Ouderen bestormen de top
Wilco Achterberg
Stijging verkeersongevallen bij ouderen
Recent werd bekend dat het aantal dodelijke verkeersongevallen weer aan het stijgen is en dat komt voornamelijk door een stijging onder 75-plussers. Dit komt vooral door ongevallen die op de fiets plaatsvinden, anders dan bij jongeren die vooral bij auto-ongevallen ernstig trauma oplopen en daaraan overlijden. Iedereen wijst naar het stijgende gebruik van de elektrische fiets en dat is mogelijk deels waar. In 2022 was er een recordaantal van 291 verkeersongevallen. En ook hier weer zijn ouderen, en vooral 75-plussers, in de meerderheid. Kwetsbaarheid van ouderen laat zich zien in het feit dat de kans op overlijden na een ongeval heel veel hoger is dan bij jongeren.
Onderzoek naar een pre-behandeling voor ouderen
Ouderen komen in de meeste domeinen van de geneeskunde als ‘toppers’ naar voren. Hierdoor moeten dokters, verpleegkundigen en anderen die bij de behandeling en zorg betrokken zijn goed samenwerken. En dat doen wij ook in het LUMC. Vanuit de Spoedeisende Hulp wordt samen met andere veldpartijen, zoals interne ouderengeneeskunde, huisartsgeneeskunde en specialisme ouderengeneeskunde, V&V-instellingen en andere ziekenhuizen in de regio gekeken hoe we ouderen de beste spoedzorg kunnen geven. Er loopt een project waarbij vanuit het LUMC Centrum voor Oudergeneeskunde onderzoek wordt gedaan naar een behandeling om ouderen een pre-behandeling te geven (prevalidatie), zodat zij sterker en veerkrachtiger de zware behandeling in kunnen gaan. Het doel hiervan is dat zij niet alleen in overleving, maar vooral in kwaliteit van leven en functioneren betere resultaten krijgen. Zo werken wij met elkaar samen om ouderen die de hitlijst van onze afdelingen bestormen, een goede kwaliteit van leven te geven. En dat is een internationale uitdaging.
Ouderengeneeskunde kijkt verder
Vorige week was ik op werkbezoek in het Verenigd Koninkrijk en daar bespraken we de casus van een vitale 75-jarige man. Hij was ongelukkigerwijs onder een stoomwals terechtgekomen en werd op de Spoedeisende Hulp binnengebracht met meerdere fracturen en letsels. Iedereen ging aan de slag met de gevolgen van zijn ongeval, maar de geriater die in mede-behandeling was, ging ook op zoek naar de oorzaak. De man bleek een ernstig hartklepgebrek te hebben dat waarschijnlijk zorgde voor de wegraking die hem onder de stoomwals deed belanden. Na een lang proces van opereren en revalideren zou patiënt klaar zijn om naar huis te gaan, maar zonder correctie van de hartklep zou hij snel weer terug zijn. Ouderengeneeskunde kijkt verder. En daarom is het niet alleen het meest belangrijkste vak van de toekomst, maar ook het interessantste!
Wilco Achterberg is hoogleraar Ouderengeneeskunde bij het LUMC, specialist Ouderengeneeskunde bij TOPAZ en voorzitter van het UNC-ZH. Daarnaast is hij samen met Prof Jacobijn Gussekloo en Prof Simon Mooijaart een van de trekkers van het LUMC Centrum voor Ouderengeneeskunde.