Patiëntenfolder

Hartoperatie bij kinderen, bewegen na de operatie

Na de hartoperatie van uw kind is het belangrijk dat uw kind zo snel mogelijk gaat spelen en bewegen. Lopen en traplopen worden tijdens de ziekenhuisopname geoefend en er wordt advies gegeven over het bewegen en de operatiewond. In deze folder wordt uitgelegd hoe u uw kind kunt helpen om na de hartoperatie en na ontslag uit het ziekenhuis meer te gaan bewegen.

                            

Bewegen

Bewegen is goed voor ons lichaam. Je krijgt meer spierkracht en je conditie wordt beter als je regelmatig beweegt. Dit geldt ook voor uw kind na de hartoperatie. Uw kind wordt minder snel moe bij het spelen en kan langer lopen of rennen. Er zijn verschillende hartaandoeningen en verschillende hartoperaties. Ondanks de verschillen blijkt uit onderzoek dat al deze kinderen na hun hartoperatie te weinig bewegen. Hierdoor blijft hun conditie achter ten opzichte van hun leeftijdgenoten. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen na een hartoperatie een periode onder begeleiding trainen, ze meer gaan bewegen, een betere conditie krijgen, minder snel moe worden en ze langer kunnen spelen. Ook op lange termijn blijken de kinderen die getraind hebben nog steeds meer te bewegen en een betere conditie hebben dan kinderen zonder extra trainingen. Een beter beweeg patroon kan op de lange termijn ook gunstig zijn voor het verminderd voorkomen van verschillende ziekten zoals suikerziekte en bijkomende hart- en vaatziekten. Voordat er een trainingsprogramma gestart wordt zal dit vanzelfsprekend overlegd worden met de behandelend kindercardioloog. Mocht uw kind vanwege het hart of hartoperatie niet alles mogen doen qua inspanning dan zal de behandelend kindercardioloog dit zeker met u en uw kind bespreken.

Meer bewegen na de operatie

Bewegen is dus belangrijk! We willen dit na de operatie zo goed en zo snel mogelijk stimuleren en u in deze folder uitleggen hoe u dit kunt doen. Na de hartoperatie zijn 4 perioden t.a.v. bewegen te onderscheiden:

  1. Periode na de hartoperatie in het ziekenhuis
  2. Herstelperiode: de eerste 6 weken na de hartoperatie om te herstellen en om het borstbeen te laten genezen
  3. Trainingsperiode: de periode die start 6 weken na de hartoperatie. Onder begeleiding wordt 12 weken intensief geoefend.
  4. Sportperiode: de periode na de trainingsperiode waarin uw kind een sport gaat doen of advies hiervoor krijgt

Wat gebeurt er bij meer bewegen?

Bij intensiever en/of langer bewegen zoals bij traplopen gaat het hart bij elk gezond persoon sneller kloppen en de ademhaling wordt dieper en sneller. Bij nog meer inspanning krijg je het warmer en soms ga je zelfs zweten zoals bij hard rennen of tegen de wind in fietsen. Als de operatiewond nog gevoelig is kan dit in het begin vreemd aanvoelen maar dit is zeker niet gevaarlijk. Het borstbeen is inmiddels stevig genoeg voor deze activiteiten. Soms zegt uw kind onvoldoende lucht te hebben voor een activiteit of vindt u dat uw kind zich teveel inspant. Uw kind weet en voelt zelf heel goed hoe ver hij/zij kan gaan en zal op tijd stoppen met een activiteit. Als uw kind nog met u kan praten dan is het een normale reactie op inspanning die ook bij gezonde mensen plaatsvindt en hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt natuurlijk altijd uw kind vragen even een pauze te nemen.

Periode in het ziekenhuis

Tijdens de ziekenhuisopname zal uw kind gaan reactiveren: dagelijkse dingen gaan doen zoals douchen, aankleden, aan tafel eten zoals voorde operatie. Dit zal afgewisseld worden met momenten van rust. Uw kind zal soms nog snel moe zijn. Dit is heel normaal en zal steeds minder worden. Hij/zij mag de eerste 6 weken na de operatie de armen in alle richtingen bewegen maar zwaarder dan 1 kilo tillen of aan de armen trekken wordt afgeraden vanwege het nog herstellende borstbeen. Stimuleer uw kind om zoveel mogelijk zelf te doen en als het niet lukt dan kunt u altijd even helpen. Zodra het mogelijk is komt uw kind uit bed om even in de stoel te zitten en te gaan lopen.Het is normaal dat in het begin uw kind wat moeite heeft met het evenwicht. De kinderfysiotherapeut zal u hierover advies geven zodat u zo snel mogelijk samen met uw kind over de afdeling kunt lopen. Stimuleer uw kind ook zo snel mogelijk weerde normale dagelijkse kleding aan te trekken in plaats van de pyjama of nachtkleding. Voordat uw kind naar huis gaat zal uw kind samen met u onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut traplopen.

De herstelperiode

In deze periode gaat uw kind herstellen van de hartoperatie zodat het weer kan spelen en bewegen zoals voor de operatie of zelfs beter. In de eerste 6 weken na de hartoperatie moet het borstbeen goed genezen en zijn er beperkingen t.a.v. tillen en opgetild worden (zie ziekenhuisperiode). Laat uw kind zo snel mogelijk weer de normale dingen doen zoals op tijd uit bed komen en op tijd gaan slapen, aan tafel eten, normale kleding aantrekken en spelen. Laat uw kind niet meer dan 2 uur per dag televisie kijken, achter de computer zitten of met IPad of telefoon spelen. Kleine huishoudelijke taken zoals helpen met de afwas, tafel dekken, een boodschap doen en de eigen slaapkamer opruimen zijn prima activiteiten voor deze periode. Ga elke dag een stuk wandelen met uw kind. De eerste dag wandelt u een stuk en kijk u hoever uw kind kan lopen (in afstand en/of tijd). De volgende dag loopt u met uw kind verder of langer. Herhaal dit elke dag en probeer na 2 weken ook hetzelfde traject een keer sneller te lopen. Laat uw kind (buiten) spelen of ga zelf actief een spelletje buiten met hem/haar doen. Als u het voorbeeld geeft is uw kind veel meer gemotiveerd om dit na te doen!

De trainingsperiode

Zes weken na de hartoperatie is het borstbeen volledig genezen en mogen de armen als voor de operatie weer normaal gebruikt worden bij alle activiteiten. In deze periode zal er extra aandacht worden gegeven aan extra bewegen zodat uw kind een betere conditie krijgt en minder snel moe wordt bij spelen en normale dagelijkse activiteiten zoals traplopen, fietsen etc. De behandelend cardioloog zal tijdens een policontrole aangeven of uw kind mag starten met een training van 12 weken. Bij een kinderfysiotherapeut bij u in de buurt, al of niet aangesloten bij Fysiokids (adressen via internet te vinden), zal uw kind 12 wekenlang 2 tot 3x per week (afhankelijk van sport of zwemles) een training krijgen met als doel meer bewegen en daardoor een betere conditie. De behandelend arts zal u een machtiging meegeven voor de zorgverzekeraar en voor een adres kunt u bijvoorbeeld de site van Fysiokids raadplegen of overleggen met de praktijk bij u in de buurt of zij deze training kunnen geven. De training bij een (kinder)fysiotherapeut in een praktijk kan veilig gebeuren en is uitgebreid onderzocht voor verschillende hartoperaties bij kinderen. Uw kind zal ervaren hoeveel hij/zij zich kan inspannen. Belangrijk is dat u regelmatig meegaat naar de training zodat u ook ziet hoeveel uw kind zich kan inspannen en misschien kunt u zelf ook meedoen zodat u de inspanning ook kan ervaren.

De sportperiode

Na de trainingsperiode willen we graag dat uw kind een sport gaat beoefenen en lid wordt vaneen sportvereniging. Met uw behandelend cardioloog kunt u overleggen of uw kind de sport die hij/zij voor de hartoperatie beoefende kan voortzetten. Meestal is dit wel het geval. Als uw kind geen sport beoefent dan willen we u en uw kind graag helpen om een sport uit te zoeken die goed bij hem/haar past. Het behandelteam van uw kind hoopt dat u en uw kind met de informatie in deze folder voldoende geïnformeerd zijn en dat u ook gemotiveerd bent om samen met ons uw kind zoveel mogelijk te laten bewegen zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die het hart van uw kind hem of haar biedt.

Tot slot

Mocht u vragen hebben na het lezen van deze folder, dan kunt u contact opnemen met de afdeling fysiotherapie (071-5263457)

Ook kunt u contact opnemen via mail met de behandelend cardioloog via het mailadres kindercardiologie@lumc.nl 

Graag onder vermelding van naam van uw kind, geboortedatum.