. De oorsprong van deze ritmestoornis ligt bijna altijd in de linker boezem. Bij de uitmonding van de longaders in de linker boezem kunnen snelle prikkels ontstaan die het atriumfibrilleren laten starten. Als het atriumfibrilleren er eenmaal is, houdt het vaak zichzelf in stand. U kunt atriumfibrilleren in aanvallen hebben of continu (24 uur per dag).
De pompfunctie van het hart blijft tijdens het atriumfibrilleren voor het grootste deel behouden. De kamers van het hart wel effectief blijven werken, maar nu in een onregelmatig ritme. Dat betekent dat goed behandeld atriumfibrilleren een relatief ongevaarlijke ritmestoornis is.
Onderverdeling atriumfibrilleren
- Paroxismaal atriumfibrilleren. Een aanvalsgewijze vorm van atriumfibrilleren, waarbij de aanvallen die binnen zeven dagen spontaan stoppen of gestopt worden. Het hartritme herstelt weer naar het normale ritme.
- Persisterend atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren dat langer dan zeven dagen aanhoudt.
- Permanent atriumfibrilleren. De ritmestoornis is continue aanwezig. Er is besloten om niet meer te streven naar het normale hartritme.
Mission! Hartfalen
Hartfalen is een klinisch syndroom dat wordt gekenmerkt door een verminderde pompfunctie van het hart. Als gevolg van de verminderde pompfunctie krijgen veel organen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Dit leidt tot een combinatie van klachten waaronder kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping (onder andere in de benen en longen).
Mission! Hartinfarct
Een hartinfarct ontstaat door plotselinge afsluiting van een slagader die het hart zelf van bloed voorziet (kransslagader). Het deel van het hart dat door dit bloedvat van bloed voorzien wordt, zal gaan afsterven, vervolgens litteken worden en daarna niet meer normaal kunnen functioneren. Dit betekent dat het geen actieve pompkracht meer kan leveren.
Mission! LVAD
Ondanks een zeer uitgebreid scala aan behandelmogelijkheden neemt het aantal patiënten met ernstige symptomen van hartfalen toe. Helaas is de prognose van deze patiëntengroep in het algemeen zeer beperkt. Voor patiënten met ernstige hartfalen, ondanks optimale therapie, is een harttransplantatie momenteel de voorgeschreven behandeling. Helaas is het aantal donorharten dat beschikbaar komt in Nederland zeer beperkt en komt een groot deel van de patiënten om uiteenlopende redenen niet in aanmerking voor transplantatie.
Het LUMC is een ziekenhuis in Nederland dat patiënten met ernstig hartfalen, die niet in aanmerking komen voor een harttransplantatie, behandelt met een mechanisch steunhart in een uniek "destination" programma. Een mechanisch steunhart, ook wel Left Ventricular Assist Device (LVAD) genoemd, is een pomp die aan de onderkant van de linker ventrikel in het hart wordt geplaatst. Deze pomp ondersteunt de verzwakte linkerventrikel en wordt via een aandrijflijn (driveline) door de huid van buitenaf van stroom voorzien.
Meer informatie over dit Mission LVAD programma leest u in onderstaand informatieboekje.
Mission! Privacy
Om de gegevens van onze patiënten te beschermen, werken wij volgens het Mission! Privacy protocol. Klik op de pdf onderaan deze pagina om het Mission! Privacy protocol te zien.
Q- Mission!
Om de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid verder te verbeteren, is het Q(uality)-Mission! project opgestart. Het uitgangspunt is dat medewerkers veilig (bijna-)incidenten, complicaties en fouten kunnen melden. Sinds de start van het project is het aantal meldingen aanzienlijk toegenomen. Dit wordt gezien als een positieve ontwikkeling. Meldingen zijn een onmisbare input voor continue kwaliteitsverbetering en het nemen van maatregelen tot verbetering.
R- Mission!
Naast goede klinische zorg (Good Clinical Practice) heeft het LUMC ook regels op gesteld voor goed onderzoek (Good Scientific Practice).
Deze regels zijn opgezet om kwaliteit en integriteit te waarborgen. Het gebruik van persoonsgegevens en onderzoeksgegeven is hierdoor aan strikte regels gebonden.