Natasja de Vries winnaar van beste oncologieproefschrift van het jaar

Veelbelovende ontdekking voor verbeteren van immuuntherapie bekroond

16 november 2023
leestijd
Natasja de Vries heeft de prijs voor het beste oncologische proefschrift van het jaar gekregen voor haar onderzoek in het LUMC naar immuuntherapie. De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) reikte de prijs vrijdag uit tijdens de Oncologiedagen in Congrescentrum Papendal.

Natasja de Vries (fotograaf: Christiane Bahr).

De Vries toonde aan dat bepaalde soort witte bloedcellen veelbelovend zijn om te gebruiken als immuuntherapie bij dikke darmkanker. Het onderzoek leverde in januari een publicatie op in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature. De Vries noemt de NVMO-prijs "een heel mooie waardering". Niet alleen voor haarzelf, "maar voor het hele onderzoeksteam". De onderzoeker promoveerde vorig jaar oktober cum laude op haar proefschrift. Haar promotor was LUMC-hoogleraar Frits Koning en Noel de Miranda haar copromotor. 

Zicht op 'onzichtbare' kankercellen

Immuuntherapie is een veelbelovende behandeling bij bepaalde soorten kanker. Toch is een groot deel van de patiënten ongevoelig voor deze vorm van therapie, die het afweersysteem helpt kankercellen aan te vallen. Daarom is belangrijk om te bepalen welke factoren ervoor zorgen dat een patiënt wel of niet reageert op immuuntherapie. Met die informatie kan immuuntherapie namelijk beter worden afgestemd op de tumor.

Voor het LUMC-onderzoek bracht De Vries immuuncellen die een rol spelen bij dikke darmkanker in kaart. Gebruikmakend van nieuwe, geavanceerde technieken ontdekte zij voor het eerst de belangrijke rol die een bepaald soort witte bloedcellen hebben in de reactie op een tumor. Deze zogeheten gamma delta T-cellen zijn een minder bekend, gespecialiseerd type immuuncel. In het onderzoek heeft ze laten zien dat deze gamma delta T-cellen in staat zijn om kankercellen te bestrijden die voor het gewone verdedigingsmechanisme van het immuunsysteem onzichtbaar zijn.

Resultaten bevestigd in de praktijk

Wat het onderzoek van De Vries zo bijzonder maakt, is dat zij de antikankerpotentie van de gamma delta T-cellen direct wist te bevestigen in patiënten die immuuntherapie (met PD-1-remmers) kregen. De volgende stap voor het LUMC is om te onderzoeken hoe de gamma delta T-cellen de kankercellen precies herkennen. En om vervolgens te gaan testen hoe effectief immuuntherapie met gamma delta T-cellen precies is. In de toekomst kan dat hopelijk leiden tot een nieuwe therapie tegen kanker.