Ingrid Eelkema
Bij het LUMC heeft Ingrid eigenlijk twee functies. Ze is expert pre-treatment imaging (PTI) en standaard treatment. In de pre-treatment imaging is ze verantwoordelijk voor het maken van de CT-scan en het intekenen van kritieke organen. Ingrid legt uit: “Tijdens de pre-treatment fase bepalen we de juiste positie van de patiënt voor bestraling. De positie moet bij elke bestraling reproduceerbaar zijn. Vervolgens scannen we het door de arts aangegeven doelgebied – de specifieke plek die bestraald moet worden. We tekenen ook de kritieke organen in die zich in de buurt van het doelgebied bevinden. De arts bepaalt wat er bestraald moet worden. Mijn collega’s berekenen deze informatie vervolgens bij de treatmentplanning. Tijdens de dagelijkse patiëntenbespreking worden deze berekeningen gepresenteerd en besproken. Alle patiënten die een CT-scan hebben ondergaan, worden ingetekend en de berekeningen worden besproken in deze bijeenkomst.
Omdat je als expert PTI-laborant van te voren niet weet welke patiënten je zult behandelen, is het belangrijk dat je goed kunt improviseren. Elke patiënt is uniek, en Ingrid benadrukt het belang van sociale vaardigheden: “Niemand is hetzelfde. Sommige patiënten vragen meer aandacht dan oorspronkelijk gepland qua tijd. Anderen hebben net een slechtnieuws gesprek gehad. Hoe je hiermee omgaat, hangt af van je eigen sociale vaardigheden.” Volgens Ingrid kun je als laborant het verschil maken door de juiste vragen te stellen: “Door mensen de ruimte te geven om te praten en emoties te uiten, voelen patiënten zich veilig.” Dit is volgens Ingrid de kracht van een laborant: daadwerkelijk een verschil kunnen maken.
Belang van zorgzaamheid en empathie
Het belang van zorgzaamheid en empathie wordt benadrukt in deze rol. Ingrid adviseert om vanuit jezelf te kijken als je dit werk doet: “Ik vraag me altijd af hoe ik zelf benaderd zou willen worden en hoe ik wil dat mensen met mij omgaan.” Als je deze gedachten kunt toepassen op de patiënt, heb je volgens Ingrid aanleg voor dit vak: “Wanneer ik met patiënten praat en ze zich durven openstellen en hun emoties laten zien, weet ik dat ik het maximale eruit heb gehaald. Dan kan ik trots zijn op mijn werk."
“Wanneer ik met patiënten praat en ze zich durven openstellen en hun emoties laten zien, weet ik dat ik het maximale eruit heb gehaald. Dan kan ik trots zijn op mijn werk."
Betekenisvol werk
Dit werk biedt de mogelijkheid om veel voor mensen te betekenen. Sommige patiënten komen zelfs zeven weken lang, vijf dagen per week. Ingrid legt uit: “Wanneer ik werkzaam ben op de versneller (de ‘treatment’), zie ik patiënten drie dagen per week. Hierdoor bouw je echt een band met ze op en creëer je een veilige omgeving. Bij ons is daar echt ruimte voor.” Tegelijkertijd brengt het werken met deze kwetsbare groep het besef met zich mee dat het leven oneerlijk kan zijn, vooral wanneer jonge patiënten behandeld moeten worden. “Dan realiseer ik me hoe gelukkig ik ben dat ik mijn dromen heb kunnen najagen. Ik zou anderen graag willen aanmoedigen om dingen niet uit te stellen en vooral terug te kijken op wat ze hebben kunnen bereiken en daar blij en dankbaar voor te zijn.”
Voor degenen die twijfelen of werken als radiotherapeutisch laborant of MBB’er Radiotherapie iets voor hen is ,heeft Ingrid een afsluitende boodschap: “Als je hier wilt komen werken, is er genoeg te doen, zowel op technisch, medisch als empathisch vlak. Zolang je nieuwsgierig bent, zul je iets vinden wat bij je past. Het is belangrijk dat je van techniek houdt, aangezien er achter alle hulpmiddelen technologie schuilt. Werken als laborant is een betekenisvolle baan waarbij je veel voor mensen kunt betekenen.”