Rachel Kalmann benoemd tot hoogleraar

22 juli 2024
leestijd
Prof. dr. Rachel Kalmann is benoemd tot hoogleraar en afdelingshoofd Oogheelkunde in het LUMC. Zij wil de oogheelkunde in de gehele breedte te bevorderen, waarbij patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek optimaal gestimuleerd, gefaciliteerd en gewaardeerd worden.

Foto van prof. dr. Rachel Kalmann

De afdeling Oogheelkunde is één van de grootste afdelingen van het LUMC en richt zich op de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het oog, de traanwegen, de oogleden en de oogkas. De afdeling is gespecialiseerd in oogoncologie, kinderoogheelkunde, netvliesaandoeningen en aandoeningen van de oogkas en de schedelbasis.

Expertisecentrum oogmelanoom en schedelbasistumoren

Kalmann: “We zijn hét verwijscentrum voor oogmelanomen in Nederland. Zorg voor deze patiënten en wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening, vinden al op hoog niveau plaats. Ik wil onze specialisten en onderzoekers in hun werk faciliteren om de zorg en het onderzoek naar een nóg hoger niveau te tillen. We willen de patiënten met deze aandoening sneller kunnen helpen door betere diagnostiek en nog betere behandelingsopties te geven, met optimale kwaliteit van leven.”

Het LUMC is ook expertisecentrum voor schedelbasistumoren, zoals hypofyse- en hersenvliestumoren. Patiënten met deze aandoeningen worden in een multidisciplinair team, met oogarts, neurochirurg en endocrinoloog, gezien en behandeld. Kalmann: “Dit expertisegebied sluit helemaal aan bij mijn persoonlijke aandachtsgebied binnen de oogheelkunde, namelijk de oogkas. We willen diagnostiek van en differentiatie tussen de verschillende afwijkingen in de oogkas verbeteren om eerder de juiste behandeling toe te passen. Dit doen we onder andere in samenwerking met de MReye groep. Dit is een onderzoeksgroep in het LUMC waarin de afdeling Oogheelkunde, Radiologie en Radiotherapie nauw samenwerken. Goede laagdrempelige samenwerking met andere disciplines is voor mij van groot belang.”

Loopbaan

Kalmann studeerde Geneeskunde in Utrecht. Na twee jaar de opleiding tot neuroloog in Utrecht, maakte zij de overstap naar de oogheelkunde in het Amsterdam UMC. Al tijdens de opleiding ontstond de interesse in de orbitachirurgie (oogkas, oogleden of traanwegen) en de ooglidchirurgie, waarin zij zich na haar opleiding specialiseerde.

Van 1996 tot juli 2024 werkte zij in het UMC Utrecht als orbitachirurg en schreef zij haar proefschrift over de oogziekte van Graves. Nu gaat zij aan de slag als hoogleraar en afdelingshoofd in het LUMC. Kalmann is daarnaast voorzitter van de Dutch Orbital Society en bestuurslid van de ESOPRS (European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery).