Maaike Deckers
Dat gevoel wordt voor Maaike onder meer bevestigd door de technische innovaties die binnen de operatiekamers plaatsvinden. Zo wordt er tegenwoordig gewerkt met een mobiele CT-scan die tijdens een operatie ingezet kan worden. “Soms is op het blote oog niet precies te zien tot waar aangetast weefsel loopt. Uiteraard zijn er voorafgaand aan de operatie scans gemaakt, maar als het gaat om details is het fijn om dit tijdens de operatie te dubbelchecken.” Een röntgenlaborant is bij de operatie betrokken om het apparaat te bedienen. De patiënt gaat steriel door de tunnel en er is direct beeld voor de chirurg. “Dat is het mooie van het werken in een academisch ziekenhuis. Wij werken met de nieuwste technieken, die vervolgens worden uitgerold in andere ziekenhuizen.”
Een ander goed voorbeeld is de Green Light studie. Hierbij wordt een fluoriderende marker bij de patiënt ingespoten die zich specifiek bindt aan de tumorcellen. Tijdens de ingreep wordt er een camera opgehangen en op beeld is perfect te zien tot waar de tumor doorloopt en waar gezond weefsel begint. “Zo perfectioneren we elke dag onze zorg.”
Hartafwijking
Een goed voorbeeld van deze perfectionering was voor Maaike het moment dat er een zwangere vrouw in het LUMC werd opgenomen waar bij het ongeboren kindje een hartafwijking werd geconstateerd. Voorafgaand aan de bevalling werd er een 3D-model van het hartje gemaakt om precies te zien waar het defect zat. “We hebben het kindje op de OK door middel van een keizersnede gehaald. In de operatiekamer ernaast stond een team klaar om het pasgeboren kindje direct te opereren. De hartafwijking is direct verholpen en moeder en kind maken het goed. Het is toch fantastisch dat ik daar aan mee mag werken!”
"Droom groot, want in het LUMC is het mogelijk."
Puzzelen voor gevorderden
Maar als teamleider staat Maaike niet meer elke dag aan de operatietafel. Er zijn nieuwe taken bijgekomen zoals het voeren van de dagregie, waarbij vooral het inplannen van spoedpatiënten een uitdaging is. Het is ‘puzzelen voor gevorderden’, zoals de bevlogen teamleider zelf beschrijft. En ook staat er een groot project op de planning: het fysiek samenvoegen van de thoraxchirurgie en de hartkatheterisatie. Deze twee specialismen groeien namelijk steeds verder naar elkaar toe. “Het gaat met name om ingrepen waarbij de patiënt vroeger een zware operatie moest ondergaan, maar waar we tegenwoordig tijdens een ingreep veel meer plekken via de lies en hals kunnen bereiken. Zeker met de opkomende vergrijzing zal dit specialisme verder uitbreiden. Deze ouder wordende patiëntengroep kan grote operaties vaak niet meer aan, maar op deze manier kunnen we steeds meer operaties vervangen door een kleinere ingreep.”
Opleidingen binnen het LUMC
En deze verschuiving in specialismen en de innovaties binnen het OK-centrum houden voor de medewerkers het werk uitdagend. “Je moet meegroeien met deze nieuwe mogelijkheden. We kunnen steeds meer en we werken met steeds complexere apparatuur. Dit is een andere tak van sport en vergt een nieuwe aanpak.” Het LUMC biedt dan ook veel opleidingsmogelijkheden om het kennisniveau op peil te houden. De ambitieuze Maaike heeft daar gretig gebruik van gemaakt. “Na de opleiding tot operatieassistent heb ik me gelijk verder gespecialiseerd op het gebied van thoraxchirurgie. Vervolgens heb ik nog veel interne opleidingen gevolgd, ben ik nu een post-hbo aan het doen en staat de universitaire master Zorg en Innovatie in de toekomst op de planning. En dat terwijl ik hier met een mbo-diploma binnenkwam. Dus, droom groot, want in het LUMC is het mogelijk!”