Gezond eten: Hoe doe je dat? | PEP-talk Hanno Pijl

6 april 2021
leestijd
Wel ouder worden maar niet ziek worden! Hoe doe je dat? Hanno Pijl geeft tien belangrijke voedingstips. Ook legt hij uit waarom mensen ziek worden van eten. Steeds meer onderzoek toont aan hoe ongezond bewerkt voedsel is. We hebben veel slechte eetgewoonten die in combinatie met onze genetische structuren leiden tot chronische niet-overdraagbare ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Hoogleraar Pijl deelt zijn wetenschappelijke kennis over gezonder eten regelmatig. Hij draagt hiermee bij aan de doelstellingen van het LUMC op het gebied van Population Health. In de toekomst stellen we het bevorderen van gezondheid en preventie centraal. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. 

[youtube 2049071]

Gezond eten hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Met onderstaand recept zet je snel een gezonde lunch op tafel, en houd je rekening met de tips die Voedingsprofessor Hanno Pijl deelt in zijn PEP-talk. 

Easy & healthy LUMC lunch: Champignons op toast 

Recept voor 4 personen; wat heb je nodig?

  • 8 sneetjes getoast volkoren brood
  • 200 gram champignons
  • 200 gram kastanje champignons 
  • 100 gram prei
  • 100 gram paprika rood
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie, peper en zout

Wat moet je doen voor een lekker eindresultaat?

  • Snijd de 2 soorten paddenstoelen in plakjes of in kwarten
  • Snijd de prei in ringen en was deze goed
  • Snijd de paprika in kleine blokjes en was deze goed
  • Zet een bakpan op het vuur, doe een flinke scheut olie in de pan en laat dit heet worden; bak de paddenstoelen op hoog vuur tot ze er goed gekleurd uit zien
  • Doe de prei en paprika in dezelfde pan en zet vuur op medium
  • Maak in de tussentijd een knoflookteen schoon en hak deze fijn
  • Doe, wanneer de prei, paprika en paddenstoelen lekker gekleurd zijn, de knoflook in de pan en bak even lekker een minuut of 2 mee
  • Voeg naar smaak peper en zout toe (een paar druppeltjes ketjap en/of chilisaus is ook erg lekker!)
  • Tijd om alles op de borden te doen; per bord 2 toastjes brood, verdeel de warme paddenstoelenmix er over, eventueel aangevuld met een flinke lepel hummus, wat tomaat en/of komkommer