Vier LUMC'ers ontvangen prestigieuze Veni-beurs

3 augustus 2023
leestijd
Ilona Dekkers (Radiologie), Prarthana Mohanraju (Anatomie en Embryologie), Virginie Stevenin (Cel en Chemische biologie) en Lena Václavu (Radiologie) hebben de prestigieuze Veni-beurs gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Boven: Lena Václavu en Ilona Dekkers. Onder: Prarthana Mohanraju en Virginie Stevenin.

Met de beurs ter waarde van maximaal 280.000 euro kunnen de laureaten de komende drie jaar hun eigen onderzoeken verder ontwikkelen. De persoonsgebonden, wetenschappelijke beurs maakt onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma dat zich richt op recent gepromoveerde onderzoekers.

Nierschade en hartfalen

Chronische nierziekte en hartfalen komt vaak tegelijk voor. Dekkers krijgt de subsidie voor haar onderzoek naar de link tussen chronische nierschade en hartfalen met behouden pompfunctie (ejectiefractie). Daarvoor maakt zij gebruik van geavanceerde beeldvormingstechnieken zoals perfusie-PET/CT van het hart en perfusie-MRI van de nier.

Genetische modificatie

Genetische modificatie heeft grenzeloos veel potentie in onder andere de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Maar als de efficiëntie, precisie en veiligheid niet verbeteren kan deze potentie niet waargemaakt worden. Mohanraju wil met behulp van de Veni een platform ontwikkelen om op een efficiënte manier genetische modificatie-technologieën te ontwikkelen. Zij wil dat doen aan de hand van een therapeutische toepassing voor de erfelijke spierziekte Duchenne.

Salmonella

Intracellulaire bacteriën, waaronder salmonella, zijn bacteriën die gastheercellen binnen dringen om daar vervolgens te verblijven en zich te vermenigvuldigen. Dit is mogelijk doordat bacteriën intracellulaire moleculaire signalen van de gastheer kapen. Stevenin zal de beurs gebruiken om te onderzoeken hoe bacteriën de signalen van het kleine eiwit ubiquitine van een (gastheer)cel manipuleren om de organisatie van een cel naar wens te hervormen

Bloedtoevoer en MRI

In ziekenhuizen kunnen MRI-scans worden gemaakt om te meten hoe goed en hoe snel de hersenen bloed krijgen, maar deze scans worden in de praktijk nauwelijks gebruikt omdat ze te lang duren en de informatie niet op de juiste manier aan de arts presenteren. Václavu benut de beurs om een nieuwe, snellere versie van perfusie-MRI-scans te ontwikkelen. Daarmee kunnen artsen zien hoe goed en hoe snel de bloedtoevoer van een patiënt is.

In totaal kent de NWO dit jaar 188 Veni-beurzen toe. Meer informatie over de subsidies en prijswinnaars is te vinden op de website van de NWO.