Prijzen, subsidies en benoemingen
Universitair docent LUMC ontvangt LUF Subsidie
Wetenschapper Anke Smits heeft dit jaar een Praesidium Libertatis Subsidie gekregen. Smits is universitair docent bij het LUMC, afdeling Cel en Chemische biologie. Zij krijgt van het Leids Universitair Fonds (LUF) een bedrag van 75.000 euro.
Anke Smits krijgt de subsidie voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van een ‘hartpleister’. Nadat het hart beschadigd is geraakt door bijvoorbeeld een hartinfarct, moet die pleister het menselijk hart helpen herstellen. “Mijn doel is om een pleister van biomateriaal te ontwikkelen die op het hart plakt, lokaal stoffen afgeeft die littekenvorming afremmen en herstel stimuleren, en tegelijkertijd steun biedt aan het weefsel om scheuren te voorkomen”, schrijft Smits over haar onderzoek.
De LUF Praesidium Libertatis Subsidie wordt toegekend aan jonge getalenteerde onderzoekers die in staat worden geacht vernieuwende en originele onderzoeksideeën (verder) te ontwikkelen. De subsidie wil ook een opstap bieden naar grotere beurzen. De subsidie omvat een geldbedrag van € 75.000. De volgende aanvraagronde is in de zomer van 2024.
ZonMW subsidie voor onderzoek naar nieuwe behandeling Myasthenia gravis
Neuroloog in het LUMC, Martijn Tannemaat, ontvangt een ZonMW subsidie van bijna 430.000 euro voor onderzoek naar de toepassing van amifampridine bij myasthenia gravis (MG). Dit project komt voort uit een samenwerking van de onderzoeksthema’s Neuroscience en Academic Pharma.
MG is een chronische ziekte die leidt tot spierzwakte. De eerste stap in de behandeling van MG is pyridostigmine, een middel dat de spierkracht verbetert. Als dat onvoldoende werkt, stappen patiënten over op medicijnen die het afweersysteem remmen. Deze afweerremmers geven alleen soms ernstige gezondheidsproblemen; er is dus behoefte aan nieuwe medicatie. Amifampridine wordt al meer dan dertig jaar gebruikt om de spierkracht te verbeteren bij een ziekte die erg op MG lijkt.
“Wij willen onderzoeken of amifampridine ook de symptomen van MG kan verlichten. Dan kunnen we bij een deel van de mensen met MG misschien voorkomen dat ze afweerremmers moeten gaan gebruiken, wat hopelijk leidt tot een betere kwaliteit van leven, minder bijwerkingen en minder kosten voor de gezondheidszorg”, aldus Tannemaat. Een ander belangrijk element van dit onderzoek is het kostenaspect: momenteel wordt amifampridine bereid door de apotheek van het LUMC en tegen kostprijs verstrekt aan patiënten. In andere landen wordt het verkocht voor prijzen die 10-100 keer hoger liggen dan de LUMC-prijs. Tannemaat: “Door amifampridine in het LUMC te registreren bij de Europese autoriteiten willen we zorgen dat het betaalbaar blijft voor alle mensen die het nodig hebben.”
Aan dit onderzoek werken naast Tannemaat ook Teun van wissen (klinische farmacologie), Leti van Bodegom-Vos (implementatiedeskundige), Wilbert van den Hout (gezondheidseconoom) en Jan Verschuuren (neuroloog) mee.
LUMC’ers nemen ‘De Gouden Klim’ in ontvangst
Bart van Hoek en Els Rijnbeek hebben ‘De Gouden Klim’ (een speld met vergulde replica van het beeld met oorkonde) in ontvangst mogen nemen van de Stichting Nationaal Donormonument. Deze onderscheiding kregen zij voor hun inspanningen op het gebied van levertransplantatie.
Bart van Hoek, leverspecialist, en Els Rijnbeek, verpleegkundig specialist levertransplantatie, van de afdeling maag-, darm-, leverziekten van het LUMC hebben beiden een grote rol gespeeld bij de start en verdere uitbouw van het levertransplantatieprogramma in het LUMC gedurende de afgelopen 30 jaar. De stichting vond dat zij echte pioneers zijn geweest die met praktische en innovatieve stappen ervoor zorgden dat levertransplantatie een succes werd. Hierbij stond de patiënt centraal en bevorderden zij samenwerking en kennisdeling. Op deze manier hebben zij transplantatie meer onder de aandacht gebracht.
In 2011 is naast de Grote Kerk in Naarden het Nationaal Donormunument ‘de Gouden Klim’ onthuld, als monument ter herinnering aan alle anonieme donoren die hun organen hebben afgestaan voor transplantatie. Het is een plaats waar getransplanteerden hun donor kunnen bedanken, en ook waar nabestaanden troost kunnen vinden in het feit dat door de keuze van hun naaste anderen weer een toekomst hebben gekregen. Het monument helpt ook om de aandacht voor het belang van donatie te vergroten.
Duchenne Parent Project financiert twee LUMC-onderzoeksprojecten
Maar liefst zeven nieuwe onderzoeksprojectenprojecten zijn voor financiële ondersteuning goedgekeurd door de wetenschappelijke adviesraad van het Duchenne Parent Project. Twee van deze projecten worden geleid door LUMC-onderzoekers.
Pietro Spitali doet onderzoek naar de ‘Evaluatie van de creatine/creatinine-ratio en myostatine als biomarkers voor Duchenne’. In dit project worden bloedmonsters die tijdens de jaarlijkse follow-up zijn afgenomen, gebruikt om bloedparameters te meten. Hiermee wordt onderzocht of de achteruitgang van de patiënten kan worden voorspeld. Het doel is daarom om informatie over het potentieel van dergelijke bloedparameters te verkrijgen en daardoor informatie te kunnen geven over de prestatie van patiënten op de langere termijn. Met de resultaten van dit project wordt beoordeeld of functionele testen tijdens klinische studies kunnen worden vervangen door bloedonderzoek.
…Maar liefst zeven nieuwe onderzoeksprojectenprojecten zijn voor financiële ondersteuning goedgekeurd door de wetenschappelijke adviesraad van het Duchenne Parent Project. Twee van deze projecten worden geleid door LUMC-onderzoekers.
Pietro Spitali doet onderzoek naar de ‘Evaluatie van de creatine/creatinine-ratio en myostatine als biomarkers voor Duchenne’. In dit project worden bloedmonsters die tijdens de jaarlijkse follow-up zijn afgenomen, gebruikt om bloedparameters te meten. Hiermee wordt onderzocht of de achteruitgang van de patiënten kan worden voorspeld. Het doel is daarom om informatie over het potentieel van dergelijke bloedparameters te verkrijgen en daardoor informatie te kunnen geven over de prestatie van patiënten op de langere termijn. Met de resultaten van dit project wordt beoordeeld of functionele testen tijdens klinische studies kunnen worden vervangen door bloedonderzoek.
Manuel Gonçalves wil met zijn onderzoeksprojectproject innovatieve en veiligere Duchenne-gerichte gentherapieën onderzoeken door het integreren van geavanceerde genbewerkingtechnologieën. Dit project is gericht op het testen van CRISPR/Cas reagentia die, in plaats van DNA te knippen, zijn ontworpen om de utrofine aanmaak te stimuleren. Utrofine is een eiwit dat qua structuur en functie op dystrofine lijkt en dat de afwezigheid van dystrofine zou kunnen compenseren. Het onderzoek zal voortbouwen op een afgiftesysteem dat in staat is om op een efficiënte manier grote CRISPR/Cas reagentia te introduceren in cellen met spierregeneratiepotentieel. Deze benadering is onafhankelijk van Duchenne-mutaties.