Koeling therapie pasgeborene, informatie voor ouders
Kennisteam Neurologie van de IC Neonatologie
Wat is koeling therapie?
Wanneer uw baby rondom de geboorte ernstig zuurstofgebrek heeft gehad, is er kans op hersenschade.
Zuurstofgebrek kan gepaard gaan met convulsies (stuipen), ernstige storingen in de neurologische ontwikkeling (handicaps) of overlijden.
Door middel van koeling therapie kan de hersenschade worden verminderd. De hersenen komen als het ware in een rusttoestand waardoor de hersenen optimaal de kans krijgen om zich zo goed mogelijk te herstellen.
Lichaamskoeling kan worden toegepast bij baby’s met een zwangerschapsduur van meer dan 35 weken, een gewicht boven de 1800 gram en wordt zo snel mogelijk na geboorte gestart bij voorkeur als de baby niet ouder is dan 6 uur.
Wat betekent dit voor u als ouder?
Als uw baby net is opgenomen moeten er vaak een hoop handelingen worden verricht rondom de baby om te zorgen dat de koeling zo snel mogelijk gestart kan worden. Het behandelteam zal proberen om ouders/verzorgers hierbij te betrekken, maar het kan zijn dat het in de eerste uren nog niet mogelijk is om een arts te spreken.
De behandeling
Voordat uw baby start met de koelingstherapie zal er getracht worden om een infuus in te brengen in een ader (voor toediening van medicijnen) en in de slagader (voor bloedafname en bloeddrukmeting). Vaak wordt hiervoor de navelstreng gebruikt.
Ondertussen krijgt de baby een pakje aan, ook wel koeling wrap genoemd. Door dit pakje stroomt gekoeld water. De baby krijgt een thermometer verbonden met het koelingsapparaat en er wordt gestreefd naar een lichaamstempratuur van 33.5’C. Afhankelijk van de lichaamstemperatuur wordt de watertemperatuur in het pakje automatisch bijgesteld.
Om de hersenactiviteit continu te meten krijgt uw baby 6 elektroden op het hoofd (CFM) die de hersenactiviteit meten en eventuele convulsies registreren. Het CFM zal ten minste 48 uur na staken van de koeling aanhouden.
Ter comfort en bij mogelijke convulsies wordt medicatie gegeven zoals pijnmedicatie en sedatie (slaapmiddel). Hierdoor kan het zijn dat uw baby weinig reageert.
Door het koelen ziet uw baby bleek en voelt koel aan. De huid kan gevoelig zijn.
Het is mogelijk dat uw baby ondersteuning nodig heeft voor de ademhaling door middel van een beademingsmachine en soms is ook ondersteuning van de bloeddruk nodig met medicatie.
Via een blaaskatheter kan precies worden bijgehouden hoeveel uw baby plast.
Er worden dagelijks echo’s gemaakt van de hersenen.
Tijdens de 72 uur koelen is het mogelijk om uw baby vast te houden wanneer de situatie van uw baby dit toelaat. Uw baby blijft dan in de koeling wrap. Er wordt dan gebruik gemaakt van een speciale koelingsdeken, zodat uw baby niet opwarmt. Om de baby zoveel mogelijk rust te geven, wordt de baby indien mogelijk 6 uur verzorgd (minimal handling).
Na 72 uur wordt uw baby langzaam opgewarmd tot 36.5’C en deze tempratuur wordt 24 uur gehandhaafd.
MRI
Na het opwarmen wordt er meestal een MRI van de hersenen gemaakt. Uw baby zal voor dit onderzoek vervoerd worden in een MRI couveuse (hierover kunt u meer informatie vinden onder het kopje ‘dagopname kinderkliniek MRI-onderzoek’ op deze website).
De MRI van de hersenen wordt gemaakt om de eventuele schade aan de hersenen zo goed mogelijk in beeld te brengen. Naast de informatie die we hebben over de start van uw baby, het neurologisch onderzoek, de echo’s van de hersenen en het CFM is de MRI een belangrijk onderzoek om en een uitspraak te doen over de mogelijke lange termijn gevolgen.
Nadat de MRI scan is gemaakt, beoordeeld en besproken in het medisch team zal de behandelend arts van de IC neonatologie de uitslag met u bespreken en aangeven of we verwachten dat eventuele hersenschade gevolgen zal hebben voor de toekomst van uw baby. We beseffen dat de periode op de NICU een hele spannende en onzekere tijd is. We zullen er daarom altijd naar streven om zo snel mogelijk in elk geval een voorlopige uitslag te geven. Soms kan beoordeling en inschatting van de gevolgen van afwijkingen lastig zijn en is hiervoor meer tijd nodig. We zullen dit ook met u bespreken en ernaar streven om ook dan zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven.
Follow-up polikliniek
Alle baby’s die in het LUMC opgenomen geweest zijn met koelingstherapie worden door ons teruggezien op de follow-up polikliniek tot de leeftijd van 8 jaar. We kunnen hiermee mogelijke ontwikkelingsproblemen vroeg signaleren en ondersteuning bieden. Anderzijds blijven wij door deze nazorg ook leren van de lange termijn uitkomsten van baby’s met zuurstoftekort en kunnen we daardoor in de toekomst baby’s nog beter behandelen en hun ouders nog beter voorlichten.