Het Geboortehuis Leiden

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgt u van ons voorlichting en controleren we de gezondheid van u en uw baby. Uw partner is hierbij altijd van harte welkom.

Contactgegevens

Heeft u vragen of zorgen over uw zwangerschap? Dan kunt altijd contact met ons opnemen.

Telefoonnummer Geboortehuis Leiden: 071 526 09 00

Bel met Het Geboortehuis Leiden bij onderstaande symptomen:

  • Als u duidelijk minder kindsbewegingen voelt dan voorheen.
  • Wanneer u een pijnlijke harde buik hebt, die zich niet meer lijkt te ontspannen.
  • Als u weeën heeft (die 1 uur lang om de 3 tot 5 minuten komen en 60 seconden duren).
  • Als uw vliezen gebroken zijn.
  • Als uw vliezen gebroken zijn en het vruchtwater groen of bruin van kleur is.
  • Wanneer u bloedverlies heeft dat vergelijkbaar is met een normale menstruatie.
  • Bij twijfel of ongerustheid.

Begeleiding tijdens zwangerschap

De eerste controle van uw zwangerschap vindt plaats rond 10 weken. Daarna wordt u bij ongeveer 20, 26, 30, 36 en 39 weken gecontroleerd. Als het nodig is, komt u vaker. De controles duren ongeveer een kwartier.

Tijdens de vervolgcontroles kunt u het volgende verwachten:

  • Uitwendig onderzoek (het bepalen van de grootte en de ligging van het kind)
  • Controle van de kinderlijke harttonen
  • Bloeddruk meten
  • Algemene lichamelijke conditie van de aanstaande moeder

We vragen hoe het met u gaat. Misschien wilt u een bevalplan maken tijdens uw zwangerschap, dat kan. Laat ons weten wat uw wensen zijn. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Voorlichting

In onze regio is de voorlichting voor zwangere vrouwen goed op elkaar afgestemd. Diverse partijen werken daarin samen: verloskundigenpraktijken, kraamcentra en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bent u zwanger en benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk dan de video's. Ook leest u meer over de Geboortemail, waarmee we u op de hoogte kunnen houden van uw zwangerschap.

Prenatale screening

Er zijn verschillende screeningsonderzoeken:

  • Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom. Een andere naam voor deze syndromen is trisomie 21,18 en 13. Je kunt het screenings onderzoek doen door de NIPT te laten doen
  • Met ingang van 1 september 2021 kun je kiezen voor de 13 weken echo( Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek, ook wel ETSEO genoemd)
  • De 20 wekenecho (Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek, ook wel TTSEO genoemd)

Er zijn verschillende screeningsonderzoeken:

  • Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom. Een andere naam voor deze syndromen is trisomie 21,18 en 13. Je kunt het screenings onderzoek doen door de NIPT te laten doen
  • Met ingang van 1 september 2021 kun je kiezen voor de 13 weken echo( Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek, ook wel ETSEO genoemd)
  • De 20 wekenecho (Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek, ook wel TTSEO genoemd)

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt.

Prenatale screening kan een afwijking nooit volledig uitsluiten. Het onderzoek kan wel aangeven of de kans op een afwijking verhoogd is. Is de kans verhoogd? Dan kan met verder onderzoek zoals een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest gekeken worden of het ongeboren kind inderdaad een afwijking heeft, of niet. We noemen dit prenatale diagnostiek.

Informatie over prenatale screening

Wil je informatie over de mogelijkheden van prenatale screening en ben je in het LUMC onder controle, dan maak je direct na de eerste controle een afspraak voor een counselingsgesprek met een van onze gespecialiseerde verpleegkundigen. Tijdens dit gesprek bespreek je, als je dit wilt, het NIPT-onderzoek, de 13-weken echo en de 20 weken echo. Wil je er alvast iets over lezen? Kijk op www.pns.nl voor meer informatie.

Prenatale diagnostiek

U kunt uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening. Er zijn verschillende onderzoeken. Klik hier om er meer over te lezen.

Thuiszorgmonitoring

Het verpleegkundig thuisteam kan voor een aantal aandoeningen in de zwangerschap zorg verlenen in uw thuissituatie. Dit wordt ook wel thuisbehandeling risicozwangeren of thuiszorgmonitoring genoemd. Naast dagelijkse controles door de verpleegkundige is er ook één keer per week een terugkomdag in Geboortehhuis Leiden.

Opname tijdens de zwangerschap

Als er meer intensieve zorg nodig is tijdens de zwangerschap en thuisbehandeling is niet (meer) mogelijk, dan wordt u opgenomen in Het Geboortehuis Leiden. Wij bieden de allerbeste verloskundige zorg en richten ons volledig op uw veiligheid en die van uw ongeboren kind . Alle zorgprofessionals zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week aanwezig.

Tijdens uw opname in Het Geboortehuis Leiden verblijft u in één van onze kamers. Ook is er gelegenheid voor uw partner om 24 uur per dag bij u te verblijven in de privacy van jullie eigen kamer. U beschikt over eigen sanitair en u verblijft op deze kamer, ook als u gaat bevallen.

Rondleiding door Het Geboortehuis