Wetenschappelijk onderzoek naar nieuw medicijn bij hartinfarcten

7 augustus 2024
leestijd
Voor de voortgang van de medische wetenschap is deelname van patiënten aan wetenschappelijk onderzoek essentieel. Als patiënt in het LUMC kunt u daarom gevraagd worden om deel te nemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Een van de onderzoeken die momenteel loopt is het Celebrate onderzoek.

Het Celebrate onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het uitzoeken van de effecten van toediening van het onderzoeksmiddel zalunfiban, een nieuw geneesmiddel ontwikkeld door CeleCor Therapeutics. Zalunfiban is nog niet goedgekeurd door de autoriteiten en mag alleen worden gegeven aan patiënten die deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Om goedkeuring te krijgen om dit medicijn op de markt te brengen, moet het eerst worden getest bij patiënten in een medisch wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoek is opgezet om de effecten van zalunfiban te beoordelen wanneer het in de ambulance of in het ziekenhuis wordt toegediend aan patiënten met een acuut hartinfarct die een dotterbehandeling (PTCA) zullen ondergaan.

Achtergrond van het onderzoek

Een hartinfarct ontstaat doordat de bloedtoevoer naar een gedeelte van het hart wordt geblokkeerd. Om de bloedtoevoer te herstellen en de symptomen te verlichten, moet het geblokkeerde bloedvat (kransslagader) zo snel mogelijk geopend worden door middel van een dotterbehandeling en eventueel het plaatsen van een stent, een klein kunststofbuisje dat in de vernauwde of geblokkeerde kransslagader wordt ingebracht. Ook is bekend dat, voorafgaand aan de dotterbehandeling, het toedienen van een snelwerkende bloedplaatjesremmer het ontstaan of groter worden van een bloedstolsel in de aangedane kransslagader(s) voorkomt. Hierdoor kan het effect en de uitvoerbaarheid van de dotterbehandeling verbeterd worden, door het hartinfarct zo klein mogelijk te houden. Momenteel is de optimale voorbehandeling met bloedplaatjesremmers nog steeds voor verbetering vatbaar. Zalunfiban is een nieuwe snelwerkende bloedplaatjesremmer en in dit onderzoek wordt gekeken of zalunfiban de voorbehandeling bij patiënten met een hartinfarct verbetert. 

Het potentiële voordeel van zalunfiban is dat het eenvoudig toegediend kan worden met een kleine injectie onder de huid. Verder is uit eerdere, kleine, onderzoeken gebleken dat het héél snel en sterk bloed verdunnend werkt. Al binnen 15 minuten is de optimale hoeveelheid van de werkzame stof in het bloed aanwezig.  Bij aankomst in het ziekenhuis kan de dotterprocedure snel volgen waarbij de oorzaak van het hartinfarct hopelijk voor de langere termijn kan worden verholpen.

Welke patiënten vallen onder het onderzoek?

Patiënten waarbij het ambulancepersoneel constateert dat er sprake is van een acuut hartinfarct kunnen gevraagd worden mee te werken aan dit onderzoek. Of de patiënt geschikt is om mee te doen wordt bepaald aan de hand van vooraf opgestelde criteria. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gebruik van bepaalde medicijnen en/of andere aandoeningen waar de patiënt in het verleden mee te maken heeft gehad. Voldoet de patiënt aan de criteria? Dan wordt gevraagd mee te willen werken aan het onderzoek.

Inhoud van deelname aan het onderzoek

Het onderzoek helpt in het vaststellen van de veiligheid en effectiviteit van zalunfiban bij patiënten met een acuut hartinfarct. Deelname aan het onderzoek is altijd vrijwillig. Het is niet bekend of de patiënt, naast alle gebruikelijke andere medicijnen, het onderzoeksmiddel zalunfiban of een placebo krijgt toegediend. Uiteraard wijkt de zorg voor patiënten die meedoen aan dit onderzoek niet af van de zorg aan andere patiënten. Er wordt alleen één extra hartfilmpje gemaakt om te kijken of de eerder geconstateerde afwijkingen al zijn afgenomen. Dit zou namelijk kunnen wijzen op verbeterde doorbloeding en zuurstofvoorziening van het hart.

Wetenschappelijk onderzoek moet voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Dit wordt altijd onafhankelijk en extern getoetst. Dat geldt ook voor dit CeleBrate onderzoek, wat in binnen- en buitenland aan alle eisen voldoet.

De eerste patiënt van het CeleBrate onderzoek werd in september 2022 in het LUMC geïncludeerd. Inmiddels zijn er 130 patiënten bij geïncludeerd. Zodra er in totaal 2500 patiënten aan het onderzoek deelnemen, verspreid over verschillende ambulancediensten en ziekenhuizen in een aantal Europese en Noord-Amerikaanse landen, worden de resultaten van het onderzoek in kaart gebracht en gepubliceerd.

Het LUMC hoopt ook met dit onderzoek bij te kunnen dragen aan verdere verbetering van de zorg voor patiënten met een acuut hartinfarct.

Contact

Voor vragen over het CeleBrate onderzoek kunt u contact opnemen met Hester Vis en /of Ellen van der Willik, onderzoeksverpleegkundige te bereiken via Researchhartlongcentrum@lumc.nl