Praktische tips
Voorbereiden op uw bezoek
- Lees de informatiebrief voor uw eerste bezoek aan de polikliniek Medische oncologie
- U kunt zich ook voorbereiden door vooraf uw klachten en vragen op te schrijven. U vindt daarvoor goede tips op de webpagina Drie goede vragen
- Het is handig om een familielid of vertrouwenspersoon mee te nemen naar een eerste gesprek op de polikliniek.
- Trek gemakkelijke kleding aan. Dat maakt eventueel lichamelijk onderzoek of een bloedafname comfortabeler.
- Neem ook altijd uw legitimatiebewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) en een actueel medicatieoverzicht mee. Een actueel medicatieoverzicht kunt u krijgen bij uw apotheek.
Second opinion
Hebt u vragen of twijfels over een behandeling bij kanker, of wilt u gewoon de mening van een onafhankelijk arts weten? U kunt in het LUMC altijd terecht voor een second opinion.
Wanneer bij u kanker wordt gediagnosticeerd heeft dit vaak ingrijpende consequenties. Waarschijnlijk moet u een behandeling ondergaan waar van te voren de uitkomst niet zeker is. Daarom is het van groot belang dat u goed wordt geïnformeerd over de diagnose en de behandelingsmogelijkheden en eventuele alternatieven, zodat u achter de keuzes en het behandelplan van uw behandelend specialist staat en gemotiveerd bent om de behandelingen te ondergaan. In dit proces kan het zijn dat u de mening van een onafhankelijk arts wilt weten. Het kan ook zijn dat u een minder frequent voorkomende vorm van kanker heeft, waarvoor u graag gebruikt maakt van de expertise van een gespecialiseerd ziekenhuis. In zulke gevallen kunt u uw behandelend specialist of uw huisarts vragen u te verwijzen voor een tweede mening of second opinion-gesprek.
Gespecialiseerde medisch oncologen
De afdelingen Medische Oncologie van de Nederlandse universitaire medische centra, waaronder het LUMC en het Nederlands Kanker instituut, hebben gespecialiseerde medisch oncologen waar u naar verwezen kunt worden voor een second opinion. U hebt voor een tweede mening-gesprek geen toestemming nodig van uw behandelend arts. Het heeft wel de voorkeur deze te informeren. Ook omdat deze u kan helpen met de verwijzing.
Kosten
Voordat u een tweede mening-gesprek aanvraagt, is het belangrijk na te gaan of uw ziektekostenverzekeraar de kosten voor zo’n gesprek vergoedt. Dit om te voorkomen dat eventuele kosten voor uw rekening komen.
Contact bij klachten/spoed
Bel bij spoed met de oncologieverpleegkundige: 071 529 80 73. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Als het nodig is, wordt u doorverbonden met de arts.
Wilt u weten met welke klachten u direct contact moet opnemen? Kijk dan op de belkaart. Bij twijfel kunt u altijd bellen.
- Bekijk de belkaart (Nederlands)
- Bekijk de belkaart (Engels)
- Kunnen uw vragen een paar dagen wachten, dan kunt u ze ook stellen via MijnLUMC. U ontvangt binnen enkele werkdagen antwoord. Ook kan het zijn dat uw arts uw vraag op het eerstvolgende spreekuur beantwoordt.
Opleidingscentrum
Het LUMC is naast een ziekenhuis ook een opleidingsinstituut. Dat kunt u als patiënt merken tijdens de zorg die u bij ons krijgt. Mogelijk zijn er coassistenten en/of artsen in opleiding aanwezig tijdens uw afspraken. Mocht u dit niet willen, geef dit dan bij ons aan.