In goede handen: acute zorg aan patiënten met ernstige longembolie

18 december 2023
leestijd
Als universitair ziekenhuis levert het LUMC zorg van topniveau. Maar waar zijn we precies goed in? En wat maakt ons uniek? Daar vertellen we je graag meer over. Met dit keer aandacht voor: onze acute zorg aan patiënten met ernstige longembolie.

Bron foto: Arno Massee Fotografie

Waarom we dit doen: Een snelle behandeling van een ernstige longembolie kan het verschil tussen leven of dood betekenen. Daarom heeft het LUMC het Acute Long Embolie Response Team (ALERT), dat 24/7 voor patiënten klaarstaat. Daarbij is het LUMC een van de weinige ziekenhuizen in Nederland dat beschikt over de modernste behandelingen voor longembolie patiënten. Sinds 2020 zijn al 150 patiënten geholpen.

Wat is een longembolie? Bij een acute longembolie komt een bloedstolsel in de longslagader terecht. De bloedstroom naar de longen raakt daardoor geblokkeerd. Patiënten met een longembolie kunnen de volgende klachten hebben:

  • Benauwdheid
  • Pijn op de borst of bij het ademen
  • Bloed ophoesten

In het geval van een ernstige longembolie heeft het hart grote moeite met het rondpompen van het bloed door de longen. Er ontstaat acuut hartfalen. In zo’n geval kunnen patiënten:

  • Flauwvallen
  • Een lage bloeddruk ontwikkelen
  • Een hartstilstand krijgen

Wat het LUMC uniek maakt: Omdat het ALERT altijd stand-by staat, kan het heel snel tot een persoonsgerichte behandeling komen. Dat gebeurt altijd in nauw overleg. Gemiddeld komt het team bijna eenmaal in de week bijeen voor een patiënt met ernstige longembolie. De specialisten die aan het overleg meedoen, zijn de:

  • Internist (specialisme: inwendige organen)
  • Intensivist (specialisme: intensive care)
  • Cardioloog (specialisme: hart)
  • Cardiothorocaal chirurg (specialisme: hart, longen en borstkas)
  • Longarts (specialisme: ademhalingsstelsel)

Door deze combinatie van specialismen is alle kennis en ervaring aan boord om ieder detail van een behandeling snel en goed af te stemmen. Daardoor kan de optimale behandeling zo snel mogelijk beginnen en komt de patiënt op de juiste afdeling terecht.

Wat we patiënten bieden: De standaardbehandeling van longembolie is het toedienen van een bloedverdunner. Maar in het geval van een ernstige bloedprop is dat niet altijd genoeg. Het stolsel moet in sommige situaties meteen worden verwijderd. Van oudsher gebeurde dat met een infuus met stolsel oplossende medicijnen.

In het LUMC zijn nieuwe behandelingen mogelijk, waarbij de bloedstolsels in de longslagader door middel van hartkatheterisatie (via de lies) kunnen worden weggezogen of sneller worden opgelost. Deze technieken zijn veiliger dan stolsel oplossende medicatie, omdat het risico op een ernstige bloeding lager is. Ook is er de mogelijkheid het bloedstolsel operatief te verwijderen of een mobiele hartlongmachine aan te sluiten om de bloedstroom in het lichaam tijdelijk ondersteunen.

Nadat patiënten geholpen zijn en naar huis mogen, blijft het LUMC ze volgen. Ze vullen vragenlijsten in over het beloop van hun klachten en symptomen, waarvan de uitkomsten worden gebruikt om controlebezoeken en eventueel revalidatie individueel op de patiënt af te stemmen.

Meer over ALERT:

  • Het ALERT levert topzorg aan patiënten met ernstige longembolie.
  • Het team deelt kennis met andere ziekenhuizen. Zo werken de specialisten nauw samen met collega’s in Delft, Den Haag, Gouda en Leiderdorp en geven zij regelmatig onderwijs aan collega’s in Nederland.
  • Daarnaast leidt het ALERT wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandeltechnieken.
  • Tenslotte heeft het team een Europees netwerk (EXPERT-PE) voor andere ALERT teams opgericht en is het internationaal betrokken bij het ontwikkelen van richtlijnen om longembolie te behandelen.