Oncode Accelerator: samenwerken om ontwikkeling van kankerbehandeling te verbeteren én te versnellen

8 september 2023
leestijd
Nog altijd lukt het niet om alle kankerpatiënten van de juiste behandeling te voorzien. Om daar verandering in te brengen wil Oncode Accelerator de manier waarop we kankerbehandelingen ontwikkelen innoveren.

Op de foto: prof. Sjoerd van der Burg

Oncode Accelerator is een unieke landelijke samenwerking, gecoördineerd door zes partners: het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden, het Nederlands Kankerinstituut, het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Stichting Oncode Accelerator.

Door meer dan 30 publieke en private partijen te verbinden wil Oncode Accelerator de manier waarop kankerbehandelingen worden ontwikkeld innoveren en versnellen. Vanmiddag is Oncode Accelerator officieel van start gegaan met een kick-off event in Den Haag. Dankzij financiering van het Nationaal Groeifonds starten er nu diverse onderzoeksprojecten.

Het LUMC heeft binnen Oncode Accelerator een prominente rol in meerdere projecten en voert één project aan: het Therapeutic Vaccines Consortium (een samenwerking voor ontwikkeling van therapeutische kankervaccins). Therapeutische vaccins zijn een relatief nieuwe vorm van immunotherapie voor kanker. Deze vaccins trainen het immuunsysteem om kankercellen te lokaliseren, controleren en elimineren. Prof. dr. Sjoerd van der Burg van de Medische Oncologie van het LUMC is aanvoerder voor dit project waarin academische partners Universiteit Utrecht, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, Nederlands Kankerinstituut, Radboud Universiteit en Amsterdam UMC, en commerciële partners Mendus en 20Med samenwerken.

Van der Burg: “Nederland is altijd een goede kweekgrond geweest voor ontwikkelaars van kankervaccins. In zowel de academische instituten als in kleine, middelgrote en grote bedrijven worden al verschillende immunotherapeutische producten ontwikkeld. Onder de paraplu van Oncode Accelerator hebben we als Therapeutic Vaccines Consortium een sterke samenwerking opgezet met het doel om de ontwikkeling van effectieve vaccins tegen kanker te versnellen”.

Benieuwd hoe dit verder gaat? In het najaar van 2023 is de officiële start van het Therapeutic Vaccines Consortium. Dan leest u er hier meer over.

Zie hier het volledige persbericht over Oncode Accelerator.