Apothekersassistent Ziekenhuisapotheek

Gerda

Gerda werkt sinds oktober 1989 als apothekersassistent bij de ziekenhuisapotheek van het LUMC: “In deze jaren is mijn vak, maar ook mijn takenpakket flink veranderd. Wij werken nu écht patiëntgericht, terwijl mijn werk vroeger meer onderhoudsgericht was.”

In 1989 reageerde Gerda op een advertentie in de krant waarin het LUMC op zoek was naar een apothekersassistent voor de ziekenhuisapotheek van het LUMC . Dat ze hierop reageerde was de beste beslissing van haar leven: “Ik heb niet alleen de baan van mijn leven gevonden, maar ook mijn man. Hij was destijds kliniekbediende van de afdeling Neurologie en kwam dagelijks bij mij medicijnen voor de afdeling halen.”

De ziekenhuisapotheek is speciaal voor de patiënten die opgenomen zijn in het LUMC: “En de complexiteit van onze patiënten vind ik vooral heel interessant. Als apothekersassistent bereid ik de verschillende medicijnen voor.” In het LUMC is er ook een polikliniek apotheek. Deze apotheek is als het ware een ‘openbare’ apotheek waar patiënten na een polikliniek bezoek of ontslag en ook de inwoners van Leiden hun medicatie kunnen ophalen. 

Satellietapotheek op de afdeling

29 jaar geleden was het werken in de ziekenhuisapotheek anders nu: “Toen leek het veel meer op een openbare apotheek. Wij zaten voornamelijk in de ziekenhuisapotheek en gingen alleen naar andere afdelingen om de voorraad te controleren. Mijn werk was toen veel meer onderhoudsgericht.” Tegenwoordig werkt Gerda vaak in de ochtend in de ziekenhuisapotheek en in de middag of het weekend in de satellietapotheek; een kleine apotheek op een afdeling in het LUMC. Gerda werkt voornamelijk op de satellietapotheek van de afdelingen Interne Geneeskunde (VIG) en soms in de satellietapotheek op het Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ): “Wij maken in deze kleine apotheek de medicatie, die intraveneus wordt gegeven, voor de afdeling klaar.” En met wij bedoelt Gerda haarzelf en haar collega: “Je werkt altijd met zijn tweeën en controleert elkaars werk.” Zo heeft Gerda nu ook veel meer contact met de verpleegkundigen en artsen op de afdeling en mag zij op de VIG zelfs klinische lessen van het medisch team bijwonen: “Ik leer tijdens deze lessen veel en zie ook voor welke patiënten ik de medicijnen maak. Dit vind ik ontzettend interessant.”

“We werken patiëntgericht, en dat vind ik ontzettend interessant.”

Gerda

Patiëntgericht werken

Aan het begin van haar LUMC-carrière werkte Gerda samen met 15 apothekersassistenten. Nu werkt ze samen met 70 andere collega’s en is het team onderverdeeld in verschillende teams: Patiënten Informatie (PI), Farmaceutisch Patientenzorg (FBZ), Trials en Voor Toediening Gereed Maken (VTGM). Gerda zit in het team VTGM en naast het gereedmaken van medicijnen, maakt zij ook opiaten en radioactieve spuiten. Deze bereidingen maakt zij in een LAFkast onder beschermende omstandigheden: “Mijn werk is ontzettend afwisselend. In de ochtend werk ik op kantoor en maak ik opiaten en radioactieve spuiten. Ook controleer ik hier de recepten die binnen het ziekenhuis worden uitgeschreven, alvorens ik in de middag op de satellietapotheek werk” Gerda haar werkdagen zijn de afgelopen jaren flink veranderd en dynamischer geworden: “Ik vind het bijzonder om deze ontwikkelingen mee te maken. We doen nu veel meer medicatiebewaking en zijn nu meer gericht op de patiënt.”

Gerda blijft hopelijk tot haar pensioen bij het LUMC werken: “De sfeer onderling is heel gezellig en professioneel. Wij zijn een hecht team. Ik ben een van de ouderen en we hebben een groep jongeren erbij gekregen en dat vind ik heel leuk, want jong en oud blijven zo van elkaar leren.”

 

Word jij mijn nieuwe collega?