Subsidie voor hartonderzoek, opbrengst Sterren op het Doek voor kinderziekenhuis en meer

23 januari 2025
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Collage van uitreiking van de cheque aan het kinderziekenhuis, een model van het hart en een oudere met een bal in een hand.

Johnny Kraaijkamp overhandigt cheque aan Willem-Alexander Kinderziekenhuis

In november 2024 deed Johnny Kraaijkamp mee aan het tv-programma Sterren op het Doek. De opbrengst van de veiling van de resterende schilderijen doneerde hij aan het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ). Afdelingshoofd Arno Roest nam de cheque op 15 januari in ontvangst.

Johnny Kraaijkamp: "Het was bijzonder en ook spannend om mee te doen met Sterren op het Doek. Vooraf mocht ik een goed doel kiezen waar de opbrengst van de geveilde schilderijen naar toe zou gaan. Zeker sinds ik opa ben, heb ik een zwak voor zieke kinderen, dus de keuze was snel gemaakt."

Kindercardioloog en plaatsvervangend afdelingshoofd van het WAKZ, Arno Roest, ontving de donatie met blijdschap. Hij gaf aan dat het geld goed besteed zal worden om kinderen die in het ziekenhuis verblijven te helpen om hun stress en angst te verminderen. "Bij ingrepen zoals bloedprikken of het plaatsen van een infuus zijn kinderen vaak angstig, maar kunnen technische hulpmiddelen, zoals een VR-bril of een projector die beelden op het plafond projecteert, enorm helpen", legt Roest uit. “Daarvoor hebben we wel sponsorgeld nodig, omdat we deze kosten niet uit eigen zak kunnen dekken”.

Het geld komt via de LUMC Vriendenstichting ten goede aan dit doel. Meer informatie of wilt u ook doneren? Bekijk hier de projectpagina.

Bekijk hier een video van de uitreiking.

Dhole-Eddlestone Memorial Prize toegekend aan onderzoek naar het afbouwen van bloeddrukverlagende middelen bij oudere volwassenen met dementie

Het onderzoek werd geleid door onderzoekers van het LUMC. De gerandomiseerde gecontroleerde studie beoordeelde of het staken van de bloeddrukverlagende medicatie de neuropsychiatrische symptomen van dementie verminderde, zoals opwinding, depressie en slaapstoornissen, en of het de kwaliteit van leven van de bewoner op peil hield. 

Uit het onderzoek bleek dat het staken van de behandeling voor hoge bloeddruk niet hielp bij de neuropsychiatrische symptomen van dementie en suggereert dat het staken van de medicatie schadelijk zou kunnen zijn voor patiënten. Deze bevindingen stellen de gangbare praktijk van het afbouwen van medicatie ter discussie. Eerder onderzoek had aangetoond dat het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie geassocieerd was met een verergering van dementiesymptomen en een verminderde levenskwaliteit, wat een positief effect van het staken van de medicatie suggereert. 

Hoewel het artikel erkent dat herhaling in een groter onderzoek nodig is voordat het als definitief kan worden beschouwd, is er voldoende bewijs om te suggereren dat klinische teams zorgvuldig moeten overwegen of bloeddrukmedicatie proactief moet worden gestaakt bij mensen met dementie.

Dr. Rosalinde Poortvliet, onderzoeker: “We zijn zeer vereerd dat we deze prijs hebben gewonnen. Met dit onderzoek hopen we niet alleen artsen meer informatie te geven over de effecten van het staken van antihypertensieve behandeling bij verpleeghuisbewoners met dementie, maar ook artsen en onderzoekers aan te moedigen om onderzoek te doen naar behandelingen (of het afzien van behandelingen) bij deze populatie.”

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan het meest verdienstelijke medische onderzoek met betrekking tot de behoeften van ouderen, gepubliceerd in Age and Ageing, het wetenschappelijke tijdschrift van de British Geriatrics Society (BGS) in het voorgaande jaar.

Lees hier de publicatie.

Europese subsidie voor onderzoek naar de mogelijkheid om een verstoord ritme van hart direct en pijnvrij te stoppen, waardoor het normale ritme overal en altijd automatisch hersteld kan worden

Het laboratorium Experimentele Cardiologie van de afdeling Hartziekten onderzoekt de mogelijkheid om een verstoord ritme van hart direct en pijnvrij te stoppen,waardoor het normale ritme overal en altijd automatisch hersteld kan worden.

Niet een pijnlijke elektrische schok, maar een lichtflits en gentherapie maken deze nieuwe vorm van therapie mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek waarvoor hoogleraar Daniël Pijnappels reeds een Starting and Consolidator grant van de European Research Council heeft gekregen. Met de Proof of Concept grant van de ERC zullen nu belangrijke stappen worden gezet qua valorisatie. De focus vooral zal liggen op de gentherapie, waarbij met een commerciële partner uit Amsterdam wordt samengewerkt om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de vectoren voor genoverdracht.