Duurzame dinsdag: Barometer groene OK in de spotlight
Een van die initiatieven is een barometer die ziekenhuizen inzicht geeft in de milieubelasting van hun OK. Het is voor ziekenhuizen in het land namelijk lastig te bepalen wat de milieu-impact van hun interventies is en hoe dit in andere ziekenhuizen eraan toegaat. Deze barometer moet door middel van een persoonlijk adviesrapport daar inzicht in gaan geven om zo OK’s te helpen gericht te verduurzamen. Frank Willem Jansen, voorzitter van het Landelijk Netwerk Groene OK en gynaecoloog in het LUMC, vertelt erover.
170.000 kilogram OK-afval per jaar
Het LUMC heeft, samen met het Radboud UMC, de Radboud Universiteit en Gupta Strategists, een barometer ontwikkeld die de milieu-impact van OK-complexen in ziekenhuizen onderling kan vergelijken. Financiering hiervan kwam vanuit een subsidie van € 500.000 van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Jansen: “We focussen ons met deze barometer specifiek op de OK en op vijf gebieden, namelijk energieverbruik, anesthesie & medicatie, sterilisatie, organisatie & rapportage en materialen & afval.”
Onder het motto ‘meten is weten’ deed Jansen in 2017 al samen met de TU Delft een quickscan. Hieruit kwam naar voren dat de uitstoot van de operatiekamers in het LUMC 1500 ton CO2 bedraagt en dat er ruim 170.000 kilogram afval per jaar wordt geproduceerd.
Adviesrapport om OK te verduurzamen
Het onderzoek voor de barometer gaat verder. Ruim 30 ziekenhuizen hebben Jansen en collega’s nu gegevens van hun OK aangeleverd. Jansen: “Drie promovendi vanuit het LUMC en de Radboud Universiteit werken er op dit moment hard aan om op een wetenschappelijke manier inhoud te geven aan de barometer. De deelnemende ziekenhuizen krijgen naar verwachting in oktober een adviesrapport over hoe hun OK ervoor staat en hoe zij hun OK kunnen verduurzamen.” Daarnaast publiceert het Landelijk Netwerk Groene OK een landelijk rapport dat voor iedereen inzichtelijk wordt gemaakt. “De bedoeling is dat besturen, maar ook artsen, beter inzicht in de status van de verduurzaming van hun zorg krijgen en weten hoe zij het beste aan de slag kunnen om hun OK te verduurzamen. We hopen dat dat zal leiden tot gerichte interventies om de zorg groener te maken”, besluit Jansen.