Prijzen, subsidies en benoemingen
ZonMW subsidie voor onderzoek naar urineweginfecties
LUMC-onderzoekers hebben een subsidie van 150.000 euro gekregen om betere diagnostiek van urineweginfecties bij ouderen te realiseren. Ze kregen de subsidie binnen het ZONMW-programma Kennisontwikkeling, interventies en evaluatie van preventie en bestrijding.
Urineweginfecties (UWI) komen zeer vaak voor bij oudere vrouwen. Ze gaan gepaard met verminderde kwaliteit van leven en leiden tot ziekenhuisopnames en overlijden. Een tijdige behandeling is van groot belang, maar in de praktijk is de diagnose moeilijk. Ouderen presenteren zich vaak met aspecifieke klachten, zoals verwardheid, en verminderd functioneren. Deze klachten worden vaker door andere aandoeningen dan een UWI veroorzaakt. Een betrouwbare urinetest is daarom van belang voor het aantonen of uitsluiten van een UWI. Helaas zijn de huidige testen juist bij oudere vrouwen onbetrouwbaar.
Dit project beoogt het vinden van urine-markers waarmee bij oudere vrouwen betrouwbaar een UWI kan worden vastgesteld. Daartoe wordt de urine van vrouwen boven de 65 met en zonder UWI getest op de aanwezigheid van specifieke eiwitten. Het vinden van een geschikt biomarkerpanel zou de eerste stap zijn richting een breed toepasbare test, met aanzienlijke impact voor patiënt, zorgverlener en maatschappij.
Dit project attendeert een groot maatschappelijk probleem in verpleeghuizen, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Door de veelzijdige aard van dit probleem, wordt er binnen dit project samengewerkt tussen verschillende instellingen zoals LUCID, afdeling Urologie, afdeling Ouderengeneeskunde, UNCZH en de afdeling Public Health & Eerstelijnsgeneeskunde. Een van de betrokken onderzoekers is infectioloog Merel Lambregts.
ZonMW Parel voor samenwerking rond kind en wetenschappelijk onderzoek
Op 15 april 2021 ontving een team van onderzoekers, waaronder Ronella Grootens van het LUMC, een ZonMw Parel voor hun samenwerking om wetenschappelijk onderzoek beter toegankelijk te maken voor kinderen.
Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse GGG-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Onder de noemer ‘Kind en Onderzoek’ willen de onderzoekers verantwoord wetenschappelijk onderzoek bij kinderen beter mogelijk maken. Van informed consent tot het monitoren van de belasting, en een stripboek om het uit te leggen. Dit alles is te vinden op www.kindenonderzoek.nl.
Meer informatie over deze toekenning is te vinden op de website van ZonMW.
Hoogleraar Martine J Jager een van de 100 invloedrijkste vrouwen in oogheelkunde
Jager is als enige Nederlandse oogarts geselecteerd voor de Power List 2021 van tijdschrift The Ophthalmologist. De Power List eert de meest vooraanstaande figuren in de oogheelkunde wereldwijd.
Dit jaar bestaat de lijst uitsluitend uit vrouwelijke specialisten in oogheelkunde. Ze zijn genomineerd door de lezers van The Ophthalmologist en teruggebracht tot de laatste 100 door een internationale jury.
Lees meer over deze lijst en Jager's meest trotse professionele prestatie op de website van The Ophthalmologist.