Praktische tips
Het LUMC is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van:
Stemmingsstoornissen
Het spreekuur stemmingsstoornissen is bedoeld voor mensen die aan depressies lijden. U kunt verwezen worden voor diagnostiek of advies over de behandeling. Het LUMC biedt onder andere elektroconvulsie therapie. Ook is second opinion mogelijk.
Het spreekuur wordt gehouden door Prof. Dr. A.M. van Hemert en medewerkers.
Moeilijk behandelbare depressie
We kunnen depressieve stoornissen behandelen met psychotherapie, medicatie of een combinatie daarvan. In sommige gevallen proberen we verschillende behandelingen, maar lukt het niet om hiermee van de depressie te herstellen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Op dit spreekuur analyseren we opnieuw de klachten (second opinion) en kijken we naar hoe behandeling met medicatie tot nu toe verlopen is. Soms is bloedonderzoek nodig om te bekijken hoe het lichaam medicatie verwerkt. Ook kijken we of er andere redenen zijn waardoor de depressie niet weggaat, zoals lichamelijke klachten of andere psychiatrische of psychologische problemen.
Het spreekuur wordt gehouden door Dr. G.E. Jacobs en medewerkers.
Angst- en dwangstoornissen
Op dit spreekuur komt u als u last heeft van angstklachten en/of dwangklachten. Dwangklachten zijn steeds terugkerende gedachten en/of handelingen die mensen moeten doen en als raar of ongepast ervaren. Onder deze klachten valt ook het te veel bezig zijn met een uiterlijk kenmerk. Het spreekuur is bedoeld voor diagnostiek en behandeladvies. U kunt er ook terecht voor een second opinion.
Het spreekuur wordt gehouden door Prof. Dr. N.J.A. van der Wee en medewerkers, waaronder mw dr. Y. van Rood, cognitief gedragstherapeut.
Ouderen
De polikliniek heeft een apart spreekuur voor oudere mensen, omdat zij in een aantal belangrijke opzichten verschillen van jongere mensen. De gezondheid van ouderen gaat meestal achteruit. Ouderen gebruiken vaak meerdere medicijnen en zijn minder mobiel en zelfredzaam. Ouderen zien en horen minder goed, en worden dikwijls wat langzamer en vergeetachtiger. Ook verliezen ouderen regelmatig geliefde personen en ligt eenzaamheid op de loer. Dit maakt ouderen kwetsbaar voor emotionele stoornissen als depressie, angst en onbegrepen lichamelijke klachten.
Het spreekuur wordt gehouden door mw. Dr. N. Rius Ottenheim en medewerkers.
Psychiatrische klachten bij mensen met een lichamelijke ziekte
Psychiatrische ziekte en lichamelijke ziekte komen vaak samen voor. Een psychiatrische ziekte kan namelijk het gevolg zijn van een lichamelijke ziekte. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij systemische lupus erythematodes (SLE) of de ziekte van Parkinson. Soms kunnen psychische klachten ontstaan door de behandeling van de lichamelijke ziekte, zoals medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken of hormoonbehandelingen bij kanker. Tot slot kunnen mensen verslaafd raken aan hun medicijnen, aan pijnstillers.
Ook onderzoeken wij u in dit spreekuur als u een orgaantransplantatie moet ondergaan. Dit spreekuur is gericht op diagnostiek en/of (kortdurende) behandeling, altijd in samenwerking met de andere medische specialisten.
De betrokken psychiater is mw. Dr. J.F.G.M. Hovens.
SLE
Wij hebben speciaal spreekuur voor SLE. Dit is onderdeel van een zorgpad in samenwerking met de reumatologie, neurologie, neuropsychologie, radiologie en vasculaire geneeskunde.
Dit spreekuur wordt gehouden door Prof. Dr. N.J.A. van der Wee en medewerkers.
Psychiatrische klachten tijdens de zwangerschap
Stemmingsklachten, angstklachten en andere psychiatrische verschijnselen komen vaak voor tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen ontstaat een depressie, angststoornis of dwangstoornis tijdens de zwangerschap. Onze polikliniek is gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van vrouwen met deze psychiatrische klachten. We werken daarbij nauw samen met de polikliniek Verloskunde. Als u zwanger bent en medicijnen gebruikt, overleggen wij zo nodig met de kinderarts.
We maken afspraken over wat we doen als het slechter met uw psychiatrische klachten gaat. Soms is het nodig om andere medicijnen te gebruiken of een andere behandeling te starten.
U kunt ook bij deze polikliniek terecht voor advies bij een zwangerschapswens wanneer u een psychiatrische aandoening (gehad) hebt en/of psychiatrische medicatie gebruikt.
Dit spreekuur wordt gehouden door mw. Dr. I.M. van Vliet en medewerkers.
Bipolaire stoornissen
De polikliniek bipolaire stoornissen is een supraregionaal expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling van de bipolaire stoornis. Zorgprofessionals kunnen u verwijzen voor second opinion in verband met (complexe) diagnostiek, therapieresistentie of voor adviezen rondom bijwerkingen van (farmacologische) behandelingen.
In het LUMC verrichten wij wetenschappelijk onderzoek naar bipolaire stoornissen. Het is daarom mogelijk dat we u vragen om deel te nemen aan lopend wetenschappelijk onderzoek.
Dit spreekuur wordt gehouden door Dr. M. de Leeuw en medewerkers.
Het LUMC houdt geen spreekuur meer voor de onderstaande klachten:
- Spreekuur SOLK (gestopt sinds september 2018)
Een overzicht van instellingen met een programma voor patiënten met Somatische Onverklaarde Lichamelijke Klachten vindt u op: http://www.nolk.info.
- Spreekuur klachten bij podiumkunstenaars/ muziekpoli (gestopt sinds december 2018)
Opleidingsziekenhuis
Het LUMC is een opleidingsziekenhuis, waar artsen opgeleid worden tot psychiater en studenten geneeskunde (co-assistenten) opgeleid worden tot arts. Op de polikliniek wordt u in ieder geval door een arts in opleiding tot psychiater en een psychiater gezien; vaak is ook een co-assistent aanwezig.