Sanne van den Berg
Breed inzetbaar, gericht opgeleid en een bron van kennis
Toen Sanne als verpleegkundige van de Neurologie/Neurochirurgie terecht kwam bij de Neonatologie was ze meteen verkocht: “Werken op deze afdeling gaat zoveel verder dan alleen de basiszorg. Je werkt met ontzettend veel apparatuur en we hebben ook een eigen lab op de afdeling. Je leert veel en wordt praktisch een techneut”, zegt ze met een knipoog. En daar word je ook voor opgeleid. Sanne volgde na hbo-V namelijk specialistische opleidingen in Neonatologie en Intensive Care gericht op neonatologie. Niet alleen heeft ze leren werken met complexe apparatuur, maar heeft ze ook een bak aan kennis en ervaring opgedaan.
"Je bent de ogen van de dokter en de stem van het kind."
Een complexe patiëntengroep
En zo allround zijn is ook nodig, want de patiëntengroep waar ze mee werkt is bijzonder: “De kinderen die hier opgenomen worden zijn niet ouder dan 10 dagen. We hebben vooral te maken met kinderen die te vroeg geboren zijn, al vanaf 24 weken.” En dat is uitdagend: “Ik werk met patiënten die met enorme precisie behandeld moeten worden doordat ze zo klein zijn, maar ook patiënten die niet zelf kunnen aangeven welke behoeften ze hebben. Daarnaast moet ik ook kwetsbare ouders begeleiden.” Want het is heftig voor ouders als hun droombeeld heel anders blijkt te zijn in de werkelijkheid: “Het draait om vertrouwen. Vertrouwen in ons, maar ook in zichzelf. De zwangerschap is al anders gelopen dan ouders hoopten, maar ze weten ook niet goed hoe ze voor hun kind kunnen zorgen als wij het moeten verzorgen. Het is mijn taak om ouders emotioneel te begeleiden, maar ook dokters begeleid ik: “Ik leer het kind het beste kennen. Ik herken wanneer het niet klaar is voor een behandeling en communiceer wat het kind nodig heeft: ik ben de ogen van de dokter en de stem van het kind.”
Veel gezichten
En soms komt een kind te overlijden voor het zijn plekje in de wereld heeft kunnen veroveren: “Het klinkt stom, maar dit proces kan juist heel mooi zijn.”, vertelt Sanne, “Het is ontzettend triest als een kindje sterft, maar het is mijn taak om ouders zo goed mogelijk te begeleiden door zo’n zware periode in hun leven. Ik kan ervoor zorgen dat ouders ondanks alles met een zo goed mogelijk gevoel naar huis gaan. En daar voel ik mijn meerwaarde.” Daartegenover staat ook het andere uiterste: “Het is heel mooi als je met een team van tien man op één vierkante meter acute zorg kan geven aan een kind en het kind redt. Maar het allermooiste is zien hoe ouders ook echt ouders worden. Dat ze na veel kommer en kwel voor het eerst met hun kind kunnen buidelen. Alleen ouders kunnen dat doen.”
Wat er ook gebeurt op de Neonatologie, of een kindje slechts een dag gevoed en verzorgd moet worden, of dat het een ingrijpende operatie moet ondergaan: “Wij proberen ouders er altijd aan te herinneren dat ze ouders zijn geworden. Ze belanden direct in een heftige situatie met hun kind en vergeten soms weleens dat dit tegelijkertijd een van de mooiste gebeurtenissen uit hun leven is en daarom zeggen wij: ‘Gefeliciteerd, u bent ouder geworden’.”