WAKZ: Ontslagfolder, uw kind weer thuis
Vlak voor ontslag bespreekt de arts met u wat belangrijk is als jullie weer thuis zijn.
Ontslagbrief
U krijgt een ontslagbrief mee. Deze brief bespreekt de verpleegkundige met u. Hierin staan belangrijke leefregels en afspraken voor uw kind.
Ook staat er in de brief wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis, dit noemen we alarmsignalen. In de brief staan de telefoonnummers met wie u contact kunt opnemen, gericht op de situatie van uw kind. Maakt u zich veel zorgen? Bel tijdens kantoortijden de polikliniek.
Contact opnemen (algemeen)
Indien er sprake is van een levensbedreigende situatie, bel altijd 112.
Was uw kind minder dan 24 uur geleden nog in het ziekenhuis? Hebben de klachten te maken met waarvoor uw kind in het ziekenhuis was? Neem dan contact op met de polikliniek.
Als dit niet het geval is kunt u contact opnemen met de huisarts.
Poli controle
Als uw kind op controle moet komen op de polikliniek dan krijgt u hierover een mail. Kijk hiervoor op MijnLUMC
Medicatie
Het kan zijn dat uw kind thuis nog medicijnen moet gebruiken. Hierover krijgt u uitleg.
U ontvangt een overzicht van de medicatie voor uw kind met de tijden.
U kunt bij de poli-apotheek C0-14 (routenummer 10) in het ziekenhuis uw medicatie ophalen of bij uw thuisapotheek. De verpleegkundige bespreekt dit met u.
Soms komt er iemand van de apotheek bij u op de afdeling om alles uit te leggen, bijvoorbeeld als uw kind thuis veel medicatie moet gebruiken.
Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.apotheek.nl of stel gelijk uw vraag aan de apotheek, arts of verpleegkundige.
Belafspraak
Als u het fijn vindt kunnen wij u nog even bellen als u weer thuis bent. U kunt zelf aangeven wat voor u het beste uitkomt.
Thuiszorg
Als uw kind thuis nog zorg moet krijgen, zoals voor het toedienen van medicatie, voor een maagsonde of een infuus komt de thuiszorg langs. De verpleegkundige van het ziekenhuis schrijft een overdracht, zodat zij weten wat er moet gebeuren.
Algemene alarmsignalen
In de ontslagbrief staat wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis.
Kijk voor meer informatie ook op de volgende pagina's:
Drinken
Had uw kind tijdens de opname moeite met genoeg drinken? Let op dat dit thuis ook goed blijft gaan. Voor meer informatie kijk op: thuisarts.nl Wanneer neemt u contact op?
- Uw kind veel minder drinkt EN minder plast
- Uw kind meer spuugt of diarree heeft
- Uw kind voelt zich hierbij ziek of wordt niet goed wakker
Eten
Bij ziekte hebben kinderen vaak weinig trek en eten dan (bijna) niets. Als dit enkele dagen duurt, is dit niet erg te zijn, als uw kind maar voldoende drinkt.
Tips om uw kind beter te laten eten:
- Geef kleine porties eten; 3 kleine maaltijden en 3 tussendoortjes
- Dring niet te lang aan met het eten. Lukt het niet? Haal het weg en biedt later weer iets aan.
- Probeer zo mogelijk het gewone dagritme aan te houden.
- Gezamenlijk eten
Voorbeelden:
- Geef volle zuivelproducten zoals volle melk, chocolademelk, yoghurt en vla
- Besmeer brood dik met margarine of roomboter (geen halvarine) en doe er dubbel beleg op.
- Geef pap of poffertjes als brood niet lukt
- Gebruik ruim olie of boter door het avondeten, bijvoorbeeld in de pasta, aardappelen en groenten
- Geef calorierijke tussendoortjes. Bijvoorbeeld een plak ontbijtkoek, cake, milkbreak, smoothie of een milkshake. Of hartige tussendoortjes zoals kaas, worst, een handje nootjes/pinda’s of chips. Als uw kind graag rauwkost of rijstwafels eet, geef er dan een dipsaus of hummus bij.
Ontlasting
Ieder kind heeft zijn eigen ontlastingspatroon, dit kan erg variëren. Als uw kind minder eet, kan dit ook (tijdelijk) de ontlasting veranderen. Als uw kind antibiotica gebruikt kan uw kind diarree krijgen. Ook dit gaat vanzelf weer over.
Slapen en wakker zijn
Ziek zijn kost energie. Daardoor kan uw kind mogelijk meer slaap nodig hebben en de eerste periode na de ziekenhuisopname langer of vaker slapen dan dat hij/zij gewend is. Dit is geen probleem, maar het is wel belangrijk dat uw kind tussen het slapen door goed wakker is.
Als uw kind ineens veel zieker wordt of niet goed meer wakker meer is tussendoor, neem dan gelijk contact op. Ook als er sprake is van onrust en irritatie.
Pijn
Als uw kind medicijnen tegen de pijn kreeg in het ziekenhuis dan kunt u dit thuis verder afbouwen. Tenzij anders afgesproken met de arts. Begin altijd eerst met het zwaarste medicijn. Geef een keer (gift) minder per dag. Als dit goed gaat kunt u dit elke dag doen tot het niet meer nodig is.
Medicatie is niet het enige hulpmiddel tegen pijn. Andere hulpmiddelen zijn rust, muziek, afleiding, aandacht, warmte of koude kompressen.
Indien uw kind de maximale hoeveelheid pijnmedicatie krijgt en de andere hulpmiddelen onvoldoende helpen, neem dan contact op.
Pijn is moeilijk te onderscheiden van angst. Het is soms ook lastig als uw kind niet kan vertellen waar en hoeveel pijn ze hebben. Waar kunt u dan op letten? Kijk in de tabel. Dit hoeven geen tekenen van pijn te zijn, maar het kan wel. Niet alles hoeft tegelijk aanwezig te zijn. Uw gevoel speelt hierin ook een belangrijke rol.
Het jongere kind (baby) | Het oudere kind |
|
|
School en opvang
Uw kind mag (tenzij ander afgesproken) na ontslag weer naar school, het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Of dit kan, is afhankelijk van hoe uw kind zich voelt. U hoeft uw kind niet onnodig thuis te houden, als hij/zij zich goed voelt (en u dat ook zo inschat), hervat dan vooral weer de dagelijkse bezigheden.
Reacties na de ziekenhuisopname
Een ziekenhuisopname kan ingrijpend zijn. Het kan zijn dat uw kind niet meteen ‘de oude’ is. Ook voor u als ouder kan een opname veel met zich meebrengen. U kunt gevoelens ervaren van machteloosheid, angst, prikkelbaarheid of schuld. Dit zijn normale reacties op abnormale situaties.
Lees hier meer over in de folder: "Uw kind na het ziekenhuis" Mocht u naar aanleiding van deze folder vragen hebben over uw kind stuur dan een mail naar: pedagogischezorgwakz@lumc.nl
Als u zelf meer begeleiding zoekt kan dat via uw eigen huisarts.
Website
Kijk voor de folders over ontslag op: www.WAKZ-Patiëntenfolders. Hier staan bijvoorbeeld de folders over het naar huis gaan met sondevoeding, een PICC of centrale lijn (kopje ontslag).
Ook voor alle andere folders kunt u hier terecht, bijvoorbeeld over de kindercardiologie, kinderstamceltransplantatie of algemene kindergeneeskunde.
Ook kunt u de website van het WAKZ bezoeken voor allerlei informatie over ons kinderziekenhuis, de polikliniek, begeleiding van uw kind, specialismen en behandelingen. Kijk op www.wakz.nl
Voor algemene informatie over (op)voeding kijk op: Voedingscentrum & Jeugdgezondheidszorg.
Deel uw ervaring over onze zorg!
Wij horen graag hoe u onze afdeling hebt ervaren. Door uw ervaring met ons te delen, kunnen wij onze zorg blijven verbeteren. Ga naar www.lumc.nl/betermeter en kies de afdeling waar u bent geweest.