Inge Briaire
Het LUMC heeft een nationaal en internationaal erkende leidende rol in de diagnostiek en behandeling van bot- en wekedelen tumoren. Inge vertelt: “Met elkaar doen wij onderzoek naar bot- en wekedelen tumoren. Deze tumoren zijn moeilijk te behandelen en wij hopen dan ook dat we met ons onderzoek andere manieren vinden om deze patiënten te behandelen.” Werken als een researchanalist betekent dat je werk nooit klaar is. “Zodra je één vraag beantwoord hebt, heb je er meteen tien vragen bij. Dit betekent ook dat uit de resultaten van vandaag, de experimenten voor morgen voortvloeien.” Kortom, je werkweek inplannen zit er dus niet in: “En hier moet je tegen kunnen.”
De moeder van de groep
Inge wordt binnen haar team weleens gekscherend ‘de moeder van de groep’ genoemd. “Ik ben van het verbinden en samenwerken. Als je met elkaar de klus klaart, kun je meer voor elkaar krijgen.” Daarnaast kan Inge ook heel goed zelfstandig werken: “Dit moet ook wel in mijn werk. Maar ik heb wel graag het gevoel dat we met elkaar de klus klaren.” Binnen het team weet Inge precies wie waar mee bezig is. Zij is de spin in het web en betrokken bij van alles: “Ik vind diversiteit belangrijk en wil graag van alles wat weten, terwijl anderen zich juist graag ergens in willen specialiseren en verdiepen.”
Samen sta je sterk
Inge weet als geen ander dat samenwerken belangrijk is. Vandaar dat zij ook enthousiast spreekt over het samenwerken met andere onderzoekers binnen Europa: “Wil je een goed onderzoek hebben, dan moet je een grote groepsgrootte hebben. Met onze Europese samenwerking kan dat ook echt. Materialen en kennis wisselen we met elkaar uit. We bundelen onze krachten en samen staan we sterk.”
“Uit de resultaten van vandaag, volgen de experimenten voor morgen.”
Ga het gesprek aan en ontdek de mogelijkheden
In de loop der jaren is er veel veranderd in het werk van Inge. Zo heeft zij ook de ruimte gekregen om haar eigen functie om haar heen te creëren. “De inhoud van mijn baan, past nog steeds bij mij. Mede doordat deze is mee veranderd met mijzelf.” Inge heeft tijdens haar carrière bij het LUMC dan ook twee keer gebruikgemaakt van de loopbaancoaches: “Ik was het plezier in mijn werk kwijt en vroeg mezelf af; wat wil ik?”
Tot twee keer toe hebben de sessies met de loopbaancoaches Inge geholpen om het plezier in haar werk terug te vinden. En de laatste keer ontdekte Inge dat ze haar werk wel leuk vond, maar er graag wat nieuws naast wilde doen: “Een nieuwe uitdaging. Vandaar dat ik lid ben geworden van de Medezeggenschapsraad van het LUMC.” Als lid van deze raad vertegenwoordigt Inge de belangen van medewerkers binnen het LUMC. Dit betekent dat zij bijvoorbeeld tijdens reorganisaties de belangen van het personeel behartigt: “Communicatie is zo belangrijk. Spreek je elkaars taal? Is de boodschap juist overgekomen? Ik vind het belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan en dat het personeel wordt meegenomen in veranderingsprocessen.”
Langdurig ingezet worden
Inge werkt al sinds 1990 bij het LUMC. Haar geheim? “Je moet jezelf regelmatig afvragen of je nog gelukkig bent met je werk en jezelf de vragen stellen ‘wat heb ik, wat mis ik en wat kan ik hier zelf aan doen?’ Je bent namelijk altijd zelf in de lead en verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk.”