Kinderlongcentrum geopend in Willem-Alexander Kinderziekenhuis

10 juli 2023
leestijd
Met de opening van het kinderlongcentrum is het voor kinderen nu mogelijk om op de polikliniek van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) direct hun longfunctie te laten onderzoeken. Ze hoeven hier niet meer voor naar de volwassen longafdeling van het LUMC. Dat is voor de kinderen prachtig nieuws. Bovendien is de nieuwe ruimte kindvriendelijker.

Het kinderlongcentrum is bedoeld voor alle kinderen die iets aan hun longen hebben of een aandoening hebben die effect heeft op de functie van de longen, zoals: spierziekten, vroeggeboorten of een stamceltransplantatie. Het is nu veel makkelijker om alle onderzoeken op één dag en één locatie te laten plaatsvinden. Voor kinderen met een longziekte betekent dit minder wachten en dezelfde dag horen wat de uitslag van je longtest is.

Maar ook voor andere patiënten is het van grote meerwaarde. Zo komen kinderen met een spierziekte bijvoorbeeld een keer per jaar een hele dag naar het WAKZ om allerlei onderzoeken uit te laten voeren en specialisten te zien. Voor de longtest moesten de kinderen voorheen naar de volwassen longafdeling. Ze moesten daarvoor het hele ziekenhuis door. Dat maakte zo’n dag extra lang en belastend voor de kinderen. Bovendien was het heftig voor hen om samen met volwassen longpatiënten (met bijvoorbeeld zuurstofflessen) in een wachtruimte te zitten.

Apparaat met een speelelement

Sinds 4 juli hoeft dat niet meer. Op die dag is met de opening van het kinderlongcentrum de nieuwe longfunctieruimte in het WAKZ in gebruik genomen. Het is een heel prettige, kindvriendelijke kamer. Daarin staat een apparaat staat waarmee je kan onderzoeken hoe hard en hoeveel lucht je kan uitademen. Dit apparaat heeft ook een speelelement voor de kinderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld proberen om kaarsen uit te blazen of een bowlingbal vooruit te duwen. Bij kinderen worden met name twee dingen getest: de ademkracht en de hoeveelheid lucht die ze kunnen in en uitademen. Nog een voordeel is dat het onderzoek wordt uitgevoerd door een longfunctie-analist die expert is in de begeleiding van kinderen tijdens deze testen.

Kinderneuroloog en hoofd van het kinderspiercentrum, Erik Niks, spreekt van "een hele belangrijke toevoeging". "Kinderen met spierziekten zijn hier een hele dag. In het WAKZ gaan ze onder meer langs de kindercardioloog, het bloedprikken en hebben ze gesprekken met specialisten. Dat de longfunctie daar nu bij zit, maakt het veel makkelijker en toegankelijker voor de kinderen. Het scheelt ook een heleboel reistijd", zegt hij. Met de toevoeging van de longfunctietest, kunnen kinderen nu bijna voor alles in het WAKZ terecht. Niks: "Er zal altijd wel iets blijven dat in het ziekenhuis gedaan moet worden, maar dit was een van de belangrijkste dingen die we heel graag wilden hebben en veel tijd scheelt in programma van kinderen." Daarbij is het weer een mooie toevoeging aan het WAKZ. Zo werd begin dit jaar het kinderspiercentrum geopend.

Betere samenwerking

Ook het team van de kinderlongziekten (Ilja de Vreede, Joël Israëls en Ans Winters) is zeer enthousiast over de nieuwe mogelijkheden die het kinderlongcentrum biedt: "Voor al onze patiënten is dit goed nieuws. Ook maakt het de samenwerking met de longfunctieafdeling nog beter, want we kunnen nu zo bij elkaar binnenlopen." Daarnaast zijn ook de eerste reacties van kinderen en ouders positief. Ze vinden het kinderlongcentrum erg mooi en zijn blij dat alles nu op dezelfde poli plaatsvindt.