LUMC deelt mee in miljoeneninvestering Nationaal Groeifonds in drie projecten

17 juli 2023
leestijd
Drie onderzoeksconsortia waarin het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in deelneemt, hebben 750 miljoen euro subsidie gekregen uit de derde ronde van het Nationaal Groeifonds. Het gaat om de projecten 'DUTCH', 'Deltaplan Valorisatie' en 'Naar een gezonder Holomicrobioom'.

DUTCH: zorgprofessionals sneller opleiden door inzet van virtuele simulaties

In Nederland stijgt de zorgvraag en neemt de personeelskrapte steeds verder toe. “Op de operatieafdelingen verwachten we in 2030 een groot tekort aan capaciteit”, vertelt prof. dr. Jos van der Hage. Samen met collega prof. dr. Fijs van Leeuwen trekt hij project DUTCH binnen het LUMC. “Er is wel voldoende animo voor de opleiding, maar er is te weinig capaciteit om medewerkers op te leiden.”

“Binnen DUTCH (Digital United Training Concepts for Healthcare) onderzoeken we samen met technische startups hoe we een deel van de praktijkuren in de opleiding kunnen vervangen door fysieke en virtuele simulaties. Daarmee willen we de opleiding van medewerkers versnellen.” DUTCH richt zich in eerste instantie op de opleidingen voor operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en radiodiagnostisch laboranten. Voor onderzoek en ontwikkeling ontvangt het DUTCH-consortium 132 miljoen euro (waarvan 84 miljoen euro voorwaardelijk).

Deltaplan Valorisatie: meer impact maken met nieuwe kennis

Nederland behoort tot de top drie van Europese landen op het gebied van kenniscreatie. Maar het lukt veel minder goed om deze kennis te vertalen naar economische en maatschappelijke meerwaarde. Bijvoorbeeld door toepassing van kennis in concrete producten of behandelingen. Het Deltaplan Valorisatie wil daar een boost aan geven. Vanuit Leiden is Luris aangehaakt. Het kennisbureau creëert en faciliteert verbindingen tussen Leidse wetenschappers en marktpartijen voor benutting van wetenschappelijke kennis.

Directeur Diederik Engbersen: “Nieuwe kennis wordt aantrekkelijker als we de praktische toepasbaarheid kunnen aantonen, dus kunnen valoriseren. Met Het Deltaplan Valorisatie krijgen we meer financiële armslag om meer kennis te valoriseren en een stap verder te brengen.” Het Deltaplan Valorisatie ontvangt 417 miljoen euro, waarop ook de Leidse wetenschappers een beroep kunnen doen voor de valorisatie van hun kennis.

Naar een gezonder Holomicrobioom: kennis van het microbioom benutten

Microbiomen - ons omringende, rijke gemeenschappen van miljarden bacteriën, schimmels en virussen - hebben grote effecten op de gezondheid van mens, dier, plant en milieu. Nieuwe technieken maken het sinds kort mogelijk de samenstelling, de werking en effecten van microbiomen te meten, in kaart te brengen, te begrijpen en te voorspellen. Microbioom-onderzoek neemt dan ook explosief toe. Ook nuttige toepassingen komen dichterbij, bijvoorbeeld bij voedselproductie en in gezondheidszorg.

Binnen het LUMC kijkt de onderzoeksgroep van Wiep Klaas Smits naar de toepassing binnen de gezondheidszorg binnen het project Naar een gezonder Holomicrobioom. “We willen kijken hoe we kennis van het microbioom kunnen gebruiken om gezondheid van mensen te verbeteren.” “Voor Naar een gezonder Holomicrobioom is een bedrag van maximaal 200 miljoen euro gereserveerd.”

Het Nationaal Groeifonds investeert in projecten die bijdragen aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland.