Corona en zwangerschap
Deel deze pagina
Staat uw vraag er niet bij? Stuur ons dan een mail via verloskunde@lumc.nl. Bellen kan ook. Bel dan met telefoonnummer 071 - 526 09 00.
Veel gestelde vragen
Kan ik mij laten vaccineren?
Als u zwanger bent, kunt u zich laten vaccineren met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen.
Wilt u meer weten over vaccinatie tegen COVID-19 en uw zwangerschap, dan kunt een kijkje nemen op onderstaande websites.
Kan ik contact opnemen bij klachten?
Als klachten heeft, kunt u ons bellen. Daarbij kunt u denken aan verminderde bewegingen van uw kind, hoofdpijnklachten, misselijkheid of bloedverlies. Stel uw vragen niet uit, maar bel met onze verloskundigen.
Mag ik iemand meenemen naar mijn afspraak op de polikliniek?
Als u een afspraak of echo heeft op de polikliniek van Het Geboortehuis Leiden, mag u uw partner of begeleider meenemen. Kinderen kunnen helaas nog niet mee.
Hoe gaat mijn bevalling als ik of mijn partner/vertrouwenspersoon positief getest zijn op corona?
Het kan natuurlijk voorkomen dat u moet gaan bevallen en u positief getest bent op corona. Of uw partner/vertrouwenspersoon is positief getest en jullie zitten in quarantaine. We kunnen u geruststellen, want voor alle situaties geldt:
- Als u gaat bevallen bent u altijd welkom in Het Geboortehuis.
- We proberen uw partner/vertrouwenspersoon aanwezig te laten zijn bij de bevalling.
- Heeft uw partner/vertrouwenspersoon koorts of is hij/zij erg ziek, dan kan uw partner/vertrouwenspersoon helaas niet meekomen.
- Jullie mogen allebei in Het Geboortehuis niet van de kamer af.
- We maken afspraken over hoe jullie het ziekenhuis binnenkomen.
- Als een keizersnede nodig, is dan kan uw partner/vertrouwenspersoon niet mee naar de operatiekamer.
- Helaas kan er geen bezoek langskomen.
- Voor de kraamafdeling en de NICU gelden andere afspraken. Mocht het nodig zijn, dan hoort u deze in het ziekenhuis.
Hieronder staan wat voorbeelden van situaties. Met ‘u’ bedoelen we degene die zwanger is.
Situatie 1: U en uw partner/vertrouwenspersoon zijn beiden positief getest op COVID-19
Uw partner/vertrouwenspersoon is welkom. We behandelen u in isolatiekleding. Uw partner/vertrouwenspersoon mag niet mee naar de operatiekamer.
Situatie 2: U bent positief getest, uw partner/vertrouwenspersoon zit in quarantaine, maar heeft geen klachten
Uw partner/vertrouwenspersoon is welkom. We behandelen u in isolatiekleding. Uw partner/vertrouwenspersoon mag niet mee naar de operatiekamer.
Situatie 3: Uw partner/vertrouwenspersoon is positief getest op COVID-19, u zit in quarantaine, maar heeft geen klachten
Uw partner/vertrouwenspersoon is welkom. We behandelen u in isolatiekleding. Uw partner/vertrouwenspersoon mag niet mee naar de operatiekamer.
Situatie 4: U zit beiden in quarantaine, omdat jullie nauw contact hebben gehad met iemand buiten jullie huishouden die positief getest is, maar jullie hebben geen klachten
Geen bijzonderheden. Uw partner/vertrouwenspersoon krijgt een medisch masker van ons. Uw partner/vertrouwenspersoon mag niet mee naar de operatiekamer.
Als u of uw partner/vertrouwenspersoon wel klachten heeft, dan is uw partner/vertrouwenspersoon ook welkom. We behandelen u dan in isolatiekleding. Uw partner/vertrouwenspersoon mag niet mee naar de operatiekamer.
Situatie 5: U bent positief getest, maar uit quarantaine en uw partner/vertrouwenspersoon zit nog wel in quarantaine
Uw partner/vertrouwenspersoon is welkom en krijgt een medisch masker van ons. We behandelen u in isolatiekleding. Uw partner/vertrouwenspersoon mag niet mee naar de operatiekamer.
Bezoekafspraken
Uw partner/vertrouwenspersoon/begeleider is altijd welkom in Het Geboortehuis. Naast uw partner/vertrouwenspersoon/begeleider is bezoek mogelijk tussen 14.00 en 20.00 uur van maximaal 2 personen per dag.
Bezoek na de bevalling
Na uw bevalling mogen er maximaal 2 personen per dag op bezoek komen. Overleg met de verpleegkundige wanneer het bezoek het best kan komen.
Neonatologie/NICU
Kijk voor de bezoekafspraken op de afdeling Neonatologie op de website van deze afdeling.
Ik heb een telefonische controle van mijn zwangerschap. Hoe werkt dat?
Als we poliklinische controles telefonisch kunnen doen, dan kiezen we daarvoor. De dossiers van alle zwangere vrouwen die een poliklinische afspraak hebben, worden dagelijks door gynaecologen beoordeeld. Zij kijken dan of het ook telefonisch kan. Heeft u vragen over de telefonische afspraak? Stuur dan een mail naar verloskunde@lumc.nl.
Ben ik besmet met het coronavirus?
Op de website van het RIVM kunt u zien of het nodig is om te testen of u besmet bent. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw huisarts. Wilt u een verloskundig zorgverlener bezoeken, bel ons dan eerst even op voor advies.
Is corona gevaarlijker voor een zwangere vrouw?
De kans om door corona erg ziek te worden tijdens uw zwangerschap is heel klein. Van de 100 zwangere vrouwen met corona, hoeven er maar 4 naar de intensive care. 3 van deze 4 vrouwen hebben intensieve beademing nodig. De kans dat een zwangere vrouw met corona naar de intensive care moet, is 3 keer zo groot als bij een vrouw van dezelfde leeftijd die niet zwanger is.
Een zwangere vrouw met corona heeft een iets grotere kans op een vroeggeboorte. Dit komt waarschijnlijk doordat sommige vrouwen eerder bevallen met een keizersnede of worden ingeleid. Als de baby uit de buik is, kan de arts de vrouw beter behandelen.
Kan mijn ongeboren baby corona krijgen tijdens de zwangerschap of bevalling?
Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van een moeder die corona heeft doorgegeven aan haar baby tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet gevonden in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).
Kan ik een miskraam krijgen als ik corona heb?
Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar corona. Maar op dit moment zien we nog niet dat vrouwen met corona meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Het zou kunnen dat er wat meer vroeggeboortes zijn. We weten nog niet of dit spontane vroeggeboortes zijn of dat een zwangerschap eerder beëindigd is omdat de moeder ziek was.
Ik heb nu COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Als u corona heeft en in isolatie zit, bel ons dan even op. Dan kunnen we met u overleggen wat we kunnen doen.
Mag ik thuis bevallen als ik corona heb?
Omdat er nog niet veel bekend is over corona en bevallingen, raden wij een bevalling in het ziekenhuis aan. In Het Geboortehuis kunnen wij de baby goed in de gaten houden met onze apparatuur.
Als uw besmetting meer dan 14 dagen geleden was, kunt u gewoon thuis bevallen.
Mag ik borstvoeding geven als ik corona heb?
Het coronavirus is tot nu toe niet aangetroffen in moedermelk. Dat bekent dat u borstvoeding mag geven. Maar het is wel verstandig enkele maatregelen te treffen:
- Was uw handen en borsten/tepels met water en zeep voor u uw baby aanraakt en aanlegt.
- Raak de neus en de mond van uw baby niet aan tijdens het geven van borstvoeding.
- Als u koorts heeft of veel moet hoesten of niezen, bedek uw baby dan zoveel mogelijk. Doe het doekje of lakentje dat u hiervoor gebruikt, na de voeding meteen in de was.
Als u kunstvoeding of afgekolfde moedermelk geeft, laat een gezond persoon dit dan aan de baby geven.
Ik ben genezen van corona. Ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?
Als u in het ziekenhuis bent opgenomen voor corona, staat u onder controle van een gynaecoloog.
Bent u niet in het ziekenhuis opgenomen geweest, dan blijft de verloskundige u begeleiden. Wat altijd blijft gelden is dat u contact met ons opneemt als u klachten heeft. Daarbij kunt u denken aan verminderde bewegingen van uw kind, hoofdpijnklachten, misselijkheid of bloedverlies.