Patiëntenfolder

Urinekweek verzamelen en inleveren

Uw behandelend arts heeft u gevraagd een urinekweek te verzamelen voor onderzoek in het laboratorium van het LUMC. In deze folder wordt beschreven hoe te handelen. Voor het urine onderzoek kan gebruik gemaakt worden van het bijgeleverde urinepotje (zie afbeelding benodigdheden). Dit potje is steriel en gemakkelijk te transporteren. Een steriel potje kunt u ophalen bij de Centrale Bloedafname of kopen bij uw apotheek.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Centrale Bloedafname.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Benodigdheden

  • Water
  • Een steriel urinepotje
  • Een schone washand of schone gazen
  • Evt. een schone opvangbeker

Aandachtspunten

  • Open het potje niet vóór u dit gaat gebruiken.
  • Na openen de binnenzijde van het potje en de binnenkant van de deksel niet aanraken.
  • Bewaar de urine zo koel mogelijk.
  • Lever de urine bij voorkeur dezelfde dag in.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Werkwijze

Was eerst uw handen met water en zeep.


Voordat u de urine opvangt, veegt u de vagina (van voor naar achter) of penis schoon met een vochtig washandje of vochtige gazen. (Gebruik hierbij geen zeep!) Hierdoor voorkomt u dat bacteriën van de schaamstreek in de urine terecht komen en een onjuiste uitslag van het urine onderzoek geven. Veeg niet te hard, kleine huidbeschadigingen verstoren het onderzoek.

Bij vrouwen is het belangrijk dat de schaamlippen gespreid worden bij het plassen, zodat de urine niet langs de huid loopt.

Bij mannen is het belangrijk de voorhuid iets terug te schuiven, zodat de urine hier niet langsloopt.

Er zijn twee methoden om een urinekweek af te nemen: een eerste straals- en een midstream urinekweek. Hieronder staat uitleg van beide methoden. Kijk of vraag goed welke methode de arts voor u heeft aangevraagd.

Eerste straals urinekweek

  • U begint direct met plassen in de opvangbeker of het steriele potje.
  • De plasstraal die u direct opvangt geeft voor dit onderzoek de best te beoordelen urine, de eerste straals urine genoemd. Deze plast u in de schone opvangbeker of direct in het steriele potje. Na het opvangen kunt u uitplassen in het toilet.
  • Giet, indien u de opvangbeker heeft gebruikt, de urine vanuit de opvangbeker over in het steriele potje.

Vrouwen

Mannen

Midstream urinekweek

  • U begint met plassen in het toilet en houdt na enkele seconden de opvangbeker of het steriele potje onder de urinestraal. Op deze manier heeft u uw plasbuis eerst schoongespoeld.
  • In het geval er ook een urineportie ingeleverd moet worden kunt u de urine die u in het toilet zou plassen, opvangen in een apart urinepotje. De rest vang je op in een steriel potje. Zie ook de folder Urineportie verzamelen en inleveren.
  • De plasstraal die u na de eerste seconden produceert geeft voor dit onderzoek de schoonste, best te beoordelen urine, de midstream urine genoemd. Deze plast u in de schone opvangbeker of direct in het steriele potje. Na het opvangen kunt u uitplassen in het toilet.
  • Giet, indien u de opvangbeker heeft gebruikt, de urine vanuit de opvangbeker over in het steriele potje.

Vrouwen

Mannen 

Inleveren

U kunt het potje, voorzien van uw achternaam, geboortedatum, patiëntennummer, productiedatum en -tijdstip inleveren bij de materialenbalie van de Centrale Bloedafname. U kunt daar, alleen met een dagticket, terecht van maandag tot en met vrijdag tussen 8:00 en 17:00 uur.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De uitslag is ook inzichtelijk via het Patiëntenportaal mijnLUMC.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts/polikliniek of de Polikliniek Centrale Bloedafname via telefoonnummer: 071-5265755.

Zijn uw gegevens gewijzigd? Geef dit dan vóór uw bezoek/afspraak door bij de Centrale Inschrijfbalie op de begane grond in de Centrale Hal.