Boerhaave Nascholing | Anatomie lichamelijk onderzoek en Injectietechnieken van schouder en knie

Deze cursus is bedoeld door diegenen die betrokken zijn bij de behandeling van schouder en/of knieklachten, waarbij injectietechnieken een mogelijk onderdeel zijn.

Details

  • Locatie
    LUMC
  • Organisator
    Boerhaave Nascholing

Omschrijving

Als huisarts of specialist ouderengeneeskunde is het van groot belang dat u goed kunt injecteren in een gewricht. In deze praktische cursus krijgt u voornamelijk les over injectietechnieken bij de knie en schouder. Na het volgen van deze cursus kent u de kenmerken van een artrose in de knie of schouder en weet u de juiste injectietechnieken uit te voeren.

Deze cursus is bedoeld door diegenen die betrokken zijn bij de behandeling van schouder en/of knieklachten, waarbij injectietechnieken een mogelijk onderdeel zijn. Om de zelfstandigheid, het vertrouwen en de techniek van het injecteren van een gewricht te beheersen is kennis van de anatomie en het lichamelijk onderzoek van het betreffende gewricht van groot belang. Tijdens deze cursus leert de deelnemer over de meest voorkomende klachten een aandoeningen van deze gewrichten en het bijbehorend lichamelijk onderzoek. Dit vormt de nodige basis om met zelfvertrouwen en de juiste techniek een eventuele injectie in het betreffende gewricht te verrichten. Aan de hand van uitleg, video’s, live demonstraties en zelf-oefenen (vaardigheidsonderwijs) zullen de verschillende onderdelen van het lichamelijk onderzoek van de schouder en de knie belicht worden.

Deze cursus is verdeeld over twee dagdelen.

Ochtend: Lichamelijk onderzoek bewegingsapparaat: schouder en knie

In dit gedeelte van de cursus leert u hoe te kijken naar de schouder en de knie en hoe het lichamelijk onderzoek van deze gewrichten uitgevoerd kan worden. Dit kan van groot belang zijn voor het stellen van de juiste diagnose en voor het eventueel verrichten van een (intra)articulaire injectie.

Middag: Onder begeleiding van de docent - specialist oefent u het injecteren in de schouder en knie op modellen (fantomen en preparaten).

  • Weet u hoe u de injectietechniek schouder subacromiaal en AC moet uitvoeren;
  • Weet u de injectietechniek van de knie uit te voeren.

Doelstelling

Na het volgen van deze cursus:

  • Kent u de kenmerken van een artrose van de knie en schouder;
  • Het zelfstandig kunnen verrichten van lichamelijk onderzoek van de schouder en de knie,
  • Weet u hoe u de injectietechniek schouder subacromiaal en AC moet uitvoeren;
  • Weet u de injectietechniek van de knie uit te voeren.
  • Aan het eind van de cursus bent en voelt u zich (weer) vaardig in het verrichten van een goed lichamelijk onderzoek van het betreffende gewricht waardoor u zich ook (meer) vertrouwd voelt in het geven van een eventuele injectie.

Voorbereiding

Voor dat u aan de cursus begint is het zinvol om te kijken in uw praktijk welke onderdelen van lichamelijk onderzoek van de schouder en/of knie door u of uw collega(‘s) uitgevoerd worden (en waarom wel/niet). Tijdens de cursus kunnen vragen hierover beantwoord worden en eventuele twijfel over bepaalde onderzoeks onderdelen weggenomen worden.

Meer informatie

Boerhaave Nascholing - Anatomie lichamelijk onderzoek en Injectietechnieken van schouder en knie 2025-I