Onderzoek naar melanoom

Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, die op iedere leeftijd voor kan komen. Ongeveer 5500 patiënten worden per jaar getroffen door deze ziekte. De overleving is het slechtst in de stadia waarbij de tumor niet meer geopereerd kan worden of reeds uitgezaaid is. Artsen en onderzoekers van het LUMC werken hard aan nieuwe middelen en nieuwe combinaties van bestaande middelen om ook deze patiënten steeds effectiever te behandelen.

Melanoom ontstaat in lichaamscellen die pigment aanmaken. Een melanoom kan ontstaan in de huid, en soms het oog en de slijmvliezen. De overleving is het slechtst bij patiënten bij wie de tumor niet meer geopereerd kan worden en/of reeds uitgezaaid is. Het LUMC is één van de veertien centra in Nederland die patiënten met uitgezaaid melanoom behandelt.

De afdeling Medische Oncologie van het LUMC werkt hard aan nieuwe behandelingen en nieuwe combinaties van bestaande middelen om deze patiënten steeds effectiever te behandelen. Zo worden er patiënt-specifieke afweercellen in het lab gekweekt, die vervolgens in combinatie met immuuntherapie aan de patiënt worden teruggegeven. Maar we onderzoeken ook bloed en kankerweefsel op zoek naar voorspellers van de reactie op behandeling, zodat we in de toekomst per patiënt kunnen bepalen welke therapie het best zal gaan werken.

Het project Unieke Afweer

De Unieke Afweer is een relatief nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaid melanoom. Bij deze behandeling worden in het laboratorium tumor infiltrerende lymfocyten (TILs) gekweekt. Dit zijn gespecialiseerde afweercellen die tumorcellen herkennen en vervolgens vernietigen, zonder gezonde cellen aan te tasten. Inmiddels zijn tientallen patiënten in het LUMC op deze manier behandeld. Aangezien de TILs uit de tumor van de patiënt worden gekweekt tot grote aantallen, is dit een erg specifieke maar ook tijdrovende behandeling.

Ons onderzoek

Wij zijn één van de twee bevoegde centra in Nederland voor het behandelen van patiënten met TILs. Patiënten ervaren relatief weinig bijwerkingen van deze therapie.

Met ons onderzoek kijken wij onder andere naar de TILs met één van de nieuwe immuuntherapieën, anti-PD1 genaamd. De behandeling met anti-PD1 gebeurt al in 14 centra in Nederland, de combinatie met TIL is echter nieuw en wordt alleen in het LUMC gegeven.

Door zelf onderzoeken op te zetten en deel te nemen aan (inter)nationale studies doen wij ons best om elke patiënt een passende behandeling te geven. Het opzetten van nieuwe studies, kweken van patiënt-specifieke afweercellen en het onderzoeken van bloed en kankerweefsel kost veel tijd. Uw donatie draagt eraan bij dat wij dit ook in de toekomst kunnen blijven doen, zodat we de zorg voor patiënten met uitgezaaid melanoom nog beter kunnen maken.

Bijdragen kan via de QR code. Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten en projecten, stuurt u dan een mail naar bontiusstichting@lumc.nl QR Onderzoek naar melanoom.png

 

Verschillende manieren van steunen

Elke steun is uniek en waardevol. Of het nou een eenmalige gift is, een periodiek schenking of u een eigen fonds opricht. We gaan graag met u in gesprek over de manier die het best bij u past.

Contact

Juliette vierkant.jpgWilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe u bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager Juliette Kops van de Bontius Stichting | LUMC Research Foundation via telefoonnummer 071 526 2554.