Teamleider Poli Apotheek

Samira Omar-Zouitni

Na de overstap van een openbare apotheek naar de poli apotheek bleef het toch kriebelen; Samira Omar-Zouitni was op zoek naar meer verdieping in haar werk. Nadat Samira het eerste jaar erop had zitten als teamleider, wilde ze zich graag nog verder ontwikkelen. Een nieuwe vervolgstudie werd de volgende stap; de MSc Innovatie in Zorg en Welzijn. De focus van de master ligt op zorginnovatie, het optimaliseren van zorgprocessen, ketenzorg en verandermanagement.

Toen Samira als apothekersassistent binnen kwam bij het LUMC, is zij naast haar werk als apothekersassistent de opleiding Farmakunde gaan volgen en sinds ze haar diploma behaald heeft, werkt ze als teamleider van de poli apotheek. Een mooie nieuwe uitdaging! Voordat Samira aan deze nieuwe uitdaging begon, werd ze door haar leidinggevende gewaarschuwd: “Hoge bomen vangen veel wind, dus weet waar je aan begint!” Toch ging ze de uitdaging aan. Toen ze als apothekersassistent binnen kwam bij het LUMC, was ze de Benjamin van de afdeling, en nu mag ze zich inzetten als teamleider!

Teamleiderschap
Haar collega’s zijn ook blij met haar als teamleider: “Ik krijg gelukkig veel positieve feedback en hoor ook dat het leidinggeven mij natuurlijk afgaat. Dat is fijn om te horen.” Wat Samira wel mist in haar huidige baan is het patiëntencontact wat ze als apothekersassistent wel had. Het idee dat ze als teamleider vanaf de achtergrond iets kan betekenen voor de patiënt maakt een hoop goed! “Als teamleider heb ik heel afwisselend werk, ik houd me bezig met kwaliteitsmanagement, bedrijfsvoering en projectmanagement”, vertelt Samira. Haar aandachtsgebied is de medicatieverificatie bij ontslag. “Het houdt namelijk niet op bij ontslag, het is de start van een nieuw zorgtraject bij de volgende zorgverlener in de keten.”

Medicatieverificatie bij ontslag
Om te begrijpen hoe het proces van de ontslagmedicatie verloopt en tegen welke problemen patiënten en collega’s van verpleegafdelingen aanlopen, is Samira in gesprek gegaan met hen. “We staan voor excellente farmaceutische zorg door oprechte aandacht te hebben voor alle ontslagen patiënten van het LUMC”. Er wordt daarnaast goed gekeken naar de veranderingen in medicatie voor, tijdens en na de opname, zodat de patiënt goed geïnformeerd naar huis gestuurd kan worden. “Wij proberen de vertaling te maken voor de patiënt over wat er allemaal gedurende zijn opname is veranderd, zodat deze heel goed weet wat hij/zij thuis moet gaan gebruiken. We geven de patiënt tools mee waarmee de medicatie op een veilige manier ingenomen kan worden.” Zo zijn er bijvoorbeeld KIJKsluiters beschikbaar met QR-codes die de patiënt kan scannen, waarna er een filmpje wordt afgespeeld waarin de patiënt voorlichting krijgt over het medicijn. Ook wordt er aandacht besteed aan een warme medicatieoverdracht naar de thuisapotheek.

‘’Na ontslag uit het LUMC start een nieuw zorgtraject bij de volgende zorgverlener in de keten”

Samira Omar-Zouitni

Vervolgstudie
Nadat ze het eerste jaar erop had zitten als teamleider, wilde Samira zich graag nog verder ontwikkelen. Een nieuwe vervolgstudie werd de volgende stap: een master Innovatie in Zorg en Welzijn. De focus van die master ligt op zorginnovatie, het optimaliseren van zorgprocessen, ketenzorg en verandermanagement. Samira zegt daarover; “Zorginnovatie en een gedegen organisatie van zorg en welzijn zijn belangrijk voor een goede kwaliteit van leven, continuïteit van de zorg en kosteneffectiviteit.” Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat het onderwerp van haar afstudeeronderzoek ging over; ‘Veilige medicatieoverdracht van kwetsbare ouderen bij ontslag uit het LUMC naar de volgende zorgverlener in de keten’. “In 2021 heb ik mijn diploma behaald en daarnaast het certificaat als adviseur geïntegreerde zorg en verandermanagement. De kennis die ik hier heb opgedaan blijf ik inzetten voor het LUMC om de medicatieverificatie bij ontslag, samen met de verschillende disciplines, verder te verbeteren.”

Toekomst
Er is nog steeds veel onderzoek gaande naar medicatieverificatie bij ontslag, een onderwerp wat in de toekomst steeds belangrijker zal worden. Mede doordat het een trend is om patiënten steeds sneller te ontslaan uit het ziekenhuis en de zorg thuis te laten plaatsvinden. “Ik hoop in de toekomst op landelijk niveau vanuit de poli apotheek een voorbeeld te mogen zijn voor andere ziekenhuizen, want waarom zou elk ziekenhuis opnieuw het wiel moeten uitvinden?”

Word jij mijn nieuwe collega?