Allermodernste PET-CT scanner in gebruik bij LUMC

5 juli 2023
leestijd
Vanaf juni maakt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebruik van de allernieuwste generatie PET-CT scanner, de OMNI Legend. Scans leveren nog nauwkeurigere informatie op en zijn comfortabeler voor de patiënt. Het LUMC is het eerste academische ziekenhuis in Nederland dat over deze volledig digitale en uitbreidbare PET-scanner beschikt.

De innovatieve PET-CT-scanner maakt ziek weefsel zichtbaar door gebruik te maken van een kleine hoeveelheid ingespoten radioactieve vloeistof. Daarmee kan de aard en locatie van de afwijking nog nauwkeuriger en nog eerder worden vastgesteld. Dat maakt gerichtere behandeling mogelijk en voorkomt onnodige operaties. Bovendien is de scan comfortabeler voor patiënten door een kortere scanduur en de ruimere, goed verlichte tunnel.

Binnen het LUMC wordt de nieuwe scanner gebruikt voor de diagnose van kanker. Niet alleen om afwijkingen op te sporen, maar ook om bijvoorbeeld uitzaaiingen uit te sluiten. Of om te zien of behandelingen aanslaan. Daarnaast wordt de PET-CT-scanner ingezet voor het opsporen van andere aandoeningen, bijvoorbeeld om de behandeling van patiënten met onverklaarbare koorts of ontstekingen te verbeteren.

De PET-CT scanner maakt gebruik van positron-emissie-tomografie (PET). Een techniek om foto’s te maken van processen met behulp van radioactieve stoffen. Vaak wordt gekozen voor 18F-FDG (fluordeoxyglucose), een radioactief gemaakte suiker dat voornamelijk door kanker- en ontstekingscellen wordt opgenomen. Zo kan de arts met de PET-scan tumoren en plekken met ontstekingen opsporen. De PET-camera wordt gecombineerd met een CT-camera, waarmee de arts kan zien hoe de organen eruit zien.

Om de patiëntenzorg tijdens de verbouwing en installatie van de PET-CT-scanner door te laten lopen, zocht het LUMC de samenwerking met een regiopartner, het Alrijne ziekenhuis in Leiden. LUMC-medewerkers, zoals laboranten, secretariaat en medische staf, werkten tijdelijk in Alrijne en er kon in de avond tot 22 uur gescand worden. Op die manier konden alle patiënten toch tijdig hun scan krijgen.

Met de OMNI Legend kiest LUMC voor een toekomstbestendige investering. Het apparaat kan bijvoorbeeld worden verlengd, waardoor een groter gebied ineens gescand kan worden. Dat vertaalt zich in nog kortere tijden en lagere kosten. Deze flexibiliteit is heel belangrijk in een snel groeiend vakgebied als nucleaire geneeskunde, dat ook onder de radiologie valt.