Onderzoek naar effectief vaccin tegen malaria

Onderzoekers uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken (inter)nationaal samen met onderzoekers voor de ontwikkeling van een nieuw malariavaccin dat bestaat uit genetisch verzwakte malariaparasieten. Als het lukt dit vaccin verder te ontwikkelen, dan hebben we een vaccin waarmee we potentieel jaarlijks een half miljoen kinderlevens kunnen redden. Draag ook bij aan een malariavrije wereld.

In de mug zit een parasiet die de malaria veroorzaakt.
Als de mug steekt komt de parasiet in het lichaam, waardoor iemand malaria krijgt. In het vaccin zit een afgezwakte vorm van deze parasiet, waardoor het lichaam leert zichzelf te verdedigen.

Het eerste vaccin is in 2017-2018 klinisch getest in het LUMC en Radboudumc in gezonde vrijwilligers en bleek veilig te zijn. Om de effectiviteit van dit vaccin nog verder te verbeteren, werkt het LUMC hard aan een tweede generatie.

Met uw hulp kunnen we de vaccins verder verbeteren en brengt u ons dichterbij een effectief vaccin tegen malaria.

Waarom helpen?

Elk jaar sterven er honderduizenden mensen aan malaria, waaronder heel veel kleine kinderen en volgens de WHO neemt dit aantal in de komende jaren alleen maar toe. Het bestrijden van malaria wordt steeds moeilijker door klimaatveranderingen en de snelle verstedelijking. Tot nu toe is malaria alleen deels te voorkomen door het gebruik van klamboes, insecticiden en medicijnen waartegen de malaria parasiet nog geen resistentie heeft ontwikkeld.

Een effectief vaccin wordt dan ook gezien als het wapen in de strijd tegen malaria en kan miljoenen levens redden. 

Bijdragen kan via de QR code. Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten en projecten, stuurt u dan een mail naarQR Onderzoek malaria vaccin.png bontiusstichting@lumc.nl 

Malaria vaccin

 

Malaria parasieten zijn eencelligen die via muggenbeten hun weg naar de lever van de patiënt vinden. Door deze parasieten aan te kleden met een ‘veiligheidsjasje’ kan het immuunsysteem getraind worden om ze effectiever te herkennen. Dit soort innovatieve benaderingen kunnen in het LUMC ontstaan omdat vrijwel alle medische vakgebieden hier zijn gehuisvest. De kruisbestuiving tussen verschillende vakgebieden levert nieuwe inzichten en heeft geresulteerd in een unieke benadering voor de ontwikkeling van een malaria vaccin dat effectiever is dan de huidige vaccins.

In het laboratorium heeft de malaria parasiet een ‘reflecterend’ jasje gekregen via chemische modificaties. Door de parasiet ‘zichtbaar’ te maken, wordt het immuunsysteem getriggerd om deze te herkennen en er op te reageren. Omdat het vaccin uit hele parasieten bestaat, betekent dit dat het immuunsysteem uiteindelijk de parasiet ook herkent als die geen jas aan heeft.