Lezing dr. Maartje vd Heuvel over Alexine Tinne, ontdekkingsreizigster én fotopionier

De kunstcommissie van het LUMC organiseert deze unieke lezing over een zeer vroege Nederlandse vrouwelijke ontdekkingsreizigster én fotopionier, Alexine Tinne.

Details

  • Locatie
    Galerie LUMC
  • Organisator
    Kunstzaken LUMC

Omschrijving

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Reizen voor de kunst; met kunstwerken uit de lumc-collectie’ in Galerie LUMC organiseert de Kunstcommissie van het LUMC een unieke lezing over een zeer vroege Nederlandse vrouwelijke ontdekkingsreizigster én fotopionier, Alexine Tinne, door dr. Maartje van den Heuvel, conservator fotografie van de Bijzondere Collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden.

Alexine Tinne

Alexine Tinne (1835-1869) is een van de markantste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Door internationale ontdekkingsreizigers geprezen vanwege haar durf en doorzettingsvermogen, reisde zij in de negentiende eeuw als eerste westerse vrouw samen met haar moeder, haar tante en een hele karavaan aan gevolg naar het Afrika ten zuiden van de Sahara.

Alexine was tevens een belangwekkende Nederlandse fotopionier. Over hoe ze leerde fotograferen, in tijden dat dat uitsluitend in experimenteersessies tussen vermogende fotografiepioniers plaatsvond, zal Maartje van den Heuvel in haar lezing ingaan.

Meer informatie

Website LUMC - Kunst in het LUMC