U komt op onze polikliniek als u last heeft van een te hoge of te lage bloeddruk, slagaderontsteking of afwijkend cholesterol. Daarnaast behandelen we aderverkalking, afwijkende bloedvaten door bindweefselziekte, verhoogde bloedingsneiging, verhoogde stollingsneiging of trombose.
De afdeling Trombose en hemostase kent meerdere poliklinieken: • Hemofiliebehandelcentrum • Trombose en hemostase polikliniek • Vasculaire polikliniek
Contact en locatie
Locatie
Contact
Als dit telefoonnummer niet bereikbaar is of als u hulp nodig heeft buiten kantooruren, bel dan het LUMC via 071 526 91 11. Vraag naar de dienstdoende hemostase-arts.
Patiënten met een bloedingsziekte: u kunt bellen met de hemofilieverpleegkundige: 071 529 63 72 op ma t/m do van 8.30-16.00 uur. U kunt ook naar de polikliniek bellen (zie de contactgegevens hierboven).
Vragen Heeft u vragen (zonder spoed)? Dan kunt u ze stellen via het patiëntportaal mijnLUMC. U ontvangt binnen enkele werkdagen antwoord. Ook kan het zijn dat uw arts uw vraag op het eerstvolgende spreekuur beantwoordt.
De afdeling Trombose en hemostase kent meerdere poliklinieken, waaronder de Vasculaire polikliniek, de Trombosepolikliniek en het Hemofiliebehandelcentrum.
Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken, verzetten of afzeggen? Dan kunt u ons bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 - 12.00 uur. Het telefoonnummer van onze polikliniek is 071 526 18 50.
Voor actuele informatie rondom uw afspraken verwijzen wij u naar het patiëntportaal MijnLUMC.
…
Wilt u een afspraak maken, verzetten of afzeggen? Dan kunt u ons bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 - 12.00 uur. Het telefoonnummer van onze polikliniek is 071 526 18 50.
Als u een afspraak heeft gemaakt, ontvangt u een e-mail en/of krijgt u een afspraakbrief thuisgestuurd. U kunt uw afspraak terugvinden in patiëntenportaal mijnLUMC. U leest daar wanneer en waar u wordt verwacht.
Een afspraak wijzigen is mogelijk. Een nieuwe afspraak maken kan bij drukte enige tijd duren.
Een second opinion is het oordeel of advies van een andere medische specialist dan uw behandelend arts. Als u twijfelt aan de diagnose of de voorgestelde behandeling van uw arts, dan kunt u om zo'n tweede mening vragen. Ook komt het voor dat uw behandelend arts voorstelt de mening van een andere arts te vragen.
Eerste bezoek Als u bij ons komt, krijgt u een afspraak met een internist, een internist-in-opleiding of een verpleegkundig specialist. Soms spreekt u eerst een dokter-in-opleiding (coassistent), voor u door een arts wordt gezien.
Het kan zijn dat u voor de afspraak bloed moet laten prikken of uw bloeddruk moet laten meten. Soms is een echo of scan nodig. Tijdens het eerste gesprek praat de dokter met u over waarom u naar de polikliniek bent doorverwezen. Hij bespreekt ook u medische voorgeschiedenis, uw medicijnen en waar u last van heeft. Als er onderzoeken zijn geweest, bespreekt hij de uitslagen met u. Daarna volgen er vaak aanvullende onderzoeken of een behandeling.
…
Eerste bezoek Als u bij ons komt, krijgt u een afspraak met een internist, een internist-in-opleiding of een verpleegkundig specialist. Soms spreekt u eerst een dokter-in-opleiding (coassistent), voor u door een arts wordt gezien.
Het kan zijn dat u voor de afspraak bloed moet laten prikken of uw bloeddruk moet laten meten. Soms is een echo of scan nodig. Tijdens het eerste gesprek praat de dokter met u over waarom u naar de polikliniek bent doorverwezen. Hij bespreekt ook u medische voorgeschiedenis, uw medicijnen en waar u last van heeft. Als er onderzoeken zijn geweest, bespreekt hij de uitslagen met u. Daarna volgen er vaak aanvullende onderzoeken of een behandeling.
Vervolgafspraken Na de eerste afspraak komt u terug voor controle of heeft u telefonisch contact met de arts. De arts bespreekt met u hoe vaak en wanneer er controleafspraken nodig zijn.
Algemene informatie over een bezoek aan de polikliniek
Komt u voor een polibezoek naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)? Bereid u dan goed voor. Zeker voor een eerste afspraak voor uw onderzoek of behandeling. U krijgt nieuwe informatie en veel indrukken. Tijdens uw eerste afspraak bij de polikliniek stelt de arts u vaak enkele vragen over uw klachten. Eventueel doet de arts ook een klein lichamelijk onderzoek. Heeft u meerdere afspraken? Dan proberen we deze op dezelfde dag te plannen.
Bezoekt u het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voor een afspraak of behandeling? En is dit uw eerste afspraak? Meldt u zich dan ook eerst aan bij een van de aanmeldzuilen in de centrale hal. U krijgt dan een ticket waarmee u opgeroepen wordt bij de inschrijfbalie in de centrale hal om u in te schrijven. Zo kunnen wij u zo goed mogelijk helpen.
Vervolgafspraak
Heeft u een vervolgafspraak? Meld u zich dan ook aan bij een van de aanmeldzuilen in de centrale hal van het ziekenhuis. U krijgt dan een ticket met een QR-code en een routenummer. Dit ticket gebruikt u voor de aanmeldzuil op de afdeling van uw afspraak.
Er zijn verschillende manieren om bij het LUMC in het centrum van Leiden te komen. Het LUMC ligt op loopafstand aan de achterzijde van station Leiden Centraal. Alle streekbussen naar Leiden stoppen ook bij Leiden Centraal. Een aantal bussen stopt naast het LUMC, halte Bargelaan (achterzijde van het station). Alle bussen stoppen op het busstation aan de voorzijde van het station.
Bezoekt u het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met de auto? U kunt parkeren in de parkeergarage van het LUMC. Ook zijn er andere parkeerterreinen waar u betaald kunt parkeren. Komt u met spoed naar het LUMC? Dan kunt u terecht op een spoedparkeerplaats bij de Spoedeisende hulp (SEH). U kunt hier alleen kort parkeren. Verder zijn er invalidenparkeerplaatsen, oplaadpalen voor elektrische auto’s en is er een fietsenstalling.
Voordat u naar het LUMC komt bekijk de bezoekersrichtlijnen voor veilige zorg
Om de veiligheid van onze patiënten en bezoekers te waarborgen, gelden er enkele algemene richtlijnen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hieronder vindt u de informatie die voor u van toepassing is. Lees deze informatie goed door voordat u naar het LUMC komt. Dan weet u wat u kunt verwachten tijdens uw bezoek.
Het kabinet heeft besloten om de resterende coronamaatregelen landelijk los te laten. Het LUMC heeft daarop besloten om ook te versoepelen. Toch verdwijnen niet alle maatregelen. Voor de veiligheid van onze meest kwetsbare patiënten, gaan we over op algemene richtlijnen. Hiermee kunnen we deze groep zo goed mogelijk beschermen tegen luchtweginfecties.
Versoepelingen en richtlijnen voor bezoekers
De belangrijkste versoepeling is dat de bezoekersregeling van twee bezoekers per bezoek aan een patiënt, vervalt. Ook kunt u weer een begeleider meenemen naar uw afspraak.
De volgende maatregelen blijven van kracht:
We schudden geen handen in het LUMC.
Indien gewenst kunt u een mondneusmasker krijgen bij de hoofdingang.
Heeft u (lichte) klachten tijdens uw bezoek aan een polikliniek, houd dan zoveel mogelijk afstand en draag een mondneusmasker. Deze kunt u bij de hoofdingang of op de afdeling krijgen.
Onze zorgprofessionals dragen ook een mondneusmasker bij (lichte) klachten.
In de gebouwen van het LUMC blijven alcoholdispensers beschikbaar om uw handen te desinfecteren.
U kunt zich op het bezoek aan onze polikliniek voorbereiden door vooraf uw klachten en vragen op te schrijven. U vindt daarvoor goede tips op de webpagina Drie goede vragen.
Voor sommige spreekuren krijgt u van tevoren een vragenlijst. Neemt u deze ingevuld mee naar uw afspraak.
Neem ook altijd uw legitimatiebewijs en een actueel medicatieoverzicht mee. Een actueel medicatieoverzicht kunt u krijgen bij uw apotheek.
Belangrijke informatie Patiënten die bij ons onder behandeling zijn met een bloedingsziekte (waaronder hemofilie en de ziekte van Von Willebrand) beschikken over een SOS-kaartje. Heeft u (een verdenking op) een bloeding, ongeluk of een voorgenomen ingreep of operatie, neem dan zo snel mogelijk contact op de hemofiliebehandelaar of hemofilieverpleegkundige.
Heeft u een bloedingsziekte? Dan gelden ook de volgende aandachtspunten:
Gebruik geen aspirine of NSAID’s (onder andere diclofenac, ibuprofen) zonder overleg met de arts.
Bij (matig-)ernstige hemofilie mag u geen injecties krijgen in de spier (zoals vaccinaties).
Gaat u op vakantie? Zoek dan het dichtstbijzijnde hemofiliecentrum van uw vakantieadres. Dit kan via de 'Haemophilia Centre Locator'.
Opleidingscentrum Het LUMC is naast een ziekenhuis ook een opleidingsinstituut. Dat kunt u als patiënt merken tijdens de zorg die u bij ons krijgt. Mogelijk zijn er coassistenten en/of artsen in opleiding aanwezig tijdens uw afspraken. Mocht u dit niet willen, geef dit dan bij ons aan.