Anesthesist

Hans Friedericy

Hans Friedericy is anesthesist en gespecialiseerd in Cardiothoracale anesthesie. “Als anesthesioloog zorg je er onder andere voor dat de patiënt slaapt en niets voelt. Het is een vrij technisch beroep.” Een operatie kan in een split-second levensbedreigend worden. Hiervoor worden de anesthesiologen getraind: “Als een patiënt bijvoorbeeld veel bloed verliest, dienen wij extra bloed toe. En als ik een medicijn inspuit, zie ik binnen twee minuten of dit werkt en voldoende is. Het is een snel vak.”

Nadat hij zijn opleiding in 2000 afrondde besloot hij eerst buiten het LUMC werkervaring op te doen, waaronder in  Aruba. Na 10 jaar elders gewerkt te hebben, is hij weer terug bij het LUMC: “Dat ik terug ben bij het LUMC voelt goed. Ik vind dit een fijne plek om te werken.” 

In de tussentijd heeft Hans ervaring opgedaan bij andere ziekenhuizen. “Bij een perifeer ziekenhuis heb je meer volume. Per dag kan je wel 20 mensen onder narcose moeten brengen, maar dit zijn wel relatief eenvoudige operaties. Ik vond dit voor het opdoen van werkervaring belangrijk.” En nu kan hij zijn kennis en ervaring in het LUMC toepassen: “Ik ben gespecialiseerd in Cardiothoracale anesthesie voor zowel volwassenen als kinderen. De ziektebeelden en operaties van patiënten binnen het LUMC zijn veel ingewikkelder. Meestal heb ik maar  één of twee operaties per dag, omdat deze zo ingewikkeld en groot zijn. Die complexiteit spreekt mij juist aan.”  

Ruimte binnen carrière
We kunnen concluderen dat Hans veel gezien en gedaan heeft als anesthesioloog. En daarom ervaart hij binnen zijn carrière nu ruimte voor andere, werkgerelateerde zaken: “Een aantal jaar geleden vertelde een collega anesthesioloog, tijdens een congres in Canada, over duurzaamheid op de OK. Hij inspireerde mij om duurzamer te gaan werken op de OK. Terug in Nederland ben ik mij hierin gaan verdiepen en erover gaan lezen.” Hans was vastbesloten om hier wat mee te doen en startte binnen de OK in het LUMC een ‘Green Team’. Al snel bestond het team uit twaalf personen: “Met een groep kun je meer voor elkaar krijgen.”

“Ik werd in Canada geïnspireerd door een collega anesthesioloog en nu inspireer ik anderen.”

Hans Friedericy

Green Team
Dit blijkt ook. Het Green Team heeft er onder andere voor gezorgd dat binnen het OK-centrum geen plastic bekers meer worden gebruikt, de speciale OK-kleding niet meer in plastic zakken zit en dat het afval gescheiden wordt. Iedereen op de OK wordt gestimuleerd om mee te denken. “Op de operatiekamers zelf kunnen we geen afval scheiden. We willen ons hier echt focussen op de patiënt en de operatie. Daarbij hebben we in de operatiekamer ook te maken met besmettelijk afval en dit mag niet worden gerecycled.” Dit betekent echter niet dat er in de operatiekamer helemaal niet duurzaam gewerkt wordt. “We houden in de operatiekamer zeker rekening met duurzaamheid. Wist je bijvoorbeeld dat je verschillende soorten narcose kan gebruiken?” De patiënt merkt hier niets van, maar voor het milieu maakt het weldegelijk uit. “In Nederland wordt er weinig over gesproken en veel collega’s zijn zich er (nog) niet van bewust. Als het voor de patiënt niet uitmaakt welk narcosemiddel je gebruikt, maar voor het milieu wel, dan maak je als anesthesioloog wel een bewustere keuze wat betreft duurzaamheid.”

Bewuste keuze
En hoe weet Hans nou wat duurzamer is? Samen met Professor Frank Willem Jansen, gynaecoloog en hoogleraar aan zowel de TU Delft als de universiteit van Leiden, doet Hans hier wetenschappelijk onderzoek naar. “Wij stellen onszelf bijvoorbeeld de vraag ‘Wat is beter voor het milieu: disposable of reusable scharen?’ Allebei de scharen worden helemaal in India gemaakt. De scharen worden per schip hiernaartoe gebracht. Maar een reusable schaar gebruiken we  bijvoorbeeld wel 4.500 keer. Deze scharen moeten dan ook 4.500 keer ontsmet en gesteriliseerd worden. Het alternatief is om 4500 disposable scharen vanuit India te importeren. Deze gebruiken we steeds maar één keer om vervolgens weg te gooien. Wij onderzoeken en rekenen vervolgens uit wat de meest duurzame oplossing is.”

Hans heeft inmiddels flink wat kennis en ervaring op het gebied van duurzaam werken op de OK opgebouwd. Hij deelt zijn kennis en ervaring graag met collega’s en regelmatig geeft hij dan ook presentaties. Hier inspireert Hans anderen: “ik vind het ontzettend leuk dat ik de ruimte heb gekregen om dit op te pakken. En het is fijn dat het LUMC dit stimuleert.”

Word jij mijn nieuwe collega?