Onderzoeksteam wil antistof nabouwen en beschikbaar maken voor alle patiënten met kleincellige longkanker

Patiënten met spierziekte kunnen therapie voor kleincellige longkanker helpen verbeteren

4 april 2023
leestijd
Mensen met de spierziekte LEMS hebben een betere prognose bij kleincellige longkanker dan andere patiënten met kleincellige longkanker. Dit heeft te maken met een unieke antistof in hun bloed. Hoogleraar en neuroloog prof. dr. Jan Verschuuren van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil de stof graag nabouwen, zodat die gebruikt kan worden in de therapie voor mensen met kleincellige longkanker.

Met de kennis over de ene ziekte, de therapie voor een andere ziekte verbeteren. Dat is precies wat Verschuuren samen met zijn team wil doen. De komende jaren gaan de afdelingen Neurologie, Longziekten, Pathologie en Humane Genetica onderzoeken hoe kennis over patiënten met de spierziekte LEMS (Lambert-Eaton myastheen syndroom) een doorbraak kan bewerkstelligen in de behandeling voor mensen met kleincellige longkanker.

Veel betere prognose

Verschuuren werkt meer dan 25 jaar in het LUMC en is gespecialiseerd in onderzoek naar spierziektes. In zijn praktijk behandelt hij onder andere mensen die naast de spierziekte LEMS ook kleincellige longkanker hebben. “Het viel op dat hun prognose veel beter was dan mensen met longkanker zonder de spierziekte LEMS”, vertelt hij. “Na onderzoek bleek dat deze mensen een unieke antistof in hun bloed hebben, die de tumor kan herkennen.”

In het LUMC doet Verschuuren met zijn team al vele jaren onderzoek naar de spierziekte LEMS en de relatie met longkanker. Recent zijn technieken beschikbaar gekomen om antistoffen uit een persoon te isoleren en in het lab na te bouwen. “Nu willen we die antistof nabouwen in een reageerbuis, zodat we in het lab kunnen testen of deze de groei van de kankercellen kan beperken of remmen. Of dat ze de kankercellen misschien zelfs kapot kunnen maken”, legt Verschuuren uit.

Als dat het geval is, wil hij de stof ook beschikbaar stellen voor mensen met kleincellige longkanker zonder de spierziekte LEMS. “Het is bijzonder dat mensen met de spierziekte LEMS op deze manier patiënten met longkanker kunnen helpen.”

LUMC Donation Investment Fund

Om deze en andere innovatieve onderzoeken daadwerkelijk uit te voeren is er geld nodig. In dit geval is financiering van onderzoek uit de eerste geldstroom is niet toereikend. De overheid vindt dat het ook bij het private domein moet liggen. Daarom is het LUMC Donation Investment Fund opgericht.

Binnen dit fonds bieden donateurs steun aan veelbelovende onderzoeksprojecten die versnelling door financiering goed kunnen gebruiken. Zodra een project succesvol heeft geleid tot een product of behandeling en (op de markt) kan worden geïntroduceerd, begint de tweede fase. Diezelfde donateurs, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen dan investeren in een nieuw op te zetten bedrijf of spin-off.
Meer weten over de onderzoeksprojecten en het LUMC Donation Investment Fund, of wilt u donateur worden? Bekijk dan de website.

Behandelteam

  • Dhr. prof. dr. J.J.G.M. Verschuuren, hoogleraar spierziekten en hoofd van de afdeling Neurologie.
  • Dhr. prof. dr. E.F. Smit, afdelingshoofd Longziekten
  • Mw. dr. D. Cohen, medisch specialist pathologie
  • Mw. dr. A.M. van der Does, assistant professor longziekten
  • Dhr. prof. dr. P.S. Hiemstra, hoogleraar celbiologie en immunologie van longziekten
  • Dr. Mw. M.G.M. Huijbers, associate professor humane genetica
  • Dhr. prof. dr. P.E. Postmus, hoogleraar longziekten

 

Jan Verschuuren

Jan Verschuuren