Patiëntenfolder

Diagnostische of therapeutische pleurapunctie

Binnenkort ondergaat u een pleurapunctie op de endoscopieafdeling. Dit is een prik tussen de longvliezen. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Longziekten.

Onze zorg

Wat is Diagnostische of therapeutische pleurapunctie?

Een pleurapunctie is een prik tussen de longvliezen, in medische termen ‘pleurabladen’ genoemd. Dit doen we om te kijken of er vocht tussen deze vliezen zit. Bij een diagnostische pleurapunctie wordt dat vocht opgezogen en onderzocht. 

De pleurapunctie kan ook als behandeling worden ingezet. Dan noemen we het een therapeutische pleurapunctie. Dit doen we bijvoorbeeld als het vocht in de longen zorgt voor kortademigheid.  

Voor de punctie wordt altijd een echo van de thorax gemaakt. Zie voor meer informatie daarover de folder Echo van de thorax.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding 

Draag makkelijke, niet-knellende kleding. 

Eten en drinken 

U kunt normaal eten. 

Medicijnen  

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructies. 

Antistolling 

Gebruikt u bloedverdunners gebruikt (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of de nieuwe antistollingsmiddelen)? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden. Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert (zoals fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol), dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact opnemen met de trombosedienst. Op de dag het onderzoek is een INR-bepaling nodig. 

Bij een ontlastende punctie moet INR tussen 1.5-2.0 zijn. Bij diagnostische punctie moet de INR < 3.5 zijn. 

Andere medicijnen die invloed hebben op de bloedstolling kunt u blijven nemen. 

Bent u verhinderd? 

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Waar moet u zich melden? 

Het onderzoek wordt (poli)klinisch gedaan op de endoscopieafdeling. De Endoscopieafdeling bevindt zich op de vierde etage C04-S, route 164. 

De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg. 

Diagnostische punctie  

U neemt plaats op een stoel en leunt naar voren op een kussen dat op een tafel ligt. De bovenkleding moet u gedeeltelijk of helemaal uitdoen. Bent u bedlegerig, dan kan het onderzoek ook op bed plaatsvinden. Na de echo wordt de punctieplaats met een viltstift of pen aangegeven. 

Het onderzoek 

Eerst desinfecteren we uw huid. Vervolgens prikt de longarts via de huid met een dunne naald in de pleuraholte. Via de naald neemt hij of zij wat vocht af voor het laboratorium. Daar zal het vocht onderzocht worden.  

Duur van het onderzoek 

De diagnostische punctie duurt ongeveer 10 minuten. 

Na het onderzoek  

We plakken de punctieplaats af met een pleister. Daarna mag u zich weer aankleden.  

Therapeutische punctie  

U neemt plaats op een stoel en leunt naar voren op een kussen dat op een tafel ligt. De bovenkleding moet u gedeeltelijk of helemaal uitdoen. U krijgt een beschermmatje over de rand van uw onderkleding. Bent u bedlegerig, dan kan het onderzoek ook op bed plaatsvinden. Na de echo wordt de punctieplaats met een viltstift of pen aangegeven. 

Het onderzoek  

Eerst desinfecteren en verdoven we uw huid met een dunne naald. Vervolgens prikt de longarts met een dikkere naald via de huid in de pleuraholte. Via de naald wordt het vocht rustig weggezogen en opgevangen tot maximaal 1,5 liter. Daarna wordt de naald verwijderd. 

Duur van het onderzoek 

Een therapeutische punctie duurt ongeveer 20 minuten. 

Na het onderzoek  

We plakken de punctieplaats af met een pleister. Daarna mag u zich weer aankleden. Mogelijk heeft u last van hoesten. Dit verdwijnt na korte tijd. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag krijgt u later op de polikliniek tijdens de afspraak met van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Na het onderzoek mag u weer naar huis. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Er is een zeer kleine kans op een klaplong.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Heeft u nog vragen? 

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de endoscopieafdeling. Dat kan op werkdagen tussen 9.00 -11.00 uur via telefoonnummer 071-526 35 57. Kijk ook op mijnlumc.lumc.nl/mijnlumc/#/portal

Bij medische problemen na de punctie kunt u contact opnemen met het LUMC via 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende longarts.