CT-scan van de borst (Mamma-CT)
Deze informatie is opgesteld door de afdeling Radiologie.
Wat is CT-scan van de borst (Mamma-CT)?
De mamma-CT-scanner is een röntgenapparaat dat snel rondom de borst draait. Het fotografeert dwarsdoorsnedes, ofwel ‘plakjes’ van de borst(en). Daarna maakt de computer van al die plakjes een driedimensionaal beeld, een CT-scan van de borst. De stralingsbelasting van dit onderzoek is vergelijkbaar met een reguliere mammografie in twee richtingen.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Kleding
Het is voor u en onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen, waarbij u makkelijk op uw buik kunt liggen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. U wordt gevraagd het bovenlijf te ontbloten.
Wanneer uw borsten groter zijn dan cup D, zou U dan een hemdje mee willen nemen (bij voorkeur niet te strak). Deze kan dan gebruikt worden als uw borsten in liggende positie te lang voor het apparaat blijken te zijn.
Wanneer U lang haar heeft tot over de schouders, is het fijn als u een haar elastiekje meeneemt om het haar boven het hoofd bij elkaar te binden.
Smeer voor het onderzoek geen zinkzalf op de borsten in verband met de kwaliteit van de CT-scan.
Medicijnen
Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.
Eten en drinken
Voor een Mamma-CT mag u drinken en een lichte maaltijd nuttigen. U kunt medicijnen gewoon innemen, als dat nodig is.
Wat moet u meenemen?
Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.
Meld bijzonderheden vooraf
Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt of u niet op uw buik kunt liggen. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek. Omdat u op de onderzoekstafel moet liggen en deze vrij hoog is, is het noodzakelijk dat u een paar treden de trap op en af kunt lopen.
Bent u zwanger?
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek op de afdeling Radiologie.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.
Contrastmiddel
Meestal is het gebruik van jodiumhoudend contrastvloeistof nodig. Deze vloeistof maakt eventuele afwijkingen beter zichtbaar op de scan.
Tijdens het onderzoek krijgt u de vloeistof via een infuus in de ader in de arm toegediend. Na het inspuiten krijgt u het warm. Binnen een paar uur heeft u de vloeistof weer uitgeplast. Hierbij is het belangrijk om de dag voor en na het onderzoek voldoende te drinken (1,5 liter).
Contrastmiddel en de nieren
Bij een CT-onderzoek met contrastmiddel kijken we voor het onderzoek altijd hoe uw nieren werken. Dat zien we aan uw bloed. Wanneer er geen recente nierfunctie bekend is laat uw aanvragend arts, voorafgaand aan het onderzoek, uw nierfunctie bepalen, door middel van een bloedprik
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
De dag van het onderzoek
Waar moet u zich melden?
Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.
Het onderzoek
Vanuit de wachtkamer komt een radiodiagnostisch laborant of doktersassistente u halen en neemt een paar korte vragen met u door, indien nodig wordt er ook een infuus ingebracht. In de onderzoekskamer moet u een kleine trap op. Dan komt u op een tafel te liggen, op uw buik met uw borst in een opening.
De laborant bedient de scanner van achter een scherm in dezelfde ruimte. De laborant maakt per borst 1 opname die ongeveer 20 seconden duurt.
Duur van het onderzoek
- Het maken van een CT-scan met voorbereiding en afhandeling zal ongeveer 30 minuten duren.
- Wanneer U ver weg woont en/of er geen oude beelden van uw borsten bij ons bekend zijn, kan het zijn dat de radioloog uw CT-scan voor uw vertrek wil zien. Wij vragen U dan om wat langer te wachten na het onderzoek (ongeveer 45 minuten).
Wanneer krijgt u de uitslag?
Uw behandelend arts ontvangt de uitslag van het onderzoek. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
Overgevoelig voor contrastmiddel
Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts en bij de radiodiagnostisch laborant.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Wist u dat?
Uw mening over de afdeling Radiologie kunt u geven via: Deel uw ervaring
Heeft u nog vragen?
Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen tussen 8.30-10.00h, 10.45-12.30h en 13.30-15.00h via telefoonnummer 071-526 2032 of per e-mail: Radiologie-TL-admi@lumc.nl. Zie ook: website Radiologie
Handige links
Meer informatie
Hieronder vindt u een algemene voorlichtingsfilm over 'borstkankersneldiagnostiek' van de mammapoli. De ingreep die u zult ondergaan kan afwijken van de beschrijving in deze video. Deze en andere voorlichtingsfilmpjes kunt u bekijken op ons YouTube-kanaal.