Enkele prik tegen hondsdolheid biedt oplossing voor vaccintekort

4 oktober 2023
leestijd
Reizigers die zich voor vertrek laten vaccineren tegen hondsdolheid, zijn met één prik net zo goed beschermd als met de huidige twee prikken. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat vandaag in The Lancet Infectious Diseases is gepubliceerd. Het is een belangrijke ontdekking, omdat er regelmatig tekorten zijn aan vaccins vanwege leveringsproblemen bij producenten. Bovendien scheelt het reizigers kosten en tijd.

Dodelijkste virusziekte

Hondsdolheid is de dodelijkste virusziekte ter wereld, waar jaarlijks zo’n 59.000 mensen aan overlijden. Het hondsdolheid- of rabiësvirus wordt overgedragen door contact met besmette zoogdieren, zoals honden, katten en vleermuizen. Als je door een dier gekrabt of gebeten wordt, moet je behandeld worden met een reeks inentingen.

Krachtige bescherming

Uit de LUMC-studie blijkt nu, dat in het preventieve vaccinatieschema één prik niet onder doet voor het huidige schema van twee prikken. “Ook met slechts één prik wordt een krachtige bescherming van het afweersysteem opgebouwd”, zegt onderzoeksleider en hoogleraar infectieziekten Leo Visser. “We hopen dat hierdoor meer mensen zich preventief laten vaccineren tegen hondsdolheid voor hun tropische vakantie. Dat is nu niet altijd mogelijk, vanwege tekorten. Maar ook de kosten zijn vaak een drempel. Een vaccinatieserie van twee prikken is prijzig en kost al gauw meer dan 150 euro.”

1 op de 300

In Nederland is de kans klein om hondsdolheid te krijgen. Maar in andere landen is die kans een stuk groter. Dat geldt met name voor landen in Oost-Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Gemiddeld lopen 1 op de 300 reizigers per maand een bijtwond op in het buitenland. Door je voor de reis te laten vaccineren, is je lichaam uitstekend uitgerust om je in de toekomst tegen het hondsdolheidsvirus te beschermen na de herhaalprikken.

Nieuw vaccinatieschema

Het is nog niet bekend wanneer mensen gebruik kunnen maken van het nieuwe vaccinatieschema. Het kortere schema moet eerst nog in de officiële richtlijnen worden opgenomen.

Referenties

Boostability after single-visit pre-exposure prophylaxis with rabies vaccine: a randomised controlled non-inferiority trial.