The DISTINCT trial
Over het onderzoek
Wat is de toegevoegde waarde van het onderzoek voor de patiëntenzorg?
Dit onderzoek kan helpen om de behandeling voor het voorkomen van trombose te verbeteren voor ongeveer 65.000 patiënten die jaarlijks in Nederland een heup- of knie vervangende operatie ondergaan.
Een heup of knie vervangende operatie geeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van een trombosebeen of longembolie (veneuze trombose). Om dit te voorkomen, schrijven artsen bloedverdunners voor na de operatie. Helaas krijgt ondanks deze bloedverdunners nog steeds een deel van de mensen een veneuze trombose. Daarnaast krijgt ook een deel van de mensen na de operatie een bloeding.
Op dit moment krijgen alle mensen die een knie of heup vervangende operatie ondergaan dezelfde hoeveelheid bloedverdunner. Maar niet alle mensen zijn hetzelfde. Dit betekent dat een deel van de mensen de bloedverdunners niet nodig heeft, omdat zij ook zonder deze medicijnen geen veneuze trombose zouden krijgen. Aan de andere kant zijn er mensen die ondanks de bloedverdunners toch veneuze trombose krijgen. Bij deze mensen zijn er misschien meer bloedverdunners nodig om trombose te voorkomen.
Sinds kort is het mogelijk om verschil te maken tussen deze groepen mensen en kan de behandeling met bloedverdunners verbeterd worden.
Over de deelname
Als u in één van de deelnemende ziekenhuis op de wachtlijst staat voor het ondergaan van een heup of knie vervangende operatie en in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek. Zal er door een lid van het onderzoeksteam telefonisch contact met u opgenomen worden.
Bij deelname aan het onderzoek krijgt u maximaal vijf keer een vragenlijst van ons. Eén voor uw operatie en vier vragenlijsten na de operatie.
Belangrijke punten:
- U hoeft niet vaker op controle in het ziekenhuis
- Uw operatie veranderd niet
- Er wordt geen gebruik gemaakt van een experimenteel medicijn
- Deelname is vrijwillig
Namen: R.Y. Kok (studie coördinator), B. Nemeth (hoofdonderzoeker)
E-mailadres: DISTINCT@lumc.nl