Nu aan de slag met alternatief plan voor de toekomst van de kinderhartchirurgie

Uitspraak goed nieuws voor kwaliteit en toegankelijkheid van kinderhartzorg

11 januari 2024
leestijd
Het LUMC vindt het goed nieuws voor patiënten dat de rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat het concentratiebesluit kinderhartchirurgie is vernietigd. Samen met de umc’s van Amsterdam en Utrecht doet het LUMC de oproep om aan de slag te gaan met een goed werkend alternatief voor de toekomst van de kinderhartchirurgie. In de tussentijd gaan de umc’s in ieder geval verder met de samenwerking voor academische hart- en kinderzorg, die zij eind vorig jaar aankondigden.

Amsterdam UMC, LUMC, UMC Utrecht en het Prinses Máxima centrum vinden het goed nieuws voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen, hun families en de kinderhartchirurgie in het algemeen dat de rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat het concentratiebesluit kinderhartchirurgie is vernietigd. De geplande concentratie van kinderhartchirurgie naar slechts twee centra gaat door deze uitspraak niet door. De drie umc’s doen nu een oproep om aan de slag te gaan met een goed werkend alternatief voor de toekomst van de kinderhartchirurgie, en gaan hierover graag het gesprek aan met VWS en de andere umc’s. In de tussentijd gaan Amsterdam UMC, LUMC en UMC Utrecht in ieder geval verder met de samenwerking voor academische hart- en kinderzorg, die zij eind vorig jaar aankondigden.

De bestuursvoorzitters van de drie umc’s: “Deze uitspraak is goed nieuws voor de kwaliteit en toegankelijkheid van academische hart- en kinderzorg, voor de toekomst van kostbare kinder-ic-capaciteit in Nederland en van aanpalende zorg, zoals voor kinderen met kanker. Voor ons staan de kwaliteit en toegankelijkheid van academische hart- en kinderzorg in de toekomst voorop. Wij roepen daarom op tot meer samenwerking tussen de verschillende umc’s, waarbij bijvoorbeeld juist de professionals gaan reizen in plaats van patiënten. Dit sluit aan bij het advies van de NZa over de toekomst van de academische kinderhartzorg en ook bij de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord. De krachtenbundeling van Amsterdam, Leiden en Utrecht van eind vorig jaar is daar een mooi voorbeeld van.”

Samenwerking LUMC, Amsterdam UMC en UMC Utrecht

De drie umc’s gaan na deze uitspraak verder met de samenwerking voor academische hart- en kinderzorg die zij eind vorig jaar aankondigden om hun krachten te bundelen. Sinds de aankondiging werken de drie umc’s aan de uitwerking en implementatie van de samenwerking. Zo is er inmiddels structureel multidisciplinair overleg en worden behandelingen van patiënten onderling afgestemd. Daarmee zijn UMC Utrecht, LUMC en Amsterdam UMC klaar om vanaf het eerste kwartaal in 2024 daadwerkelijk vanuit één team op twee locaties te werken.

Douwe Biesma, voorzitter raad van bestuur van het LUMC: “Door deze concentratie van kennis en expertise ontstaat een toekomstbestendige samenwerking voor de hartzorg van kinderen in Nederland. Met potentie voor een toekomstige verdere verbreding van de samenwerking op het gebied van zorg voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking en kinderen met andere zeldzame aandoeningen. Bovendien blijft zo ook de zorg voor kinderen op de IC en de reeds gecentraliseerde zorg voor kinderen met kanker op niveau. Vanuit het belang van patiënten hopen wij dat de andere centra samen met ons de academische hart- en kinderzorg de invulling willen geven die het verdient.”