Verpleegkundige SEH

Bas Komen

Na enige omzwervingen binnen het ziekenhuis kwam Bas Komen als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht. En dat bleek precies waar hij naar op zoek was: “Routine bestaat hier niet”, vertelt hij. “Je weet nooit wat de dag je brengt en dat maakt het werk op de SEH zo bijzonder.”

In het Alrijne Ziekenhuis rondde Bas duaal zijn hbo-V af, waarna hij begon op de kinderafdeling van het LUMC. Na een half jaar kwam hij erachter dat zijn hart niet volledig bij de kinderafdeling lag en begon hij de zoektocht naar waar wel. De afdeling Oncologie misschien? “Dit specialisme vind ik heel interessant en ik was dan ook heel blij dat ik hier werd aangenomen.” Anderhalf jaar lang werkte hij hier met veel plezier, maar toen hij werd gevraagd om ook de specialistische opleiding hier te starten sloeg de twijfel toe. “Het is natuurlijk heel mooi om je zo te specialiseren, maar ik vond dat ook wel weer jammer. Eigenlijk wil ik namelijk overal wat vanaf weten en in elke situatie en bij elk ziektebeeld weten hoe ik moet handelen. Dit miste ik op deze afdeling en de richting acute zorg trok mij steeds meer. Dat was de reden dat ik het aanbod voor de opleiding op de Oncologie heb afgeslagen en me heb aangemeld voor de opleiding tot SEH-verpleegkundige. En hier ben ik nog altijd heel blij om!”

“Je weet nooit wat de dag je brengt en dat maakt het werk op de SEH zo bijzonder.”

Bas Komen

Multitrauma’s en neurotrauma’s
Op de SEH komt namelijk van alles voorbij. “We zijn een Level 1 ziekenhuis. Dat betekent dat alle complexe zorg uit de regio hierheen wordt gebracht. Denk hierbij aan multitrauma’s of neurotrauma’s. Dat zijn de instabiele en heftige casussen en dat zijn juist de aspecten waar ik SEH-verpleegkundige voor ben geworden.” Toch is dat niet altijd gemakkelijk, beaamt Bas. “Soms komen hier patiënten binnen waar ik me mee kan identificeren, of ze zijn bijvoorbeeld de leeftijd van mijn ouders. Dat maakt het lastig, maar daar leer je, naarmate je hier langer meedraait, steeds beter mee omgaan. Bovendien is er veel ruimte voor reflectie en is hier goede begeleiding voor. Ook worden dit soort zaken gezamenlijk besproken binnen het team.”

Stip en Triage
Behalve de brede en complexe patiëntengroep die in het LUMC op de SEH wordt behandeld, zit er ook veel variatie in de diensten. Na het afronden van de opleiding ga je namelijk eerst als verpleegkundige meedraaien op de afdeling. Vervolgens ontwikkel je je verder in de richting van stip-verpleegkundige en triage-verpleegkundige. “Als je de stip-verpleegkundige van de dag bent coördineer je alle binnenkomende patiënten samen met een SEH-arts. Wanneer er bijvoorbeeld iemand met een trauma met de ambulance wordt gebracht krijg jij de eerste informatie. Op basis hiervan stel je een team samen en bereid je de traumakamer voor zodat de patiënt goed opgevangen kan worden. Je zorgt voor een pre-briefing met het team. Wat is er gebeurd? Waar moeten we aan denken?” Een belangrijke taak dus, om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat ze moeten doen zodat de patiënt zo goed mogelijk geholpen kan worden. Vervolgens word je ook ingewerkt als triage-verpleegkundige. “In deze rol zie je als eerste de patiënt en bepaal je of ze op de SEH moeten blijven of dat je ze bijvoorbeeld door kunt verwijzen naar de Dokterspost of een verpleegafdeling.”

Het bijzondere aan het werken op de SEH is volgens Bas ook dat je hier veel verantwoordelijkheid krijgt. “Hier wordt van je verwacht dat je je eigen kennis en vaardigheden inzet, zonder dat je wacht op de opdracht van de arts.” Maar gelukkig sta je er nooit alleen voor: “We hebben een heel fijn en gemengd team. Iedereen is heel behulpzaam. Het kan er hier soms druk en chaotisch aan toe gaan, maar samen zetten we de schouders eronder!” 

 

Word jij mijn nieuwe collega?

Word jij mijn nieuwe collega?